Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 3.10.2016

Kiertotaloudesta uutta liiketoimintaa Varsinais-Suomeen

Varsinais-Suomi mielii kiertotalouden edelläkävijäksi. Turun AMK:n koordinoimassa FISS Varsinais-Suomi -hankkeessa tuetaan yrityksiä tehostamaan resurssien hyödyntämistä ja ainekiertojen sulkemista sekä pyritään synnyttämään uutta kiertotalouteen perustuvaa liiketoimintaa.

Teksti ja kuva: Martti Komulainen

-Varsinais-Suomella on ihan realistiset mahdollisuudet tulla kiertotalouden edelläkävijäksi Suomessa. AMK:ssa on tehty jo hyvää pohjatyötä mm. eGreenNet hankkeessa ja Turku Science Parkin kanssa yhteisessä RESU-hankkeessa aloittamalla yritysverkostojen luominen ja selvittämällä määrällisesti tai laadullisesti merkittäviä sivuvirtoja. Esimerkiksi maamassojen ja muovien hyödyntämistä voitaisiin lisätä alueella, korostaa Turun AMK:n Resurssitehokas liiketoiminta -tutkimusryhmän vetäjä Piia Nurmi.

-FISS-hankkeen lisäarvo on se, että vihdoin saamme yritysten tarpeet ja ylijäämämateriaalitiedot samaan paikkaan. Tämän jälkeen on helppo palvella vaikka yritystä, joka etsii tuotantoonsa vaikkapa jotain tiettyä muovilaatua, jatkaa Nurmi.

Kiertotalous tarkoittaa talousmallia, jossa koko ketju aina raaka-aineista tuotannon ja käytön kautta kierrätykseen on ratkaistu kestävällä tavalla. Siinä oleellista on yritysten välinen yhteistyö ja verkosto, jossa haetaan synergioita ja ohjataan tuotannon sivuvirrat ja jätteet toisten yritysten hyötykäyttöön. On arvioitu, että kiertotalous toisi Suomelle jopa 2,5 miljardin kasvumahdollisuudet.

Toisen jäte on toisen resurssi

Keskeistä kiertotalousbuumin aikaansaamisessa on luoda toimiva yhteistyöverkosto, jossa resurssit kiertävät. Kiertotaloutta syntyy ns. teollisten symbioosien kautta. Teollinen symbioosi on useamman yrityksen muodostama kokonaisuus, jossa toisen jäte tai tuotannon sivuvirta voi olla toisen yrityksen raaka-ainetta.

FISS Varsinais-Suomi -hanke järjestää työpajoja ja tekee kartoitusta jotta yritykset löytäisivät toisensa resurssien tehokkaammassa hyödyntämisessä ja kierrättämisessä. Tavoitteena on juurruttaa resurssitehokkuuden verkosto osaksi normaalia yrityskulttuuria.

- Turku Science Park Oy:n johdolla Raisiossa toimintansa käynnistänyt Smart Chemistry Park on hyvä esimerkki toimivasta kiertotalouden yhteistyöverkostosta. Monen aiemmin jätteeksi päätyneen materiaalin jatkokäyttö mahdollistuu kemianalan osaamisen kautta. Tähän Raisiossa fyysisesti sijaitseva Smart Chemistry Park on erinomainen kehitysympäristö, kertoo Turku Science Parkin Linda Fröberg-Niemi, joka myös toimii FISS-hankkeessa.

Turun AMK:n koordinoimaa hanketta "FISS Varsinais-Suomi" rahoitetaan EU:n aluekehitysrahastosta, ja sitä ovat AMK:n lisäksi toteuttamassa Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Valonia ja Turku Science Park Oy. FISS tulee sanoista "Finnish Industrial Symbiosis System". Toimintamalli pitää sisällään  fasilitointia ja työpajoja, joissa haetaan synergioita ja kiertotalouden kehittämismahdollisuuksia. Hanke kestää vuoden 2016 loppuun ja sen jälkeenkin yhteistyö jatkuu vahvana.

Kiertotalous on koko Varsinais-Suomen yhteinen kehittämiskohde ja alueen eri toimijat ja kehittämisorganisaatiot tekevät tiivisti yhteistyötä.