Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.4.2023
Turun yliopiston, Åbo Akademin, Turun ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskola Novian johtoa.

Turun yliopiston, Åbo Akademin, Turun ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskola Novian johto tapasi korkeakouluille keskeisiä EU-toimijoita Brysselissä

Vaikuttamisvierailulla ylläpidämme ja vahvistamme Turun yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen näkyvyyttä ja yhteistyötä Brysselin toimijoiden suuntaan, sekä varmistamme, että yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen ääni kuuluu päätöksenteossa ja saamme tarvitsemamme tuen EU:lta myös tulevaisuudessa.

Kaksipäiväisen vierailun aikana rehtorit, tutkimusvararehtorit ja tutkimuksen toimialan johtajat tapasivat muun muassa Euroopan komission tutkimuksen ja innovoinnin (DG RTD), ilmastotoimien (DG CLIMA) ja sisämarkkinoista (DG GROW) vastaavien pääosastojen johtoa, Komissaari Jutta Urpilaisen kabinettia, Euroopan parlamentin jäseniä, sekä Suomen EU-edustuston ja Nato-edustuston johtoa. 

Tapaamisissa keskustelimme keskeisistä EU:n rahoitusohjelmista, erityisesti Horisontti Euroopasta ja tulevista painopisteistä, sekä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen roolista EU:n strategisissa tavoitteissa ja tulevissa aloitteissa tutkimuksen ja innovoinnin, digivihreän siirtymän, EU:n strategisen autonomian ja turvallisuuden alalla. Kuulimme Ukrainan sodan vaikutuksista EU:lle ja Suomen Nato-jäsenyyden tuomista uusista mahdollisuuksista tutkimus- ja kehitysyhteistyölle. 

Veimme huippuosaamistamme ja monialaisuuttamme tiedoksi päättäjille ja virkamiehille, sekä kerroimme korkeakoulujemme yhteistyön syventymisestä ja tavoitteistamme EU-rahoituksessa menestymiseksi. Vastaavasti saimme kuulla EU:n välittömistä tulevaisuuteen suuntautuvista kehitys- ja tutkimustarpeista, liittyen mm. resilienssin vahvistamiseen, raaka-aineiden kierrätykseen, energiariippumattomuuteen, uuteen sateliittidataan, älykkäisiin rakennuksiin ja terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Vierailimme myös Komission yhteisessä tutkimuskeskuksessa (JRC) kuulemassa yhteistyö- ja hankemahdollisuuksista.

EU kannustaa yliopistoja ja korkeakouluja osallistumaan EU:n eri aloitteisiin löytääkseen uusia ratkaisuja ja edistääkseen kansainvälistä yhteistyötä. Korkeakoulut allekirjoittivat Horisontti Euroopan Restore Our Ocean and Water -mission perustamiskirjan osoittaakseen tukensa toimiin liittyville politiikoille ja aloitteille. Tuen osoittaminen vahvistaa yhteistyötä, kokemustenvaihtoa, verkostoitumista ja näkyvyyden lisäämistä merensuojelussa, sekä pääsyn komission palveluihin ja työkaluihin, joita missio ottaa käyttöön. Mission kautta avautuu myös hankerahoitusmahdollisuuksia, joihin tutkijat voivat osallistua.

Keskusteluissa EU:lta tuli myös vahva viesti EU:n osaamispohjan vahvistamiseksi kriittisillä aloilla, jotka tukevat EU:n ilmasto- ja energiatavoitteita ja siirtymistä ilmastoneutraaliuteen, samalla kun parannetaan EU:n teollisuuden kilpailukykyä ja luodaan laadukkaita työpaikkoja. Toinen, myös kansallisia panostuksia vaativa huoli, liittyy suomalaisten vähyyteen EU-virkoihin ja -harjoittelupaikkoihin hakeutumisessa. 

Vaikuttamisvierailuilla tiivistämme alueemme korkeakoulujen yhteistyötä EU-asioissa myös tulevaisuudessa.