Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 8.9.2023

Mari Ketolasta päällikkö uudelle Yhteiset opinnot -osaamisalueelle

Tekniikan ja liiketoiminnan sektorille perustetaan kokonaan uusi Yhteiset opinnot -osaamisalue. Osaamisalueen koulutus- ja tutkimuspäällikkönä aloittaa Mari Ketola.

Teksti ja kuva: Mari Loikkanen

Mari Ketola on ollut uusien asioiden äärellä elokuun alusta lähtien. Tekniikan ja liiketoiminnan (Teli) sektorille perustettu upouusi Yhteiset opinnot -osaamisalue kerää yhteen 45 työntekijää. Heistä suurin osa on opettajia. Ketola luotsaa osaamisaluetta sen koulutus- ja tutkimuspäällikkönä.

─ Tavoitteena on, että opintojen alkupään painoarvo kasvaisi entisestään. Jatkossa muun muassa matematiikan, fysiikan ja kielten opettajat ovat samassa porukassa. Mukana on myös Telin yhteisten projektiopintojen opettajia ja koordinaattoreita, Ketola listaa.

Uuden osaamisalueen toiminta alkaa tammikuussa. Ketola kertoo, että nyt syksyllä organisoidutaan ja suunnitellaan, miten asioita aletaan tehdä.

─ Vaikkei itse organisaatiorakenne näy opiskelijoille, haluamme tukea muutoksilla opiskelijan kiinnittymistä tänne meille Turun AMK:hon. Etenkin tekniikan puolella on jonkin verran keskeytyksiä opintojen alkuvaiheessa. Tietenkin haluaisimme, että opinnot käytäisiin loppuun asti, hän kertoo.

Keinoja tukea kiinnittymistä on monenlaisia. Opiskelijoille halutaan esimerkiksi opettaa opiskelutaitoja: sitä, miten Turun AMK:ssa opiskellaan. Myös erilaiset lähtötasotestit auttavat sopeutumista uusiin opintoihin. Näitä otetaan käyttöön matematiikassa ja ruotsin kielessä.

─ Testin perusteella ohjaudutaan joko tukikurssille tai suoraan vaikkapa insinöörimatematiikkaan. Näin yritetään tukea mahdollisimman hyvää starttia opintoihin.

Projektipaja kokee muodonmuutoksen

Turun AMK:n Tekniikan ja liiketoiminnan sektorilla opiskelutaitoja on opeteltu perinteisesti projektipaja-opintojaksolla heti ensimmäisenä opintovuotena. Projektipajoissa eri alojen opiskelijoista on muodostettu omat ryhmänsä, joista jokaisella on omanlaisensa projekti hoidettavanaan.

Vuoden 2024 opetussuunnitelman mukaisesti projektipajat tulevat kokemaan muodonmuutoksen. Projektipajat korvataan uudella opintojaksolla ja sen ajankohta siirtyy opintojen toiselle vuodelle. Myös opintojakson laajuus muuttuu ja mukaan tulee teemana kestävä kehitys. 

Ketola kertoo, että opintojakson ajankohdan siirtymisellä halutaan tukea opiskelijoiden ryhmäytymistä oman alan opiskelijoihin. Tämän jälkeen on helpompi hypätä uudenlaisiin kokoonpanoihin toisena opintovuotena.

Telin yhteisten projektiopintojen koordinointi siirtyy uudelle Yhteiset opinnot -osaamisalueelle. Osaamisalueelle kuuluvat myös innovaatioprojekti Capstonen koordinointi, perusharjoittelujen hallinnointi, O365-koulutukset, Telin toisen asteen yhteistyön koordinointi sekä pedagoginen tutkimus. 

Iloa toisten menestymisestä 

Aiemmin Ketola työskenteli Turun AMK:n materiaalitekniikan lehtorina ja kemiantekniikan monimuotokoulutuksen koulutusvastaavana. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri, mutta vuosien varrella hän on ehtinyt hankkia jos jonkinlaista lisäkoulutusta.

─ Olen tällainen opiskelun harrastaja. Olen opiskellut henkilöstöjohtamisen tradenomiksi ja tehnyt opettajan pätevyyden. Nyt suoritan parhaillaan Educational Leadership -nimistä YAMK-tutkintoa, ja se on muuten ollut aivan loistava koulutus, hän naurahtaa.

Ketola on huomannut, että opettamisessa ja esihenkilötehtävissä on yhtymäkohtia. Sekä opettaessaan että esihenkilönä Ketola haluaa mahdollistaa sen, että toiset oppivat, pärjäävät ja menestyvät.

─ Opettaminen ei ole se juttu, vaan oppiminen. Opiskelija oppii hyvin, kun opettaja osaa opettaa niin, että fokus ei ole opettajassa, vaan siinä opiskelijassa, hän kuvailee.

Opiskellessaan työn ohella Ketola säilyttää näppituntuman niin opiskelijan kuin opettajan rooliin. Siitä saa eväitä oman työn tekemiseen ja kattavan näköalan opintomaailmaan.

─ Ymmärrän paremmin, miksi opiskelijalta unohtuu vaikkapa ilmoittautua läsnäolevaksi, kuten itselleni juuri kävi. Ja samalla ihailen ja arvostan, miten jotkut opettajat ehtivät antaa henkilökohtaista palautetta.

Mitä ovat projektiopinnot?