Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.2.2016
Kirjastonjohtaja Marja Anttonen kertoo Finnasta

Finna julistettiin tiedonhakijan parhaaksi kaveriksi

Toivomme, että Finnasta tulee tiedonhakijan paras kaveri, lausui kirjastonjohtaja Marja Anttonen Turun AMK:n Lemminkäisenkadun kampuksen aulassa yleisölle, joka oli tullut seuraamaan uuden Finna-hakupalvelun julkistamista. Turun AMK:n Finna kokoaa yhteen painetut ja elektroniset tietoaineistot sekä Turun AMK:ssa tehdyt opinnäytetyöt.

Teksti: Liisa Tiittanen 
Kuvat: Saija Forsström ja Merja Janhunen

Osana kansallista Kansallinen digitaalinen kirjasto -projektia kehitetty Turun AMK:n Finna helpottaa kirjaston tietoaineistojen hakemista. Palvelussa on kiinnitetty erityistä huomiota käytettävyyteen ja aineistojen löydettävyyteen. Entisen kolmen eri käyttöliittymän sijasta kaikkia Turun AMK:n tietoaineistoja voi hakea yhdestä paikasta, Turun AMK:n Finnasta.

Finnasta löytyvät kaikki Turun ammattikorkeakoulun painetut ja elektroniset tietoaineistot. Finnasta voi hakea myös Turun ammattikorkeakoulussa tehtyjä opinnäytetöitä, joita voi käydä lainaamassa Turun AMK:n kampuskirjastoista tai lukea elektronisessa muodossa verkossa.

- Tämä on monikäyttöinen systeemi ja tukee digitalisaatiostrategiaamme, mainitsi rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila haastatelleessaan kirjastonjohtaja Marja Anttosta Finnan julkistamistilaisuudessa.

Anttonen kertoi, että Finna on avoimesti verkossa kaikkien käytettävissä osoitteessa turkuamk.finna.fi ja korosti, että Finnasta löytyy googlemaisella haulla luotettavaa ammatillista ja tieteellistä tietoa.

Finna kehitetään yhteistyössä käyttäjien kanssa

Turun AMK:n Finnaa on kehitetty yhteistyössä käyttäjien kanssa. Erityisesti Turun ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelijat ovat olleet mukana Turun AMK:n Finnan kehittämisessä esimerkiksi informaatioarkkitehtuurin opinnoissa sekä opinnäytetöissä.

- Olemme ottaneet käyttäjiä ja erityisesti kirjastoalan opiskelijoita mukaan Finnan kehittämiseen. Käyttäjät ovat antaneet palautetta ja me olemme kehittäneet Finnaa paremmin käyttäjien tarpeita vastaavaksi yhteistyössä Kansalliskirjaston ja muiden kirjastojen kanssa. Finnan kehitystyö jatkuu edelleen, muistuttaa kirjastonjohtaja Marja Anttonen.

- Vaikuttaa käytettävältä, arvioi Finnan julkistamistilaisuudessa mukana ollut opiskelija Terhi Vaheranta. 

Myös opiskelija Anna-Maija Saariaho on tyytyväinen uuteen palveluun ja kertoo käyttäneensä Finnaa jo Turun kaupunginkirjaston Vaskissa.
- Helpottaa, kun käyttöliittymät ovat samanlaisia, iloitsee Saariaho.

Finna on kansallinen projekti

Turun AMK:n Finnaa kehitetään osana kansallista Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa ja Kansalliskirjaston johtamaa Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta. Kansallisessa projektissa pyritään ottamaan Finna käyttöön eri kirjastosektoreilla sekä arkistoissa ja museoissa. Mukana on tällä hetkellä yli 100 organisaatiota, myös useita muita ammattikorkeakouluja.

Kansallinen finna.fi -palvelu kokoaa eri organisaatioiden aineistot haettavaksi yhteen käyttöliittymään, Kansalliseen Finnaan. Kansallisesta Finnasta on haettavissa jo yli 10 miljoonaa aineistotietoa.