Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 21.5.2024

Taideakatemian valmistuvat sirkusopiskelijat valtaavat Sigyn-salin ilma-akrobatialla ja tulitaiteella

Grande Finale – Viiden tähden sirkusshow on Turun AMK:n Taideakatemian sirkuskoulutuksen valmistuvan vuosikurssin teoskokonaisuus, jonka esitykset nähdään 25.5. ja 29.5.2024 Sigyn-salissa.

Sirkuskokonaisuuden teemoja ovat rakkaus, naisen asema yhteiskunnassa, nautinto sekä aika. Esitys sisältää valmistuvien opiskelijoiden sirkuslajeja, kuten nuorallatanssia, cyr-rengasta, ilma-akrobatiaa sekä tanssia ja tulitaidetta. Valmistuvien sirkustaiteilija-opettajien kokonaisuudessa onkin nähtävissä sekä sirkuksen että opiskelijoiden monialaisuus.

– Grande Finalessa nähdään tänä vuonna jotain aivan erilaista, kun sirkuksen valmistuvan vuosikurssin opiskelijat ovat luoneet yhteisen kokonaisuuden Sigynin lavalle. Kokonaisuudessa valmistuvat eivät vain loista sirkusteknisillä taidoillaan, vaan esitys on visuaalisesti hätkähdyttävä ja huokuu esiintymisen ja yhdessä tekemisen iloa, kertoo sirkuskoulutuksen taiteellisten opinnäytetöiden vastuuopettajana toimiva Laura Tikka.

Grande Finale on saanut inspiraationsa Antiikin Kreikan mytologioista, ja kokonaisuudessa tutkitaan ihmisyyden eri puolia sirkuksen keinoin.

  • Kotva on Liina Selvisen nuorallatanssiteos, jossa tutkitaan aikaa ja ajankulua maailman sykkeessä.
  • Minna Tikkasen Be echo of mine taas yhdistää liikettä ja cyr-rengastekniikkaa.
  • Hilma Heinosen nuorallatanssiesitys Coup d’état on oodi kapinalle ja valtarakenteiden haastamiselle.
  • Tea Taipaleen Pertti ja mä tarkastelee esiintyjän suhdetta välineisiinsä sekä niiden yhdistämistä ilma-akrobatian ja käsilläseisonnan keinoin.
  • Kokonaisuuteen sisältyy lisäksi Liina Selvisen koreografisoima tulitaideteos Hefaistos.
  • Valmistuvien opiskelijoiden työryhmään kuuluu lisäksi Milla Länsiö.  

– Valmistuvan vuosikurssin opiskeluun Taideakatemiassa ovat vaikuttaneet paljon koronan aiheuttamat säädökset ja erilaiset kokeilut luoda ja esittää sirkusta. Grande Finalessa he pääsevät toteuttamaan omia taiteellisia visioitaan lähikontaktissa yleisöön. Työt on nivottu yhteen yhdeksi kokonaisuudeksi, ja siinä sirkus kohtaa teatterin ja tanssin, iloitsee lehtori, sirkuskoulutuksen vastuuopettaja Minna Karesluoto.

Esitysaikataulut ja lippuvaraukset