Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.10.2015
Yhdysvaltain Helsingin suurlähetystön lehdistö- ja kulttuuriasiainneuvos Jeffrey K. Reneau kertoi suurlähetystön arjesta viime tiistaina.

Vinkki tuleville journalisteille: ”Ymmärrä roolisi”

Yhdysvaltain Helsingin suurlähetystön lehdistö- ja kulttuuriasiainneuvos Jeffrey K. Reneau vieraili Turun ammattikorkeakoulussa viime tiistaina. 20 vuotta median parissa työskennellyt Reneau kertoi tilaisuudessa omista kokemuksistaan työkentällä.

Teksti: Roosa Lindholm
Kuva: Milla Järvipetäjä

Vuonna 2013 Suomeen Intian Kalkutasta muuttanut Jeffrey K. Reneau naureskeli Suomen ja Intian eroille. Erityisesti opiskelijoissa on selvä ero. Reneauta oli etäviikolla saapunut kuuntelemaan reilu 10 media-alan opiskelijaa opiskelijaa.

– Kun Intiassa minut pyydetään puhumaan muutamalle opiskelijalle, paikkana on jumppasali ja siellä 500 opiskelijaa, Reneau nauraa.

Yhteisöviestinnästä ja mainonnasta puhuessa Reneau nostaa esiin suomalaisten rehellisyyden.

– PR ja mainonta on Suomessa todella hankalaa. Suomalaiset ovat niin rehellisiä.

Kuluttajalle ei valehdella, mutta kärjistäen suomalainen nostaa esiin kaikki faktat, ne epäsuotuisatkin. Suomalaisilla on kuitenkin Reneaun mukaan erinomainen maine työntekijöinä.

– Amerikkalainen esittelee suomalaisen ja kertoo tämän olevan loistava, luotettava ja aina ajoissa oleva työntekijä. Suomalainen avaa suunsa ja kertoo pahoitellen, että pitäisi kuitenkin tänään lähteä viisi minuuttia etuajassa hakemaan lapset päiväkodista, mies vitsailee.

Kehuja media-alan koulutukselle

Reneaulle esiteltiin media-alan koulutuksen uusia työtiloja. Hän kertoo vakuuttuneensa tilojen suunnittelusta.

– Rakastan luokkahuoneitanne ja sitä, miten ne on rakennettu. Teillä on täällä ympäristö, joka automaattisesti rohkaisee vuorovaikutukseen tavallisen rauhallisen luokkahuoneen sijaan. Kun astut tilaan, haluat puhua, väitellä ja selvittää asioita, Reneau kehuu.

Tuleville journalisteille Reneaulla on selvä viesti.

– Mielestäni yksi tärkeimmistä asioista on ymmärtää, että journalisti on kirjaimellisesti se, joka pitää yhteiskunnan varpaillaan. Journalisteilla on valta tehdä merkittäviä muutoksia. Auttamalla journalistiopiskelijoita ymmärtämään, että heillä on tämä valta, motivoimme opiskelijoita oikeasti tekemään jotain todella jännittävää.

Juttujen ei tarvitse myös läheskään aina olla negatiivisia, myös positiivisilla paljastuksilla voi saada paljon aikaan.

– Oman roolin tunnistaminen yhteiskunnassa on suunnattoman arvokasta ja auttaa journalistia kehittymään joksikin todella voimakkaaksi, Reneau painottaa.