Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.1.2024
Julkiset hankinnat ja kiertotalous – Suosituksia päättäjille ja hankintoja johtaville

Julkiset hankinnat ja kiertotalous – Suosituksia päättäjille ja hankintoja johtaville

Tekijä(t): Hannamaria Yliruusi & Sonja Lankiniemi, Turun ammattikorkeakoulu ja Katriina Alhola, Suomen ympäristökeskus

ISBN: 978-952-216-864-1(PDF)

Erillisjulkaisu

4 s., 2024

Julkiset hankinnat ja kiertotalous – Suosituksia päättäjille ja hankintoja johtaville - julkaisu kokoaa tiivisti suosituksia päättäjille sekä hankintoja johtaville kiertotaloushankintojen edistämisen tueksi.

Julkaisu kokoaa Circwaste – Kohti kiertotaloutta -hankkeessa tehdyn kuntien kyselytutkimuksen tulokset tiiviisti ja konkreettisesti. Tutkimuksessa nousi esille, että organisaation on sitouduttava kiertotalouden edistämiseen strategisella tasolla ja hankintojen rooli organisaation kiertotaloustavoitteiden saavuttamisessa tulee tunnistaa. Organisaatiossa tulee myös varmistaa, että kiertotalous ohjautuu käytännön hankintatoimeen.

Julkaisu esittelee tutkimuksessa tunnistetut neljä kriittistä tekijää, jotka tukevat kiertotaloushankintojen tekemistä käytännössä:
– Strateginen johtaminen. Hankintoja tulee johtaa strategisesti ja järjestelmällisesti, keskittyen vaikuttavimpiin hankintakategorioihin.
– Viestintä. Hankinnoista tulee viestiä niin ulkoisesti kuin sisäisestikin, jotta uudet toimintatavat ja hyödyt leviävät laajalle.
– Osaamisen kasvattaminen. Hankintoja tekevien tulee osata kiertotaloushankintojen periaatteet. Kiertotalous muuttaa perinteistä hankintatapaa, ja tarpeen arviointi korostuu.
– Seuranta ja vaikuttavuus. Kiertotaloushankintoja tulee pystyä seuraamaan ja vaikuttavuutta arvioida. Tutkimukseen osallistuivat Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Porvoo, Riihimäki, Rovaniemi, Ii, Turku, Vantaa ja Pori.

Julkaisu on toteutettu osana kokoaa Circwaste – Kohti kiertotaloutta -hanketta ja se on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta.

(pdf-tiedosto, 757 KB)

Julkaisun voi ladata veloituksetta. Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Sitä voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.