Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.4.2015

Muotoiluopiskelijat antavat puistopuille uuden elämän

Turun AMK:n muotoiluopiskeljoiden käsittelyssä puistopuut saavat uuden elämän puistopenkkeinä. Turun kaupungin vanhimmista puistoista kaadettuja puita on hyödynnetty jo 1980-luvulta lähtien.

Teksti ja kuvat: Martti Komulainen

Turun Koroisten tilalla säilössä olevat jalava- ja tammipöllit odottavat jatkokäsittelyä tullakseen lankuiksi ja edelleen huonekaluiksi tai pienemmällä jalostuksella puistopenkeiksi. Turun AMK:n muotoiluopiskelijat Retu Hämäläinen ja Juuso Cajan työstävät vanhoista puistopuista penkkejä Pernoon tulevaan puistoon.

Turun keskusta-alueen elinkaarensa lopussa olleiden puiden jatkokäyttö on osa AMK:n resurssitehokkuus-hanketoimintaa. - Vanhojen puistopuiden kierrättäminen on osa suurempaa kuviota, jossa pyrimme löytämään Turun alueella syntyviä jätemateriaaleja, joille voisi löytyä hyötykäyttöä uusina tuotteina, kertoo Resurssitehokas liiketoiminta -tutkimusryhmän vetäjä Piia Nurmi Turun ammattikorkeakoulusta.

Puu kertoo miksi se haluaa tulla

Ikääntyneiden puistopuiden mahdollisen uuden käyttötarkoituksen ja jalostusasteen määrittävät puun ominaisuudet. - Puu kertoo miksi se haluaa tulla, kuvailee vuosia puistopuiden jatkokäyttöhankkeissa mukana ollut muotoilun opettaja Hannu Parkkamäki. Osa kalusteista, kuten nyt työstettävät puistopenkit, myötäilevät puun luonnollisia muotoja. Osa pölleistä sahataan lankuiksi julkikalusteisiin.

Tuotteita on tehty mm. Turun kaupungin julkisiin tiloihin, Unelmapuistoon, Saaronniemen uimarannalle, Turun yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen aulaan, Turun AMK:n Sepänkadun kampuksen pihalle, oppilaitosten sisätiloihin sekä messuille.

Pääsääntöisesti kaadetut puistopuut sahataan ja kuivataan, jolloin mahdollistetaan puumateriaalin säilyvyys edelleen jalostettavaksi. Puistopuut sahataan kuljetettavalla tilaussahalla Koroisten tilan käsittelyalueella, keväisin ja syksyisin.

Tulevaisuudessa sahaustalkoita tehdään yhteistyössä myös toisen asteen opiskelijoiden kanssa esimerkiksi Livian metsätalouden linjalta. Myös yhteistyö yritysten kanssa laajenee ja syvenee. Tavoitteena on hyödyntää upea raaka-aine mahdollisimman laajasti.