Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.9.2014

Ole yhteisöllinen ja pelasta edes lapset

Turun AMK:n Terveyden edistämisen tutkimusryhmä järjesti 16.9.2014 Ruiskadulla Terveyden edistämisen teemapäivän. Teemapäivän tavoitteena oli kuvata terveyden edistämisen monialaisia sisältöjä ja uudenlaisia menetelmiä.

Teksti: Camilla Laaksonen ja Jaana Tomppo

Teemapäivään osallistui noin 150 terveys- ja sosiaalialan opiskelijaa ja useita opettajia Turun ja Salon toimipisteistä.  Teemapäivä välitettiin videovälitteisesti AMK:n Turun ja Salon toimipisteiden välillä. Alustajiksi oli kutsuttu Terveyden edistämisen tutkimusryhmän jäseniä sekä Turun AMK:n sisäisiä ja ulkoisia yhteistyökumppaneita.  

Vaasan yliopiston dosentti, Turun AMK:n yliopettaja, Harri Jalonen, aloitti teemapäivän erittäin mielenkiintoisella katsauksella sosiaalisen mediaan, siihen miten sosiaalinen media muuttaa käyttäytymistämme ja miten negatiivisia ja positiivisia tunteita sosiaalisessa mediassa viestitään.

-    Terveyden edistämisen näkökulmasta sosiaalinen media on erittäin vaikeasti hallittavissa oleva ympäristö, jossa erilainen, niin tosi kuin epätosi tieto ja kokemus leviävät erittäin nopeasti laajalle käyttäjäkunnalle. Nämä sosiaalisen median ominaisuudet tuovat aivan uudenlaisia mahdollisuuksia, mutta myös uhkia terveyden edistämiseen, arvioi Jalonen.

FT, yliopettaja Heikki Ellilä puolestaan haastoi kuulijat pohtimaan mielen terveyttä; mitä se on, kuka sen määrittelee ja mikä on mielen terveyden, mielen sairauden ja elämänlaadun välinen suhde. Alustuksen punaisena lankana oli sosiaalisen pääoman vahvistaminen, eriarvoisuuden, köyhyyden ja päihteiden käytön ehkäiseminen sekä varhainen ongelmiin puuttuminen.

-    Erityisen merkityksellinen ikäkausi mielenterveyden edistämisen osalta on lapsuusikä ja mielenterveyden edistämisessä panokset tulisikin ensisijaisesti suunnata lapsiin, nuoriin ja perheisiin, Ellilä mainitsi.

-    Pelastakaa edes lapset, Ellilä tiivisti alustuksensa.

Anni Pakarinen, sh,TtK, TtT-opiskelija Turun yliopiston hoitotieteen laitokselta, kertoi terveyspelien käytöstä. Terveyspelit ovat uudenlaisia terveyden edistämisen menetelmiä, joita on kehitetty niin lapsille, nuorille kuin ikääntyneillekin erilaisten elämäntapojen edistämiseen ja sairauksien hoidon tukemiseen.

KL, ravitsemusterapeutti Annukka Mattinen sekä terveydenhoitajaopiskelija Nina Nolvi esittelivät Ota Koppi – syö ja liiku terveydeksi -hanketta, jonka tavoitteena on edistää työttömien ja koulutuspaikkaa vailla olevien nuorten terveellistä elämäntapaa.  TtM, auktorisoitu seksuaalineuvoja, lehtori Anne Merta puolestaan tutustutti alustuksellaan kuulijat Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelmaan 2014-2020 ja haastoi kuulijat pohtimaan omaa vastuutaan ja velvollisuuttaan  sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöinä asiakkaiden seksuaaliterveyden edistämisessä.

Arkielämän tartunnan torjunnasta alusti TtM, hygieniahoitaja Kirsi Terho Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä. Keskeisenä sanomana oli hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen ja käsien pesu mm. kotiin tullessa, WC-käyntien jälkeen ja ennen ruokailua. Kaukomaille matkustavien tärkeimpiä keinoja torjua tartuntoja on rokotuksista huolehtiminen, tieto siitä ettei alkoholilla ehkäistä infektioita, kypsentämättömän ruuan välttäminen, pullotetun veden käyttäminen sekä muiden kuin suun kautta tarttuvien tautien muistaminen. Erityisen huolestuttavaa on kondomin käytön ”unohtuminen” niin ulko- kuin kotimaassa joka näkyy mm. klamydiatartuntojen yleistymisessä puhumattakaan HIV ja hepatiittitartuntariskin lisääntymisestä.  

-    Haluaisitko itsesi tai läheisesi sairastuvan rokotuksilla ehkäistäviin tauteihin kuten hinkuyskään, aivokalvontulehdukseen, kurkkumätään tai jäykkäkouristukseen, kysyi tartuntojen torjuntaan liittyen TtT, Terveyden edistäminen -tutkimusryhmän vetäjä Camilla Laaksonen.

-    Rokotuksilla ehkäistävät taudit ovat vakavia, niihin liittyy vakavien jälkitautien riski, vammautumisen riski ja jopa ennenaikaisen kuoleman riski, hän jatkoi.

Alustuksessa korostui jokaisen sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattihenkilön vastuu hyvän rokotuskattavuuden varmistamisessa ja asiakkaiden myönteiseen rokotuspäätökseen johtavan rokotuspäätösprosessin tukemisessa.

Terveyden edistämisen teemapäivän päättivät THL, yliopettaja Kristiina Viljanen ja terveydenhoitajaopiskelijat Salla-Mari Puro, Viivi Pulkkinen, Anna Ollila, Anniina Vainio, Susanna Eriksson, Veera Savolainen, Elina Ervasto, Veera Kartano, Emma Paasonen sekä Minna Raatikainen. Opiskelijat kertoivat opinnäytetöissään kehittämistään uudenlaisista, innovatiivisista terveyden edistämisen menetelmistä ja ympäristöistä. Uudenlaisia menetelmiä oli kehitetty mm. kouluikäisten ylipainon ehkäisemiseen, työttömien terveyden edistämiseen, nuorten terveyskasvatukseen sekä kouluterveyskyselyn tietojen jakamiseen kirjastoympäristössä. Opiskelijat kertoivat myös, millaista oli projektissa oppiminen ja miten projektissa oppiminen tuki ammatti-identiteetin ja ammatillisuuden kasvua.