Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.12.2022

Mia Kuusistolle Queen Silvia Nursing Award -stipendi – positiivisen psykologian työpaja toi voiton

Turun ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelija Mia Kuusisto on valittu Suomen Queen Silvia Nursing Award -lähettilääksi. Kuusiston voittoisassa ideassa kehitetään positiivisen psykologian työpajoja, jotka auttavat muistisairaita käsittelemään tunteitaan.

Teksti: Aleksi Rajamäki
Kuva: Swedish Care International

Ruotsin kuningatar Silvian mukaan nimetty stipendi jaetaan sairaanhoitajille ja lähihoitajille sekä alaa opiskeleville, jotka esittävät yhden tai useamman kehitysehdotuksen siitä, miten vanhusten ja muistisairaiden hoitoa voitaisiin parantaa.

Kuusiston ideoimissa työpajoissa huomioidaan jokaisen perustarpeita tulla kuulluksi ja nähdyksi. Käsiteltäviä aiheita lähestytään ohjatusti teemakorttien ja positiivisen psykologian avulla. Pajoilla edistetään arjen hyvinvointia, mielenterveyttä ja itseluottamusta.

– Tämä on mahdollisuuteni ammentaa työkokemuksestani, osaamisestani ja oppimiseni tuloksista. Työpajoista voivat hyötyä potilaan lisäksi hänen omaisensa sekä hoitotyön ammattilaiset. Ne tuovat uutta ja merkityksellistä näkökulmaa muistisairaiden hoitoon, Kuusisto esittelee.

Uusia verkostoitumismahdollisuuksia

Queen Silvia Nursing Award -stipendiaatti saa 6 000 euron rahapalkinnon, kansainvälisiä opinto- ja verkostoitumismahdollisuuksia sekä kutsun Tukholman kuninkaanlinnassa pidettävään juhlaan. Kuusisto on kiitollinen ja liikuttunut huomiosta.

– Voitto tuli yllätyksenä, vaikka uskoinkin ideaani alusta asti. Haluan kiittää paitsi tuomaristoa myös Turun ammattikorkeakoulun henkilökuntaa ja opiskelijoita, jotka ovat tukeneet ja kannustaneet minua.

– Olen seurannut kuningattaren työtä muistisairaiden hyväksi Ruotsissa, ja on suuri kunnia vastaanottaa häneltä diplomi. Pidän puheen paikan päällä, Kuusisto iloitsee.

Nostetta hoitoalan arvostukseen

Kuusiston mukaan hoitajan identiteetti on vahvasti mukana kaikessa tekemisessään. Hän toivoo, että hoitajien työtä ja ammattitaitoa arvostettaisiin nykyistä enemmän.

 – Olen valmistunut perushoitajaksi, ja haluan tulevana sairaanhoitajana, että voin olla vaikuttamassa myönteisesti hoitoalaan ja hoitajien työn arvostukseen. Tämän kilpailun voittajana se tehtävä varmasti helpottuu. Hoitotyö on iso osa minua.

Tänä vuonna Suomen Queen Silvia Nursing Award -stipendi jaettiin myös lähihoitajien ja lähihoitajaopiskelijoiden kategoriassa. Palkinnon sai tamperelainen lähihoitaja Karoliina Tiura.

Stipendin myöntää Swedish Care International yhteistyökumppaneineen vuosittain. Kilpailu järjestetään Suomessa, Ruotsissa, Brasiliassa, Liettuassa, Puolassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Vuonna 2021 voittajaksi julistettiin niin ikään Turun ammattikorkeakoulussa opiskeleva Markus Suominen.