Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.10.2014
Tilanne päällä -tapahtuman yleisö lämmitteli esittämällä patsaita.

Taideakatemiassa pohdittiin syrjintää teatterin keinoin

Työtä hakee kaksi ihmistä, mies ja nainen. Toisen juuret ovat Suomessa, toisen osaksi Puolassa. Toinen on opiskellut maisteriopintoja Puolassa, toinen kursseja Suomessa. Työn saa koulunsa keskeyttänyt suomalainen mies. Vastaako tilanne todellisuutta?

Teksti ja kuva: Hannele Yli-Viitala

Turun ammattikorkeakoulun Linnankadun kampuksella järjestettiin Tilanne päällä työnhaussa –tapahtuma, jossa yleisö sai osallistua teatterin tekemiseen. Tapahtuma on osa maahanmuuttajille suunnattua Kohtaamisia-hanketta, jolla kerätään rohkeutta työnhakuun taiteen keinoin.

Esitys tuotettiin forum-teatterin keinoin. Taideakatemian näyttelijäopiskelijat näyttelivät kohtauksen ensin kokonaan. Sen jälkeen yleisö sai pohtia, kuka oli päähenkilö, mitkä olivat hänen tavoitteensa ja kuinka hän voisi ne saavuttaa.

Lourdes Sanchez pohti tilaisuuden ensimmäisen osuuden jälkeen, voisiko vastaava tilanne olla todellinen hänelle.

– En voi verrata tilannetta itseeni. Kohtauksessa nainen oli suomalainen ja puhui hyvää suomea. Hän saattoi puolustaa itseään sillä, että oli syntynyt Suomessa, Sanchez kertoo.

– En ole kohdannut rasismia työhaastatteluissa, sillä olen hakenut töitä sellaisiin työpaikkoihin, joihin haluttiin ihmisiä, jotka osaavat useita eri kieliä, reilu vuosi sitten Meksikosta Suomeen muuttanut Sanchez pohtii.

Missä menee raja?

Esitetyssä kohtauksessa suomalaisella naisella oli puolalainen isä ja puolalainen nimi. Työhaastattelija esitti kysymyksiä, joita haastattelija ei saisi kysyä. Yleisö pohti yhdessä, missä kohtaa haastattelija ylittää rajansa.

Kuinka paljon hakija voi sanoa vastaan haastattelijalle? Mihin kysymyksiin ei tarvitse vastata?

– Ainakaan ei kannata suoraan kysyä haastattelijalta, onko hän rasisti, yleisöstä kommentoidaan.

Lourdes Sanchez opiskelee Turun kristillisessä opistossa, kuten Afganistanista muutama vuosi sitten Suomeen muuttanut Farima Saidi. Saidi on koulutukseltaan opettaja, mutta hän ei ole vielä hakenut alan töitä Suomessa.

– Minun pitäisi kouluttautua uudestaan opettajaksi Suomessa, enkä halua tehdä niin. Opiskelen mieluummin uuden ammatin, sairaanhoitajan ammatista haaveileva Saidi kertoo.

­– Kohtauksen tilanne oli epäreilu. Ei tuntuisi hyvältä, mikäli niin tapahtuisi minulle, Saidi pohtii.

Hankkeella kerätään rohkeutta

Kohtaamisia – Rohkeutta maahanmuuttajien työnhakuun taiteen keinoin –hankkeen tarkoituksena on herätellä maahanmuuttajien rohkeutta työnhaussa. Taiteen avulla etsitään keinoja, joilla voi tunnistaa oman osaamisensa sekä löytää lisää itsevarmuutta. Projekti kestää kesäkuuhun 2015. Hankkeen rahoittaa Euroopan kotouttamisrahasto.

Tammikuussa perustettu Kohtaamisia-hanke etsii keinoja, joilla työnhaku olisi helpompaa maahanmuuttajille. Taideakatemian työpajoissa opiskelijat pohtivat, millaisin keinoin työnhakuun voisi saada enemmän rohkeutta.