Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.11.2015

Näkemiin, sanoo Olli Mertanen

Marraskuun lopussa on valmisteilla uusi Emeritus-sopimus. Vararehtorina toiminut, nykyinen CoastALin toiminnanjohtaja Olli Mertanen on jäämässä eläkkeelle joulukuun alusta. Poistun takavasemmalle hyvillä mielin, sillä urakkani on nyt valmis ja AMK on hyvässä menossa, hän tokaisee.

Teksti: Anne Lehikoinen

Olli Mertanen on aiemmin toiminut muun muassa Turun AMK:n vararehtorina ja koulutusjohtajana. Hän aloitti yliopettajana vuonna 1986 Sepänkadun tiloissa, Turun teknillisen oppilaitoksen yliopettajana.

– Muistan ensimmäisen työpäiväni siellä. Oli vielä kesä ja kuljimme ja katselimme tiloja vararehtori Raimo Hyvösen kanssa. Silloin en vielä tuntenut Hyvöstä, mutta sen jälkeen työskentelimme pitkään yhdessä. Mukavia aikoja. Sain häneltä hyvän neuvon: Opeta niitä asioita mitä osaat.

Yliopettaja, toiminnanjohtaja Mertanen on toiminut pitkään opetustehtävissä ja aina vahvasti myös yrittäjyyden edistäjänä. Hän alkoi kiinnostua myös ammattikorkeakoulun kehittämistehtävistä ”jo viime vuosituhannella” ja ajautui siten hallinnollisiin tehtäviin. 

Mertanen toimi ensin koulutusjohtajana ja sitten 2,5 kautta vararehtorina Juha Kettusen toimiessa rehtorina. Kun Turun AMK:ssa aloitettiin osakeyhtiön muodostaminen, Olli Mertanen siirtyi osa-aikaisesti erityistehtäviin, uudistuksen synnytyspuuhiin.

Kun se synnytys saatiin hoidettua, hän lähti suunnittelemaan seuraavaa: Satakunnan ja Turun AMK:n yhteistä Lounais-Suomen ammattikorkeakoululiittouma CoastALia. Muutoksen aikaansaamisessa on tärkeintä saada ihmiset puolelleen, Mertanen toteaa ohimennen.

AMK avautuu yhä enemmän

– Olen saanut olla mielenkiintoisissa tehtävissä. Minulla on ollut vaikutusmahdollisuuksia ja olen saanut päättömyyksiä estetyksi. Kyllä tämä nyt riittää. Tästä lähtien minulla on vain aikaa, ei työ- ja vapaa-aikaa erikseen vaan aikaa. Saan tehdä mitä haluan. Aion kylläkin olla mukana seuraamassa, että AMK ottaa kehitysaskeleita oikeaan suuntaan. Teemme ensimmäisen Emeritus-sopimuksen yhteistyön jatkumisesta.

Mertasta ilahduttaa se, että Turun ammattikorkeakoulu toimii nyt avoimemmin ja vahvistaa yhteyksiään ulos. AMK on hyvässä lähdössä seuraavaan vaiheeseensa.

Kritiikkiäkin tulee: ei saa juosta vain rahan perässä, kaupallisissa hankkeissa. Korkeakoululla on myös sivistyksellinen tehtävä ja esimerkiksi yhteydet julkishallintoon ovat arvokkaita. Yleensäkin suhteita pitää vaalia.

Mertanen on aina seurannut korkeakoulupolitiikkaa tarkkaan ja ennustaa, että yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen määrä pienenee vielä huomattavasti. Ehkä yhteensulautumisia tulee lähellekin? Yliopistoista tullee myös ammatillisia korkeakouluja: Nythän suoraan ammattiin kouluttaminen on siellä vähäistä, hän mietiskelee ja luettelee pappi, tuomari, opettaja, lastentarhanopettaja…

Mies, hattu ja piippu, Olli Mertanen.
Mies, piippu ja hattu.

Piiputteleva Olli Mertanen muistetaan

Mertasen kanssa on moni parantanut maailmaa myös tupakkapaikoilla. Piippu suussa, hattu päässä ja aina valmiina juttelemaan – se on tuttu muistikuva Mertasesta. Sihteerinsä kertoo vielä hauskan muistonkin.

– Olin vahingossa sekoittanut vararehtori Ollin ja oman sähköisen kalenterini. Minun kalenterissani piti lukea ”kahvinkeittovuoro”, mutta se olikin Ollin kalenterissa. Kun menin keittiöön, niin siellä hän jo etsi kahvipakettia.

 

Toivotamme mukavia eläkeläispäiviä, Olli!