Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.4.2021

Työhyvinvointi syntyy pienistä teoista

Arjen hektisyys, etätyön yleistyminen, työn ja vapaa-ajan limittyminen – työn muuttuessa työhyvinvoinnin merkitys korostuu. Turun ammattikorkeakoulun tuore opas tarjoaa käytännön keinoja työhyvinvoinnin parantamiseen.

– Työelämä vaatii ihmisiltä nykyään enemmän, koska yhä useammassa työssä työ- ja vapaa-ajan erottaminen on vaikeampaa. Toiselle sopii hyvin tehdä työtä ajasta ja paikasta riippumatta, kun taas toisille työn hajauttaminen eri vuorokaudenaikoihin tai erilaisiin työn tekemisen paikkoihin saattaa tuntua hallitsemattomalta, lehtori ja tutkimusvastaava Marion Karppi Turun ammattikorkeakoulusta kertoo.

Hyvä, parempi, tuottava! -projektissa autettiin varsinaissuomalaisia yrityksiä parantamaan työntekijöiden hyvinvointia ja sitä kautta yrityksen tuottavuutta.

– Hyvinvoiva henkilöstö on yrityksen voimavara. Kun ihminen voi työssään hyvin, hän uppoutuu työhön ja saa aikaan enemmän, Karppi painottaa. 

Työhyvinvointi on jokaisen vastuulla

Yrityksiin tehtiin interventioita, joissa tehtiin näkyväksi työhyvinvoinnin haasteita ja annettiin vinkkejä niihin puuttumiseen. Projektin kautta yritykset saivat myös verkostoja ja vertaistukea muilta yrityksiltä. 

– Huomio kiinnitettiin pieniin konkreettisiin asioihin, joita työntekijät voivat itse tehdä omassa arjessaan. Työn tauottaminen on yksi esimerkki. Myös pienet ns. mikrotauot toimivat, niiden avulla saadaan tauko kognitiiviseen työhön, Karppi kuvaa. 

Työnantaja voi puolestaan tarjota työntekijälle esimerkiksi työajan- ja paikan joustoja. 

– Työhyvinvointi tulisi ottaa yrityksissä osaksi strategista suunnittelua. Esihenkilöiden ja johdon tulee kiinnittää huomiota työhyvinvoinnin suunnitteluun. Yrittäjä voi puolestaan miettiä, tarvitseeko kaikki tehdä itse, vai voiko osan omista tehtävistä delegoida?

Lataa parhaat vinkit käyttöösi ilmaiseksi

Hyvinvointia pienillä teoilla -opas kokoaa projektin opit yhteen ja tarjoaa käytännön vinkkejä työhyvinvoinnin parantamiseen.  Opas käsittelee työhyvinvointia yksilön, yritysten ja työhyvinvoinnin kehittäjien näkökulmista. Osioihin pääsee suoraan etukannen sisältölinkeistä.

ESR-rahoitteisessa Hyvä, parempi, tuottava! -projektissa ovat mukana Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopiston Brahea-keskus ja Åbo Akademi. 

Tutustu ja lataa ilmaiseksi Työhyvinvointia pienillä teoilla -julkaisu (pdf)