Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.11.2015
FC TPS:n tiedottaja Heikki Möttönen haastattelemassa

FC TPS ja Turun AMK muodostavat yhdessä todellisen Dream Teamin

Yhteispeli journalismin opiskelijoiden ja Tepsin välillä on sujunut erinomaisen hyvin. Harvinaislaatuinen yhteistyöprojekti TPS TV:n sisällöntuotannon parissa saa kiitosta puolin ja toisin.

Teksti: Aleksi Ristimäki
Kuva: FC TPS

Turun ammattikorkeakoulussa journalismia opiskelevat Juho Hirvonen, Samu Puhakka, Juuso Ikonen, Harri Kesälä ja Marko Kouhia tuottivat kuluneen jalkapallokauden ajan sisältöä FC TPS:n omaan nettitelevisioon. Selostamisen ja kuvaamisen lisäksi opiskelijat tekivät ennakkojuttuja, haastattelivat pelaajia ja toteuttivat studiokeskusteluja. Vaikka TPS:n putoaminen jalkapallon Veikkausliigasta Ykköseen oli ikävää turkulaisen jalkapallon kannalta, toimi se ratkaisevana alkusysäyksenä joukkueen ja Turun AMK:n väliselle yhteistyölle.

  – Viime vuonna Veikkausliigassa tuotantoyhtiöt kuvasivat pelimme. Tänä vuonna ei ollut sellaiseen mahdollisuutta ja meidän olisi pitänyt joka tapauksessa kuvata itse kaikki pelit. Yhteistyöllä AMK:n kanssa saimme myös muuta sisältöä, eikä kokonaisuus jäänyt ilman selostusta ja kuvaus vain yhden kameran varaan. Nyt saimme hyvän kokonaispaketin ja monta kuvakulmaa otteluista, kertoo TPS TV:stä vastaava webmaster Tuomas Sonck.

TPS TV aloitti toimintansa vuonna 2007. Pitkään sisältöä toimittivat lähestulkoon kahdestaan Sonck ja joukkueen tiedottaja Heikki Möttönen. Yhteistyöprojekti on tuonut uusia ääniä kuultaviksi TPS TV:n videoille ja monipuolistanut sisällöntuotannon mahdollisuuksia. Sitäkin tärkeämpänä arvona osapuolet pitävät paikallisen urheiluseuran ja ammattikorkeakoulun ainutlaatuisen laajaa yhteistyötä.

  – Opiskelijoillamme on ollut tässä 15 opintopisteen laajuinen urheilujournalismin opintojakso, ilman että sellaista on virallisesti missään opetussuunnitelmassa. Juuri näin pitääkin toimia, kun eteen tulee asioita, joita opettajamme eivät voi opettaa. Silloin luodaan projekti, jonka myötä halukkaat opiskelijat saavat oppia suoraan niiltä, joilla on sitä antaa, kertoo Turun AMK:n journalismin lehtori Johanna Ailio.

Möttönen kokee Ailion tavoin yhteistyön olleen hedelmällistä.

  – Olemme todella tyytyväisiä yhteistyöhön. Tästä on jäänyt käteen valtava määrä hienoa videomateriaalia ja oppia. Oli erittäin hyvä, että opiskelijat pääsivät TPS TV:tä tehdessään kokeilemaan erilaisia työtehtäviä ja löysivät siten omat vahvuutensa. Olemme pyrkineet antamaan vastuuta käytännön tuotannosta heille niin paljon kuin mahdollista.

  – Uskon, että näiden kavereiden ammattitaito on aika paljon korkeammalla kuin vuosi sitten. Muutama heistä onkin jo saanut muita alan työtarjouksia tämän myötä, taustoittaa Möttönen.

Nuoret journalistit tarvitsevat näytönpaikan ja peliaikaa

Yksi työtarjouksen TPS TV:n myötä saaneista on Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa kolmatta vuotta journalismia opiskeleva Samu Puhakka.

  – Tämä valmisti erittäin hyvin työhön urheilujournalismin parissa, etenkin tv-puolen tehtäviin. Kyllä siinä oppi paljon uusia asioita haastattelemisesta, kun pääsi tekemisiin niin monien ammattiurheilijoiden kanssa. Ainakin itselleni tällainen käytännössä oppiminen istuu huomattavasti paremmin kuin perinteinen luento-opetus, kokee Puhakka.

Käytännön oppimisen tärkeyttä ja hyödyllisyyttä korostaa Puhakan tavoin mukana TPS TV:tä tekemässä ollut kolmannen vuosikurssin journalismin opiskelija Juho Hirvonen.

  – Näitä lähetyksiä tekemällä on oppinut reagointikykyä. Pystyn nopeasti lennossakin vaihtamaan kameran kuvauskohdetta pelitilanteiden mukaan. Tällaisia asioita olisi aika vaikea opettaa luennolla dioja näyttämällä.

Hirvonen kuvailee yhteistyön Tepsin kanssa olleen opiskelijoille eräänlainen työharjoittelu, vaikka opintosuoritus kirjataankin projektiopinnoiksi. Puhakka ja Hirvonen ovat yhtä mieltä siitä, että vastuu todellakin kasvattaa.

  – Aina harjoittelussa ei pääse tekemään näin vastuullista työtä suorassa lähetyksessä. Ei se, että olisi mukana jossain tv-tuotannossa pitämässä heijastavaa kalvoa Tamin selän takana, kehittäisi opiskelijaa, vertaa Samu Puhakka.

  – Itse olen oppinut muun muassa editointia, videokuvaamista ja toimittamista. Toki niitä on jo aiemmin opetettu koulussa, mutta tämän projektin myötä olen saanut lisää varmuutta työskentelyyni, täydentää Juho Hirvonen.

Uusi tapa saada nappulakenkä oven väliin

Journalismin lehtori Johanna Ailio kertoo, että kiinnostus urheilujournalismia kohtaan on lisääntynyt. Hänen mukaansa iso osa journalismin koulutukseen hyväksytyistä miespuolisista opiskelijoista on kiinnostunut urheilutoimittajan ammatista. Yhteistyöprojekti TPS:n kanssa on uudistanut tapaa saada jalka oven väliin urheilupiireihin työelämää silmällä pitäen.

  – Aikaisemmin opiskelijat ovat itsenäisesti hakeneet harjoittelupaikkoja urheilujournalismin saralta. He ovat hakeutuneet harjoitteluun omien taustojensa mukaan: jos joku on pelannut vaikkapa salibandyä, on hän sitten mennyt tekemään tiedotustehtäviä sinne omaan seuraansa. Tämä on ensimmäinen iso satsaus oppilaitoksemme ja urheiluseuran välillä, Ailio sanoo.

Dream Teamin lupaavalle debyyttikaudelle halutaan jatkoa

Yhteisprojektin tämän kauden osalta päättänyt opiskelijoiden, opettajan ja TPS:n viestintähenkilöstön tapaaminen pidettiin keskiviikkona Turun ammattikorkeakoululla. Kaikki osapuolet toivoivat jatkoa yhteistyölle.

  – Opetuspedagogisesti ajatellen tämä oli mielestäni erittäin hyvä juttu. Saimme hienoja luennoitsijoita tänne ja opiskelijat saivat valtavan paljon käytännön harjoitusta, iloitsee Ailio.

Ylen jalkapallolähetyksissä asiantuntijana toiminut Suomen jalkapallomaajoukkueen entinen pelaaja Juha Reini kävi yhteistyöprojektin alussa pitämässä luennon opiskelijoille. TPS:n urheilutoimenjohtajana keväällä toiminut Reini puhui urheiluohjelmien tekemisestä ja pelaajien haastattelemisesta. Reinin lisäksi TPS:n tiedottaja Heikki Möttönen luennoi myös muille Turun AMK:n opiskelijoille seuraviestinnästä.

TPS TV:n parissa työskennellyt opiskelijajoukko kävi vierailulla Yle Urheilun toimituksessa sekä sai läpi projektin arvokasta palautetta Möttöseltä ja Sonckilta.

Keskiviikon palaverissa heitettiin ilmoille ideoita yhteistyön syventämisestä. Vaihtoehtoina esille nousivat studioisännän vetämä urheilun makasiiniohjelma sekä tiedottaminen ja urheiluseuran viestintä.