Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.5.2018

Projektiharjoittelua eri yhteistyökumppaneiden kanssa

Turun AMK:n sosiaali- ja kasvatusalan opiskelijoiden Joki vierailukeskuksessa järjestämässä seminaarissa esiteltiin 20 projektin tuotoksia 16.5.2018. Projektien toimeksiantajat olivat Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveysalan organisaatioita, yhdistyksiä ja Turun AMK:n hankkeita.

Sosiaali- ja kasvatusalan opiskelijat Carolina Hannolainen, Lauri Kivelä, Linda Saarinen ja Jenni Saaristo suunnittelivat ja toteuttivat projektinaan Versoja-seminaarin. Siellä alan opiskelijat puolestaan esittelivät omia aikaansaannoksiaan.

TKI-projektiharjoittelussa olivat ohjaajina Eeva Timonen-Kallio, Juha Knuuttila, Liisa Pirinen ja Kaarina Rajala. Opiskelijat käyvät läpi kaikkia projektitoimintaan kuuluvia asioita, kuten johtamista, sopimusmenettelyä, suunnittelua ja budjetointia. Ohjaajat valmentavat projektipäälliköitä ja seuraavat prosessin etenemistä.

– Projekteja oli 20 ja niissä toimittiin muun muassa perheiden, pienten lasten vanhempien, työttömien, ikääntyvien, erityislasten, vammaisten, maahanmuuttajien tai sairauksiin liittyvien yhdistysten tai organisaatioiden kanssa. Monipuolisia projekteja, yliopettaja Timonen-Kallio kertoo.

Projektioppimista ja verkostoitumista

Työelämässä tarvittavia taitoja on muun muassa projekteissa toimiminen. Sitä myös opiskelijat oppivat tämän kevään aikana. He totesivat, että kun saa täyden vastuun tehtävästä, siitä saa paljon irti.

– Olemme oppineet projektitoimintaa ja eri roolien tehtäviä. Työ on ollut välillä haastavaa, mutta antoisaa ja mielenkiintoista. Yhteistoiminta on sujunut hyvin.

– Sen lisäksi olemme saaneet isot verkostot. Olemme tavoittaneet monia ihmisiä toimeksiantajien lisäksi. Opimme myös erilaisten ohjelmien käyttöä.

Tehtävien kirjo oli valtava. Joku ryhmä teki markkinoinnin selvitystyötä, toisessa mallinnettiin toimintaa, tehtiin tunnettavuustutkimusta, luotiin verkkokursseja, tehtiin mentorointimalleista selvitystä, järjestettiin tapahtumia, kehitettiin työpajamalleja.

Versoja edistää sosiaali- ja kasvatusalan osaamista ja ihmisten hyvinvointia

Sosiaali- ja kasvatusalan VERSOJA-oppimisympäristössä kehitetään organisaatioiden palveluja ja tehdään niiden työtä näkyväksi. Siinä toteutetaan työelämän palveluja TKI-projekteissa eri asiakasryhmien kanssa. Muun muassa verkkotutkintoa suorittavat opiskelijat ovat valmiita tarttumaan palvelujen digitalisointiin liittyviin toimeksiantoihin.

Yhteistyökumppani saa 3-6 opiskelijan ryhmän käyttöönsä toimeksiannosta riippuen. Opiskelijat toimivat projektissa asiantuntijaopettajan valmennuksessa. Projektiopinnot alkavat puolivuosittain ja kestävät lukukauden. 12 projektiryhmän ja 5 opettaja-asiantuntijan resurssi on työelämän hyödynnettävissä.

Sote-uudistus edellyttää moniammatillista osaamisen ja palveluiden integraatiota. Sosiaali- ja kasvatusalalla on innostuneita ja osaavia opiskelijoita ja asiantuntevia opettajia aikuissosiaalityön, työllistymisen, lastensuojelun, vanhustyön, perhetyön jne. osaamisalueilla toteuttamassa ja kehittämässä uusia hyvinvointikonsepteja ja palveluja.