Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.3.2014

Taideakatemiassa opiskellaan ajassa ja arjessa

Teksti: Pirjetta Koivisto ja Johanna Laatu

Turun AMK:n Taideakatemia panostaa koulutuksen ja työelämän yhdistämiseen jo opiskeluaikana. Koulutuksia uudistetaan jatkuvasti, jotta opiskelijat saavat koulutuksestaan mahdollisimman ajantasaisen. Taideakatemian koulutukset ovat esittävä taide, kuvataide, media-ala ja musiikki.

Musiikkipedagogitutkinnon laajuus muuttuu

Taideakatemian musiikin koulutuksessa opiskellaan soiton- tai laulunopettajaksi sekä musiikin perusteiden opettajaksi. Musiikkipedagogin koulutus on siirtynyt 4,5 vuotisesta koulutuksesta 4 vuoden koulutukseksi.

Koulutuspäällikkö Eero Linjaman mukaan koulutuksen laajuus on nyt kansainvälisesti paremmin vertailukelpoinen musiikin korkeakoulutuskentällä. Se helpottaa jatko-opintoihin siirtymistä, koska valmistuminen tapahtuu jatkossa keväisin.

Linjama kertoo Taideakatemian parhaaksi puoleksi monialaisen taidekoulutuksen. Hänen mukaansa Suomessa musiikin opiskelijoilla ei ole muualla vastaavia mahdollisuuksia verkostoitua yhtä monialaisesti jo opiskeluaikanaan.

– Voimme tehdä yhteistyötä vaikkapa elokuvan, esittävän taiteen, sirkuksen tai nukketeatterin kanssa. Käytössämme on myös Turun paras konserttisali, Sigyn-sali, Linjama sanoo.

– Meiltä valmistuneet opiskelijat ovat sijoittuneet hyvin työelämään ja jatko-opintoihin Sibelius-Akatemiassa tai kansainvälisissä maisteriohjelmissa.

Musiikin koulutuksessa on paljon vaihtopaikkoja ulkomailla, Euroopan keskeisimmissä musiikkipääkaupungeissa. Vaihtokohteita ovat muun muassa Wien, Gdansk, Barcelona, Tukholma, Malmö, Oslo, Vilna ja Riika. Myös Saksassa, Italiassa ja Englannissa on vaihtopaikkoja. 

Tutustu musiikin koulutukseen ja hae meille kevään yhteishaussa 3.3.-1.4.2014.

 

Esittävä taide opitaan estradilla

Esittävän taiteen koulutuksessa voi suorittaa joko tanssinopettajan tai teatteri-ilmaisun ohjaajan tutkinnon. Tanssinopettajan tutkinto sisältää pedagogiset opinnot, mutta myös teatterin, sirkuksen ja nukketeatterin opiskelijat saavat valmiuksia ryhmänohjaustehtäviin. Valmistuneet voivat työskennellä myös opetustehtävissä tai teattereissa ja lapsi- ja nuorisotyön sekä vapaa-ajan suunnittelun parissa.

– Opetuksen painopiste on tekemisessä. Opinnot sisältävät paljon ryhmän ohjaamisen tekniikoita, koulutuspäällikkö Veli-Pekka Teponoja kertoo.

Keväästä 2014 alkaen esittävän taiteen koulutuksessa voidaan hakea kaikkiin neljään erikoistumisalaan joka vuosi.

Teatteri-ilmaisun ohjaajan koulutuksessa voi suuntautua teatteriin, nukketeatteriin tai sirkukseen alalle. Tanssinopettajat opiskelevat tanssia. Hakuajan päätyttyä julkaistaan etukäteistehtävä, jonka perusteella hakijat kutsutaan valintakokeisiin.

– Valintakokeissa tarkkaillaan vuorovaikutustaitoja. Vuosikausien harrastustaustaa tai tietoa tekniikoista ei vaadita. Tanssinopettajaksi tai sirkukseen hakevalta edellytetään totta kai tietynlaista fyysisyyttä, Teponoja sanoo.

Käytännön oppimisen lisäksi tutkintoon sisältyy analyysiopintoja, joissa katsotaan ja pohditaan muiden esityksiä. Opiskelijat tekevät opiskeluaikanaan myös erilaisia alaan liittyviä projekteja. Taideakatemian oman Köysiteatterin lisäksi opiskelijat ovat opinnäytetöinään tehneet muun muassa ohjauksia alueen harrastajateattereille ja Turun Kaupunginteatterin Piccolo-näyttämölle.

– Aika vähän esittävän taiteen opetuksessa on suoranaisia luentoja, oppiminen tapahtuu käytännön opiskelun ohessa. Pyrimme siihen, ettei opiskelijoita pidetä täällä piilossa ja valmistumisen jälkeen heitetä ulos työelämään. 

Tutustu esittävän taiteen koulutukseen ja hae meille kevään yhteishaussa 3.3.-1.4.2014.

Kuvataiteessa tehdään itsensä näköisiä teoksia

Kuvataiteen koulutuksessa hakija valitsee jo yhteishaussa valokuvauksen tai kuvataiteen suuntaavat ammattiopinnot. Kuvataiteen suuntaavat ammattiopinnot valinneet voivat opintojen aikana suuntautua joko taidegrafiikkaan, kuvanveistoon, maalaukseen tai piirustukseen.

Valintaprosessi on moniosainen. Yhteishaun viimeisenä päivänä julkistetaan etukäteistehtävä, jonka perusteella kutsutaan osa hakijoista 4-5 päiväiseen valintakokeeseen.

– Valintakokeesta on pyritty saamaan myös mahdollisimman antoisa kokemus. Ilmapiiri on rento, vaikka itse koe on tiukka ja melko intensiivinen, koulutuspäällikkö Taina Erävaara kertoo.

Arviointikriteerinä on visuaalinen ilmaisu, sisältö ja omaperäisyys. Tavoitteena on motivoitunut opiskelija, jolla on omaa ajattelua, uskallusta, visuaalista kykyä ja halua haastaa myös itsensä.

– Hakijat ovat hyvin erilaisia. Osa on liikkeellä harrastetaustalla ja osalla on opistoasteen koulutus. Meriittejä alalta ei kuitenkaan edellytetä. Tärkeintä on kokonaisvaltaisuus ja kyky tehdä itsensä näköisiä teoksia, valokuvauksen lehtori Ismo Luukkonen painottaa.

Itse opinnoissa pääpaino on tekemisellä ja opiskelijoita rohkaistaan haastamaan itse itsensä. Vaikka opetukseen sisältyy paljon itsenäisiä projekteja, myös kyky työskennellä ryhmässä on tärkeää.

– Koulutuksessa on myös yhteisiä opintoja kuten taidehistoriaa, taiteen filosofiaa, taiteen tutkimusta. Painotetaan nykytaidetta ja sen eri mahdollisia ilmaisutapoja, kuten installaation tekemistä ja pyritään työskentelemään myös koulun ulkopuolella, Erävaara kertoo.

Opetussuunnitelmassa huomioidaan myös realiteetit. Valmistuttuaan opiskelijalla on riittävät tiedot esimerkiksi verotuksesta, rahoituksesta ja apurahakäytännöistä, jotta kuvataiteilijalla on mahdollisuus työllistää itsensä. Muita vaihtoehtoja työllistyä ovat taidepedagogiikka, muu taiteellinen yhteiskuntatyö sekä soveltavan taiteen mahdollisuudet.

– Valokuvaajalla työllistymiseen on hieman enemmän kaupallisempia vaihtoehtoja. Moni valokuva-alan opiskelijoistamme saattaa myös jatkaa opiskelua Kuvataideakatemiassa tai Aalto-yliopistossa, Luukkonen kertoo. 

 Tutustu kuvataiteen koulutukseen ja hae meille kevään yhteishaussa 3.3.-1.4.2014.

Media-alan monipuolinen paletti

Taideakatemian syksyllä aloittava media-alan koulutus jakautuu kolmeen erikoistumisalaan; animaatio ja elokuva, journalismi sekä mainonnan suunnittelu.  

– Entinen mediatuotannon erikoistumisala jakautuu elokuvaan ja animaatioon sekä mainonnan suunnitteluun. AV-tuotantoihin profiloituvat opiskelevat elokuvan ja animaation erikoistumisalalla. Vastaavasti mainostoimiston projektipäällikön tehtäviin profiloituvat opiskelevat mainonnan suunnittelun erikoistumisalalla. Näin opiskelu antaa paremmat valmiudet toimia ammattikentällä, koulutuspäällikkö Arja Tulonen selventää.

Uudessa opintosuunnitelmassa mahdollistuu myös se, että opiskelijat voivat liikkua vapaammin eri alojen välillä.

– Esimerkiksi journalismin opiskelija voi ottaa mainonnan suunnittelun opintoja, mainonnansuunnittelija voi ottaa elokuvan opintoja, elokuvan opiskelija voi ottaa journalismin opintoja,  kertoo Tulonen.

Jokaiseen erikoistumisalaan kuuluvat pakolliset opinnot, mutta vaihtoehtoisiin ja vapaasti valittaviin opintoihin opiskelija voi valita opintoja myös muiden erikoistumisalojen ja koulutusalojen opinnoista. Jokainen opiskelija pystyy siis rakentamaan ammatillista osaamistaan omien kiinnostuksenkohteidensa mukaisesti.  

Tutustu media-alan koulutukseen ja hae meille 3.3.-1.4.2014.