Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 28.3.2023
ULLEVI – Uutta liiketoimintaa lämpöenergian varastoinnista

ULLEVI – Uutta liiketoimintaa lämpöenergian varastoinnista

Hankkeessa luodaan lämpöenergian varastoinnin tutkimus-, kehitys-, innovaatio ja opetusympäristöä Turun AMK:n Educityyn. TKIO-ympäristössä yritykset ja tutkimusorganisaatiot voivat kehittää alan osaamista ja ratkaisuja sekä jakaa osaamista mm. opiskelijoille. 

Hanke tuottaa tutkimustietoa eri materiaalien ja tuotteiden kehittämiseksi sekä geologisten olosuhteiden vaikutuksesta lämpöenergian varastoimiseksi maaperään. TKI-toiminta lisää yritysten ratkaisujen energia- ja kustannustehokkuutta luoden uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tulosten avulla parannetaan myös yritysten tuotteiden sovelluskenttää ja yhdistämistä kokonaisenergiaratkaisuihin sektori-integraatiossa. Tutkimusympäristö yhdistää alan toimijoita Varsinais-Suomen alueella ja liittää meidät jatkossa vahvemmin yhteen alan kehittyvien markkinoiden muihin toimijoihin kotimaassa ja ulkomailla.

Hankkeen aikana luodaan ensimmäinen mittausjärjestely, jossa lämpöenergiaa kerätään energiakaivoista, jalostetaan lämpöpumpulla ja varastoidaan erilaisia maa-aineksia sisältäviin säiliöhin. Mittauksista tehdään simulointimalli, jolla voidaan analysoida varastointia isommassa mittakaavassa. Säiliöissä olevien maa-ainesten lämpötilaa ja kosteutta seurataan vuosien ajan ja analysoidaan, millä maa-aines - kollektori - yhdistelmällä varastointi on tehokkainta. 
Hanke toteutetaan yhteistyössä Turku ScienceParkin ja Åbo Akademin kanssa.

Euroopan unionin osarahoittama 400x copy.jpg
Varsinais-Suomen liiton logo