Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 6.2.2024

Vireo-tutkimushanke

Vireo-tutkimushankkeessa tutkitaan XR-teknologioiden soveltuvuutta etäkäyttöön ja työopastukseen. XR-teknologiat käsitetään laajasti virtuaali- ja lisätystä- / sekoitetustatodellisuudesta aina metaverse-teknologioihin saakka.

Tutkimuksen kohteena ovat tekniset- ja käytettävyysvaatimukset sekä teknologiademonstraatiot, joissa teknogioiden soveltuvuutta arvioidaan käytettävyyden ja käyttökokemusten näkökulmista. Hankkeen teknologiademonstraatioita kehitetään hankkeeseen mukaan lähteneiden yritysten tulostavoitteiden pohjalta. Teknologiademonstraatioilla pyritään hakemaan yhdessä yritysten kanssa parempi käsitys XR-teknologioiden soveltamismahdollisuuksista hyötyineen ja rajoitteineen. Hankkeen teknologiademonstraatioita tullaan testaamaan yrityskumppaneiden kanssa joko laboratorioolosuhteissa tai teollisisssa olosuhteissa yritysten määrittelemässä kohteessa. Testaustuloksia tullaan julkaisemaan konferensseissa ja/tai tiedelehdissä ja kehitettävät demonstraatiot tulevat olemaan vapaasti kaikkien toimijoiden käytettävissä. Etäkäyttöön sisältyy etädiagnostiikka, jota tehdään hankkeessa digitaalisten kaksosten (reaaliaikaisten simulointimallien avulla). Ne myös mahdollistavat digitaaliset asiantuntijajärjestelmät, jotka opastavat käyttäjiä laitteiden taloudelliseen ja turvalliseen käyttöön.

Tutkimushankkeen tarkoituksena on uudistaa teollisuutta tuomalla uusia ratkaisuja lisätyn- ja virtuaalitodellisuuden hyödyntämiseen erilaissa koneiden ja laitteiden etäkäytössä ja –valvonnassa sekä työvaiheiden opastuksessa. Hanke toteutetaan valtakunnallisesti ja tutkimusorganisaatioista mukana ovat Varsinais-Suomesta Turku AMK ja Pohjois-Savosta Savonia AMK.

FI_Co-fundedbytheEU_RGB_POS.png