Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 8.1.2021
Virtuaalitodellisuuden käsikirjoittamisen perusteet

Virtuaalitodellisuuden käsikirjoittamisen perusteet

Tekijä(t): Pentti Halonen

ISBN: 9789522167675 (pdf)

Turun ammattikorkeakoulun oppimateriaaleja 134

66 s., 2020

Virtuaalitodellisuuden katsoja viedään toisen maailman sisään. Siellä hän kokee kuvan ja äänen muutokset mahdollisimman voimakkaina tunteina ja aistimuksina. Tarinan pyrkimys ei kuitenkaan ole aiheuttaa pelkkää aistielämystä, vaan myös kertoa jotakin.

Käsikirjoittaminen on ajassa liikkuvan esitettävän materiaalin kirjallista etukäteissuunnittelua. Virtuaalitodellisuutta käsikirjoitetaan kuten liikkuvaa kuvaa, mutta työssä otetaan huomioon taidemuodon erityisvaatimukset: tapahtumia on kaikkialla, katsoja voi päättää kuvan keston ja katseensa suunnan.

Virtuaalivideon tekijätiimin on ymmärrettävä mitä kuvassa tapahtuu, onko kyseessä kuvan vai äänen sisältö, millainen kuva on, missä on vasen ja missä oikea, millainen ääni on ja millaisen vaikutelman niiden on tarkoitus luoda tarinankerronnassa, juonenkuljetuksessa ja henkilökuvauksessa.

Tämä oppimateriaali käy läpi virtuaalitodellisuuden ominaispiirteet käsikirjoittajan näkökulmasta ja antaa työvälineitä virtuaalivideon käsikirjoituksen suunnitteluun ja toteutukseen.

”Käsikirjoitus ei ole vielä elävä teos, vaan teoksen kromosomisto, pohjapiirros, partituuri ja kartta, jonka pohjalta toteutuksen ammattilaiset luovat teoksensa.”

(pdf-tiedosto 5,01 Mt)

Julkaisun voi ladata veloituksetta. Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Sitä voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.