Turun ammattikorkeakouluun kaksi uutta Fellow-asiantuntijaa: ”Mahdollistaa syvemmän otteen tekoäly- ja terveystutkimukseen”
Turun ammattikorkeakoulussa on aloittanut tammikuussa kaksi uutta Fellow-asiantuntijaa: Lisa McCann Skotlannin Strathclyden yliopistosta ja dosentti Esa Alhoniemi.
Teksti: Siiri Welling
Turun ammattikorkeakoulun ICT-osaamisalueelle on saatu kaksi uutta vierailevaa asiantuntijaa Turun AMK:n Fellow-ohjelman myötä.
Tohtori Lisa McCann toimii Skotlannissa Strathclyden yliopistossa tietojenkäsittely- ja informaatiotieteiden laitoksella lehtorina ja ohjelmajohtajana digitaalisten terveysjärjestelmien ylemmässä korkeakoulututkinnossa. Hänellä on pitkä ja vankka kokemus yksilökohtaisesta digitaalisesta terveystutkimuksesta.
–Tutustuin Turun ammattikorkeakouluun jo vuonna 2018, kun matkustimme Turkuun vastavierailulle osana korkeakoulujemme välistä yhteistyötä. Edustin Strathclyden Digitaalinen terveys ja hyvinvointi -tutkimusryhmää, kertoo McCann.
Fellow-ohjelma antaa McCannille mahdollisuuden kehittää yhteistyötä Turun ammattikorkeakoulun Terveysteknologian tutkimusryhmän ja koko Turun AMK:n laajan asiantuntijaverkoston kanssa. Fellow-yhteistyö syventää myös kahden yliopiston yhteistyötä.
–Tämä auttaa kumppanuusapurahojen hakemisessa ja avaa mahdollisuuksia koulutustarjonnan suhteen, esimerkiksi vierailuluentojen järjestämisessä tai tulevien kaksoistutkinto-ohjelmien suhteen, sanoo McCann.
McCann näkee paljon yhtäläisyyksiä Suomen ja Skotlannin maantieteellisissä haasteissa ja väestön rakenteessa. Hän odottaa yhteistyön olevan hedelmällistä niin tutkimuksen kuin opettamisenkin saralla.
Asiantuntijuutta tekoälytutkimuksiin
Dosentti Esa Alhoniemi puolestaan vaikuttaa tekoälyn ja koneoppisen kentällä akatemia- ja yritysmaailmassa. Hänellä on laaja kokemus tekoälyn hyödyntämisestä teollisuudesta. Tällä hetkellä hän työskentelee ohjelmistoyritys Inoissa.
– Tein aikaisemmin töitä kahden vuoden ajan Turun ammattikorkeakoulussa osana PRIVASA-tutkimushanketta. Fellow-ohjelma on luonteva tapa jatkaa yhteistyötä työsuhteen päätyttyä. Haluan toisaalta pysyä ajan hermolla siitä, missä tekoälyyn liittyvä terveysteknologian tutkimus menee ja toisaalta haluan auttaa ammattikorkeakoulua kokemukseni ja verkostoni kautta, sanoo Alhoniemi.
Fellow-ohjelman suhteen Alhoniemi odottaa voivansa olla edelleen mukana terveysteknologian tekoälytutkimuksissa.
Turun AMK:n terveysteknologian tutkimusryhmän vetäjä Elina Kontio odottaa yhteistyön molempien asiantuntijoiden kanssa olevan monipuolista ja opettavaista.
– Odotan erityisesti Fellow-asiantuntijoidemme tuovan uutta osaamista ja näkökulmaa yritysmaailmasta ja kansainvälisestä korkeakoulumaailmasta. Sekä McCannin että Alhoniemen suostuminen Fellow-asiantuntijoiksi on kunnia ja hieno asia ammattikorkeakoululle ja mahdollistaa entisestään syvemmän otteen terveys- ja tekoälytutkimukseen, sanoo Kontio.
Sekä Lisa McCannin että Esa Alhoniemen Fellow-nimitykset kestävät viisi vuotta.