Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 1.9.2023

Valtakunnalliseksi laajentunut kampanja edistää nuorten terveyttä – Turun AMK vahvasti mukana

Nuorten nuuskattomuutta tavoitteleva Säkitön syyskuu -kampanja käynnistyy 1. päivä syyskuuta. Vuosittaisella kampanjalla halutaan edistää nuorten terveyttä ja lisätä tietoa nuuskakulttuurista. Turun ammattikorkeakoulu on mukana jo viidettä kertaa.

Säkitön syyskuu pyrkii vaikuttamaan erityisesti urheilua harrastavien nuorten nuuskan käyttöön sekä nuuskan vaikutukseen suorituskykyyn ja palautumiseen. Kampanja tarjoaa oikeaa tietoa ja asiantuntijatukea. Tämän vuoden teemana on ”Nuuskatta fresh!”

Kampanjakasvoina toimivat Turun palloseuran (TPS) laitahyökkääjä Vili Munkki, sosiaalisen median ammattilainen Ilari Mettälä sekä Turun Urheiluliiton kestävyysjuoksija Mustafe Muuse ja estejuoksija Lotta-Maria Maine.

Hyvinvointia vahvistetaan yhteistyössä

Säkitön syyskuu on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun Master School -opinnäytetyön pohjalta. Aiemmin Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen kanssa järjestetyssä kampanjassa ovat nyt mukana myös Turun kaupunki, Ehyt ry ja Suomen Syöpäyhdistys.

– Pitkäaikainen, alueellisessa yhteistyössä tehtävä terveyden edistämisen työ on tuottanut tulosta, ja kampanjalla voidaan tavoittaa yhä useampi nuori, Turun ammattikorkeakoulun lehtori Minna Salakari iloitsee.

Nuorten nuuskan käyttöön puuttumiseen sekä terveysvaikutusten ymmärtämiseen tarvitaan tietoa nuuskan aiheuttamista haitoista laajasti ja monitahoisesti.

– Kampanjan aikana nuoria, nuorten huoltajia ja heidän parissaan toimivia ammattilaisia rohkaistaan ottamaan nuuska puheeksi muun muassa kouluihin jalkautuvalla terveyskioski-toiminnalla. Master School -opiskelijat ovat mukana toteutuksessa, Salakari kertoo.

Nuuska on haitallista urheilussa kehittymiselle

Nuorten nuuskan käyttö on lisääntynyt merkittävästi. Nuuska aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja: sen sisältämä nikotiini supistaa verisuonia, nostaa sydämen sykettä sekä heikentää ravintoaineiden ja hapen kulkeutumista lihaksiin.

– Nuuskan käyttö ei siis paranna suorituskykyä, vaan päinvastoin, Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen terveyden edistämisen asiantuntija Jenni Vaskelainen muistuttaa.

​Nuuskaaminen pitää kehoa jatkuvassa rasitustilassa, ja nuuskan käyttö heikentää palautumista ja hidastaa urheiluvammojen parantumista. Pitkäaikainen nikotiinituotteiden käyttö lisää myös riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin sekä diabetekseen.

– Nuuskan tai minkään muunkaan nikotiinituotteen käyttö ei paranna keskittymiskykyä tai rentouta, vaan uuden nikotiiniannoksen avulla helpotetaan käytön aiheuttamia vieroitusoireita, Vaskelainen lisää.

Vili Munkki_kuva.jpg
Säkitön syyskuu -kampanjan tämän vuoden keulakuva, TPS:n laitahyökkääjä Vili Munkki haluaa muistuttaa liikkumisen ja urheilemisen tärkeydestä. – Nuuskalle voi aina sanoa ”ei”.