Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 8.1.2021

Epävarmuusosaaminen on tärkeä työelämätaito

PUNC (Professional Uncertainty competence) -projekti kehittää korkeakoulujen opetusta epävarmuuden sietokyvyssä.

Teksti ja kuva: Martti Komulainen

On hieman kliseistäkin todeta, että elämme maailmassa, joka on voimakkaasti muuntuva, sumea, epäennustettavakin ja kompleksinen. Rytmihäiriön maailmaksikin tuota on kutsuttu.

(Työ)elämässä olisi hyvä olla kykyä toimia - onnistuen, luovasti ja tehokkaasti - tuossa epävarmuuden sävyttämässä ympäristössä. Epävarmuus ei saa lamauttaa. Kokeilukulttuuri ja jatkuva oppiminen ponnistavat tästä: tehdään rohkeita kokeiluja ja tunnustellaan miten ne toimivat.

- Epävarmuus voi olla myös mahdollistaja. Haluamme ymmärtää paremmin milloin epävarmuus on voimavara ja milloin se taas kääntyy vastakkaiseen suuntaan oppimisessa. Tutkimme ja määrittelemme mitä epävarmuuskompetenssi on sekä kehitämme opetusmenetelmiä ja -harjoitteita sekä erilaisia pedagogisia työkaluja muun muassa opettajille siinä miten he voisivat suunnitella ja rakentaa oppimisympäristöjä, joissa epävarmuus on osa oppimisprosessia sekä tukea opiskelijoiden epävarmuuden sietokykyä valjastamalla se voimavaraksi, hanketta Turun AMK:ssa vetävä lehtori Meiju Keinänen tiivistää.

PUNC -hanketta rahoittaa EU:n Erasmus+ strateginen kumppanuus -ohjelma ja se kestää vuoden 2023 syksyyn saakka. Hankkeessa on mukana Turun AMK:n lisäksi korkeakouluja sekä yksi yritys Puolasta, Alankomaista, Tanskasta ja Espanjasta.

Hanke liittyy Käytäntölähtöinen pedagogiikka -tutkimusryhmän toimintaan.

punc small.png

Kuuntele Innovaatiovalmiudet korkeakoulupedagogiikassa -podcast