Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.4.2024
Kaarinan Kuusistonlahden–Piikkiönlahden ruovikkoalueiden luontoselvitys 2022–2023

Kaarinan Kuusistonlahden–Piikkiönlahden ruovikkoalueiden luontoselvitys 2022–2023

Tekijä(t): Pekka Alho & Ville Vasko

ISBN: ISBN 978-952-216-872-6 (pdf)

Raportteja 299

69 s., 2024

Ruokohelmi-hanke toteutti mittavia ruovikoituneiden habitaattien elinympäristökunnostuksia Paraisten, Kaarinan ja Naantalin kuntien alueella vuosina 2022–2024. Rahoitus tuli ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmasta sekä osallistuneilta kunnilta ja hankkeesta vastanneelta Turun ammattikorkeakoululta. Tämä julkaisu kertoo erityisesti luontokartoituksista ja kunnostuksista Kaarinan kohteilla.

Ennen kunnostuksia on selvitettävä kunnostettavien alueiden luontoarvot sekä hankittava niin maanomistajien kuin viranomaistenkin luvat. Luontoarvoja ja luvitusta oli selvitetty laajalti suunnittelun pohjaksi jo ennen Ruokohelmi-hanketta Turun ammattikorkeakoulun muissa ruokoteeman hankkeissa.

Kaikilla kohteilla kunnostusten jatkohoito järjestettiin perustamalla laitumia. Kaarinassa ruovikoita niitettiin Kuusistonlahden Natura-alueelta yhteensä 30 hehtaaria. Kaikkiaan kohteilla niitettiin yhteensä 69 hehtaaria. Korjattu ruokobiomassa toimitettiin hyötykäyttöön mm. kasvualustoiksi, energiaksi, katemateriaaliksi ja pellonparannukseen.

(pdf-tiedosto, 11 Mt)

Julkaisun voi ladata veloituksetta. Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Sitä voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.