Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.2.2023
PedaXR – uusi teknologia – uusi osaaminen – uusi pedagogiikka

PedaXR – uusi teknologia – uusi osaaminen – uusi pedagogiikka

XR-teknologioiden käyttö on lisääntynyt paljon viime vuosina, ja se on listattu yhdeksi koulutuksen tulevaisuuden teknologioista. Laajennetun todellisuuden (XR, Extented Reality) teknologioilla tarkoitetaan lisätyn todellisuuden (AR, Augmented Reality), virtuaalitodellisuuden (VR, Virtual Reality) ja yhdistetyn todellisuuden (MR, Mixed Reality) sovelluksia.

XR-teknologia eli laajennettu todellisuus pitää sisällään sekä virtuaalitodellisuuden että lisätyn todellisuuden ratkaisuja. Virtuaalisesti tuotetut elementit voivat olla vuorovaikutuksessa todellisen maailman kanssa. Orastavan XR-teknologian soveltaminen työelämän murroksessa edellyttää opetuksen ja oppimisen tueksi uutta pedagogiikkaa vastaamaan kehittyviä teknologioita ja toimintamalleja. 

PedaXR-hankkeessa vahvistetaan XR-teknologiaan liittyvää oppilaitosten ja yritysten verkostoyhteistyötä. Tavoitteena on tutkia, tunnistaa ja reagoida teknologian tuomiin muutostarpeisiin pedagogiikkaa, oppimateriaaleja ja opettajien osaamista kehittämällä. Hankkeen myötä yritykset ja oppilaitokset toimivat yhteistyössä hyödyntäen XR-teknologiaa työelämän muuttuviin osaamistarpeisiin vastaamiseksi. 

Hankkeen aikana vahvistetaan opettajien XR-osaamista ja järjestetään koulutuksia. Lisäksi hankkeessa kehitetään sosiaali- ja terveysalan koulutuksiin XR-oppisisältöjä. Oppisisältöjen kehittämiseen osallistuu laajasti opettajia, opiskelijoita, yrityksiä ja muita yhteistyöorganisaatioita. 

OKM-tunnus-2R-fi-vaaka-sininen.png