Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.9.2014

Varsinais-Suomen yrittäjät ja Turussa opiskelevat yrittäjyyden opiskelijat kohtasivat

Varsinais-Suomen talousalueen tulevaisuuden ja elinvoimaisuuden kannalta on oleellista tukea yrittäjyyttä ja alueella jo toimivia yrityksiä sekä luoda alueelle uusia yrityksiä.

Turun ammattikorkeakoulussa halutaan lisäksi olla mukana kehittämässä tulevaisuuden yrittäjäpersoonia.

Artikkelin teksti ja kuvat: Johanna Stenroos-Vuorio

Yrityskeidas-konsepti lunastaa nämä ajatukset: jo toimivien yrittäjien ja mahdollisten tulevaisuuden yrittäjäpersoonien syyskuisessa aloitustapaamisessa keskusteltiin ja luotiin raamit syksyn mittaiseen yhteistyöhön. Paikalle saapuneilla yrittäjillä oli kullakin ongelma, jonka opiskelijat saivat pureksittavakseen.

Kohtaamisia järjestämällä on tarkoitus auttaa yrittäjää arjessa, mutta samalla tietysti hakea myös yrittäjyyden opiskelijoille sparraajia ja rinnalla kulkijoita paikallisten yrittäjäyhdistysten yksinyrittäjäjäsenistä:

–  Nuoret kaipaavat henkilökohtaista tukea ja mahdollisuutta kysyä asioista, ja me uskomme, että tällainen toimintatapa voisi auttaa molempia osapuolia, kertoo lehtori Kari Juhala Turun AMK:sta.

Kasvokkain keskustellen päästään eteenpäin huomaamatta

Syyskuisena maanantai-iltapäivänä oli ensimmäisen tapaamisen aika: paikalle Turun AMK:n oppimistilaan saapui joukko alueen yrittäjiä sekä vieläkin suurempi joukko innostuneita yrittäjyyden opiskelijoita.

–  Ideana meillä on, että mahdollistamme tällaisia tapaamisia yrittäjien ja innokkaiden opiskelijoiden välille. Kun päästään tapaamaan kasvokkain, moni asia etenee kuin huomaamatta, miettii Juhala.

Paikalle saapunut Arkkitehtuuri MJK:n yrittäjä Martti Kallinen keskusteli pitkään kolmihenkisen opiskelijatiimin, Jesse Teleni, Jenna Julin ja Satu Ylikoski, kanssa. Rakennusarkkitehtina toimineen Kallisen yrityskenttään on sittemmin tullut mukaan myös energialaskenta, jota hän on syventänyt siten, että taloa, mökkiä, hallia tms. suunniteltaessa analysoidaan samalla myös rakennuspaikan aurinkoenergiat, niiden haltuun otto ja varastointi talvea varten, jolloin ulkopuolisen energian tarve poistuu. Rakennuksesta tulee näin mahdollisimman terve ja edullinen asua.

Kallisen ja opiskelijoiden puheissa risteilivät mm. sellaiset sanat ja ajatukset kuin: energiatekniikka, rakentaminen, ilmasto-ongelmat ja aurinkolämpökatto. Konkreettisesti yrittäjä haki opiskelijoilta ideoita ja tukea mm. oman, taustalla vaikuttavan innovaationsa kaupallistamiseen.

–  Rakennustekniikan kehitys tulee ottamaan huimia askeleita lähitulevaisuudessa ja uskoakseni uudis- ja saneerauskohteiden lämmityskulut voidaan nollata vuoteen 2020 mennessä, toteaa tapaamiseen tyytyväisesti suhtautunut Kallinen.

Syksyn mittaan selviää, mitä keinoja ja apuja opiskelijat ovat esimerkiksi Martti Kallisen avuksi onnistuneet kehittämään.

Yrityskeidas – yrittäjien ja opiskelijoiden kohtaamispaikka

Yrityskeidas-projektissa ammattikorkeakoulun opiskelijat toteuttavat opettaja-valmentja-asiantuntijoiden ohjauksessa kehittämistoimenpiteitä eri toimialojen yrityksille ja organisaatioille. Tavoitteena on rakentaa pysyvä toimintamalli, joka mahdollistaa Turun ammattikorkeakoulun ja yrityselämän välillä osaamisen siirtämisen molempiin suuntiin. Osaamisen siirron konkreettisena välineenä ovat mm. opiskelijaprojektit, jotka mahdollistavat opittujen taitojen ja tietojen soveltamisen aidoissa työelämän projekteissa.

Lisätietoja:

Sinikka Leino ja Kari Juhala