Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.2.2016
Kulttuuri ja taide vaikuttavat positiivisesti ihmisten hyvinvointiin

Taide ei ole rahareikä

Vuoden alusta Lapin alueella aloittaneet läänintaiteilijat uskovat parempaan tulevaisuuteen. Matti Selinin ja Mette Ylikorvan mukaan kulttuurilla on suuri vaikutus ihmisten hyvinvointiin ja ongelmien ennaltaehkäisyyn.

Teksti ja Kuva: Meeri Männikkö

Vuoden alusta pestinsä aloittaneiden läänintaiteilijoiden mukaan taidetta ei tulisi nähdä vain rahareikänä. Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassakin opiskelleet läänintaiteilijat Matti Selin ja Mette Ylikorva uskovat voivansa vaikuttaa päättäjien asenteisiin ja työllisyystilanteeseen.

”Kun on joku akuutti ongelma, niin meillä on tässä yhteiskunnassa tapana reagoida jälkikäteen. Eli jälkihoitoon aina satsataan, mutta harva miettii sitä, että terveysongelmia voisi ennaltaehkäistä kulttuurin avulla. Tällöin kustannuksia ei pääse edes syntymään tai sitten kustannukset kasvavat paljon vähemmän”, kertoo taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija Matti Selin.

Selinin mukaan taiteen ja hyvinvoinnin projekteista syntyneet ajattelutavat ja käytännöt tulisi nyt juurruttaa kuntien ja valtion perustoimintaan. Ihanteellista olisi jos terveys- ja hyvinvointiajatus otettaisiin pysyväksi näkökulmaksi päättäjien työskentelyssä.

”Tavoitteenani on, että Lapin alueella päättäjät olisivat tietoisia siitä, minkälaisia positiivisia hyvinvointivaikutuksia taiteella ja kulttuurilla on. Haluaisin että tämä otettaisiin huomioon jo suunnittelutasolla”, toteaa Selin.

Taiteilijoille pidempiä työjaksoja

 

Lasten- ja nuortenkulttuurista vastaava läänintaiteilija Mette Ylikorva haluaa edistää taiteen saavutettavuutta. Hän on toteuttamassa eri lastenkulttuuritoimijoiden kanssa yhteistyössä erilaisia hankkeita ja tapahtumia. Ylikorvasta yksi tärkeä satsauskohde olisi paremmat työskentelyolosuhteet Lapin alueella.

 

”Tärkeää olisi että Lapin alueesta saataisiin houkuttelevampi taidekasvattajille ja taiteilijoille. Täällä on samalla tavalla kuin muuallakin tarve siihen, että on laadukasta taidekasvatusta ja esityksiä”, kertoo Ylikorva.

 

Ylikorva pyrkii viemään taiteilijoiden osaamista myös Ruotsin Norjan ja Venään alueille, tavoitteenaan taiteilijoiden työllisyyden edistäminen. Hän uskoo taiteilijoiden esittelemisen erityisesti Ruotsin ja Norjan alueille tarjoavan työllistymismahdollisuuksia ja pidempiä kiertueita. Tällöin myös lasten ja nuorten esitysten elinkaari kasvaisi.

 

Selin pyrkii osaltaan vahvistamaan työllisyystilannetta lisäämällä hyvinvointi- ja taidealan yhteistyötä. Yksi hänen konkreettisista tavoitteistaan on kehittää jatkuvasti aktiivinen taide- ja hyvinvointialan verkosto Lapin alueelle. Näin luotaisiin lisää työpaikkoja kun päästäisiin eteenpäin pelkistä projektiluontoisista hankkeista.

 

Taiteen ja kulttuurin tulevaisuuteen voi vaikuttaa

Selin näkee taiteen ja kulttuurin tulevaisuuden valoisana. Hän kokee että ensin työskenneltyään kentällä, on hänellä nyt mahdollisuus vastavuoroisesti vaikuttaa rakenteisiin.

”Koen että läänintaiteilijan tehtävän kautta pystyn vaikuttamaan taiteilijoiden työskentelyolosuhteisiin ja parantamaan taiteilijoiden työllistymismahdollisuuksia alueella”, Selin toteaa.

Myös Ylikorva suhtautuu positiivisesti mahdollisuuksiinsa vaikuttaa Lapin alueella.
”Yhtenä tavoitteenani on, että täällä asuvat taiteilijat ja taidekasvattajat saisivat työuralleen pidempiä ja vähemmän sirpaleisia jaksoja. Siihen pyrin ja uskon että se tulee toteutumaan”, Ylikorva kertoo.

Vasta valitut neljä Lapin läänintaiteilijaa pyrkivät edistämään taiteen hyvinvointivaikutuksia, saamelaiskulttuuria, lasten- ja nuortenkulttuuria sekä taidetuotantoja. Taiteen edistämiskeskus valitsee läänintaiteilijat paikallisiin, alueellisiin ja valtakunnallisiin tehtäviin kolmen vuoden määräajaksi.