Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.9.2022
SCALE-UP - Scale up user-Centric and dAta driven SoLutions for ConnEcted Urban Poles

SCALE-UP - Scale up user-Centric and dAta driven SoLutions for ConnEcted Urban Poles

SCALE-UP on nelivuotinen Euroopan Unionin Horizon 2020 tutkimus- ja innovaatio-ohjelman rahoittama hanke, joka on käynnistynyt kesäkuussa 2021 ja päättyy toukokuussa 2025. Hankkeessa päätavoitteena on kehittää datapohjaisia ja käyttäjäkeskeisiä strategioita älykkään, puhtaan ja osallistavan liikkuvuuden nopeuttamiseksi alueellisissa liikenteen solmupisteissä. Hankkeessa myös edesautetaan ilmastotavoitteiden ja Euroopan liikennepoliittisten tavoitteiden saavuttamista.

Hankkeen fokus on kolmessa eurooppalaisessa urbaanissa kaupunkialueessa. Nämä urbaanit keskukset ovat Antwerpen (Belgia), Madrid (Espanja) sekä Turku. Hankkeessa on 28 eri innovatiivista liikkumisen toimenpidettä viidellä eri toiminta-alueella: hallinnointi, liikkumispisteet, data, puhdas ja turvallinen liikenne sekä liikkumiskäyttäytyminen. Tavoitteena on skaalata toimenpiteet alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.

Kehitystyötä tehdään ympäri Eurooppaa

Hankkeen keskiössä olevat urbaanit keskukset, Antwerpen, Madrid ja Turku, kehittävät aktiivisesti toimenpiteitä ja ottavat niitä käyttöön testatakseen niiden toimivuuden käytännössä sekä erilaisissa olosuhteissa. Keskusten vaihtelevuus ilmaston, kulttuurin, koon, asukastiheyden sekä maantieteen suhteen auttavat hankkeessa luomaan toimenpiteitä, joilla on hyvät mahdollisuudet olla hyödynnettävissä kattavasti Euroopassa.

SCALE-UP-hankkeen päävetäjänä toimii Antwerpenin kaupunki. Turun kokonaisuuden toteuttajina ovat Turun kaupunki, Varsinais-Suomen liitto, Vinka Oy sekä Turun ammattikorkeakoulu. Turun ammattikorkeakoulun rooli projektissa on vastata Turussa tehtävien toimenpiteiden evaluoinnista sekä osallistua koko SCALE-UP projektin evaluointiin. Turun ammattikorkeakoulun osallistuu myös seuraavien toimenpiteiden läpiviemiseen:

  • Henkilöliikenteen ja logistiikan yhdistävän liikkumisportaalin luominen
  • Hiilineutraalin kaupunkilogistiikan ja työmaiden edistäminen
  • Liikkumispalveluiden kannustaminen Turussa.

Turun alueella toteutuvat toimenpiteet

Hankkeessa on 28 eri innovatiivista liikkumisen toimenpidettä viidellä eri toiminta-alueella: hallinnointi, liikkumispisteet, data, puhdas ja turvallinen liikenne sekä liikkumiskäyttäytyminen. Hankkeen keskiössä on skaalata toimenpiteet alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.

Turun alueella tehtäviä toimenpiteitä on 10:
1. Kestävien matkaketjujen kehittäminen Turun seudulla ja Varsinais-Suomessa
2. Liikkumispisteiden toteuttaminen Turun seudulla
3. Liikkuminen palveluna lippukombot ja joustava pysäköinti
4. Henkilöliikenteen ja logistiikan yhdistävän liikkumisportaalin luominen
5. Alueellinen reaaliaikainen liikkumisnäkymä
6. Osallistavan pyöräilyn vauhdittaminen Turussa
7. Hiilineutraalin kaupunkilogistiikan ja työmaiden edistäminen
8. Liikkumispalveluiden kannustaminen Turussa
9. Liikkumisen ohjaus tapahtumien ja poikkeustilanteiden aikana
10. Talvi liikkumisvuodenaikana