Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 25.4.2023

Uusi mobiilisovellus auttaa sote-alan ammattilaisia tunnistamaan lähisuhdeväkivallan

Turun ammattikorkeakoulun hanketyönä kehitettiin mobiilisovellus, joka lisää lähisuhdeväkivallan tunnistamiseen ja ennaltaehkäisyyn liittyvää osaamista. Helppokäyttöinen sovellus on tuotettu Suomessa, Kreikassa ja Portugalissa toteutettujen haastattelujen pohjalta ja tarkoitettu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.

– Lähisuhdeväkivaltaa kokevat tai sen vaarassa olevat hakeutuvat terveydenhuollon palveluiden piiriin muita alttiimmin. Lähisuhdeväkivallan tunnistaminen on kuitenkin haasteellista, ja se jää liian usein huomaamatta jopa ammattilaisilta. Tähän on kaivattu apua jo pitkään, hankeasiantuntijat Tiina Murto ja Marjatta Häsänen kertovat.

Lähisuhdeväkivallan kokija voi olla kuka tahansa, mutta erityisesti naiset ovat riskiryhmässä. Suomessa lähes joka toinen nainen kohtaa lähisuhdeväkivaltaa elämänsä aikana. Väkivallan tekijä voi olla esimerkiksi nykyinen tai entinen kumppani, lapsi, vanhempi tai muu läheinen.

Turun ammattikorkeakoulun koordinoimassa DOMINO-projektissa on nyt vastattu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten tarpeisiin. Ammattilaiset ja opiskelijat saavat jatkossa työkaluja työhönsä vapaasti hyödynnettävissä olevasta verkkokoulutuksesta sekä tuoreesta ”DOMINO – Stop domestic violence” -mobiilisovelluksesta.

– Sovelluksen avulla pääsee helposti lisätiedon pariin. Siihen on koottu lähisuhdeväkivallan tunnistamiseen ja puheeksiottoon auttavia kysymyksiä ja vinkkejä sekä yhteydenottotahoja, joilta saa lisäapua. Sovelluksen kautta pääsee verkkokurssiin, jossa käsitellään lähisuhdeväkivallan käsitettä, ilmenemismuotoja, seurauksia ja ennaltaehkäisyä, Murto ja Häsänen esittelevät.

– Verkkokurssia ja mobiilisovellusta pilotoitiin kansainvälisesti sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten ja opiskelijoiden kanssa. Koulutuksen todettiin toimivan keskeisenä tekijänä lähisuhdeväkivallan ennaltaehkäisyssä. ​Sovellusta puolestaan pidettiin hyvänä menetelmänä perusasioiden oppimiseen ja aiheeseen perehtymiseen.

Englanninkieliseen DOMINO-verkkokoulutukseen (5 ECTS) on mahdollista tutustua myös projektin verkkosivuilla. Hankekumppanin, Riian teknillisen yliopiston, kehittämä maksuton mobiilisovellus on saatavilla Google Play -kaupassa englanniksi, suomeksi, ruotsiksi, latviaksi, portugaliksi ja kreikaksi. Sovellus toimii Android-käyttöliittymässä.

Murron ja Häsäsen mukaan verkkokurssi ja mobiilisovellus tarjoavat joustavan tavan oppia; ne voidaan integroida esimerkiksi korkeakoulujen opinto-ohjelmiin. Verkkokurssi on jo otettu käyttöön Turun ammattikorkeakoulussa osana kätilö- ja terveydenhoitajien tutkintokoulutusta.

Lue lisää Turun ammattikorkeakoulun terveyden ja hyvinvoinnin alojen Sun OpiX -blogista.

DOMINO – Educational mobile application for prevention of Domestic Violence

Kansainvälistä DOMINO-hanketta koordinoi Turun ammattikorkeakoulu ja rahoittaa Euroopan unioni. Projektin kumppaneina toimivat University of West Attica, Riga Technical University, Nursing School of Lisbon (ESEL) ja Turun ensi- ja turvakoti ry. Hanke päättyi tänä keväänä.