Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.5.2022

StuDentalissa opiskelijat tuottavat suun terveyden edistämisen palveluja – ”Käytännön tekeminen opettaa parhaiten”

Suuhygienistikoulutuksen oppimisympäristössä yhdistyvät aidot asiakastilanteet, moniammatillinen harjoittelu ja yrittäjämäinen toiminta. Opiskelijat toteuttavat ennaltaehkäiseviä ja esteettisiä suun terveyspalveluja asiantuntijoiden ohjauksessa.

Teksti: Aleksi Rajamäki
Kuvat: Aleksi Rajamäki, Sofia Nyström, Antti Ala-Könni

StuDental on Turun ammattikorkeakoulun moderni opetusklinikka, jossa hoidetaan sekä Turun kaupungin asiakkaita että ammattikorkeakoulun yksityisten palveluiden asiakkaita. Toimipiste sijaitsee Medisiina D -rakennuksessa osoitteessa Kiinamyllynkatu 10.

Klinikalla suuhygienistiopiskelijat toteuttavat Turun kaupungin lasten ja nuorten tavanomaisia, ikäluokkien mukaisia suun terveystarkastuksia. Opiskelijat tekevät lisäksi suun omanhoidon ohjausta, hammaskiven poistoja ja hampaan kiinnityskudossairauden hoitoja kaikenikäisille.

– Teemme turkulaisille asiakkaille myös purentalihasten manuaalista käsittelyä ja rentoutusta sekä hampaiden värjäytymien poistoja. Jauhepuhdistukset ovat olleet kysyttyjä, olemme Turun kaupungin ainoa toimipiste, joka tarjoaa niitä, koulutusvastaava Minna Hyötilä kertoo. 

Vastaanotolle hakeudutaan hammaslääkärin tai suuhygienistin lähetteellä tai kaupungin keskitetyn ajanvarauksen kautta. Asiakkaalta varmistetaan suostumus ohjattuun opiskelijatyöhön. Toimipiste on auki kevät- ja syyslukukausina.

Käytännön yrittäjyysosaamista ja yhteistyötä

StuDentalissa suuhygienistiopiskelijat pääsevät harjoittelemaan myös liiketoiminnan ja yrittäjyyden perusteita. He huolehtivat opetusklinikan arkirutiineista erilaisissa vastuutehtävissä.

– Toiminnassa korostuu sisäinen yrittäjyys, kun opiskelijoilla on muitakin vastuualueita kuin potilaan kohtaaminen ja hoitaminen. He varmistavat muun muassa tarveaineiden riittävyyden sekä välineiden ja laitteiden toimivuuden. Ohjaajat ovat tukena ja mentoreina, opetussuuhygienisti Riikka Karhuvaara esittelee.

Moniammatillista näkökulmaa klinikkatoimintaan ovat tuoneet esimerkiksi suuhygienisti- ja hammashoitajaopiskelijoiden yhteiset harjoittelupäivät. Lisäksi hammaslääkäriopiskelijat lähettävät potilaita jatkohoitoon säännöllisesti.  

Kuvituskuva, jossa kaksi naispuolista henkilöä on suuhygienistien opetustilassa, maski kasvoillaan ja katse kameran suuntaan.
Riikka Karhuvaaran (vas.) ja Minna Hyötilän mukaan opiskelijat ovat motivoituneita, kun heillä on riittävästi käytännön harjoittelua. – Meillä on ollut pitkä yhteistyö Turun kaupungin kanssa. Toivottavasti yhteistyö jatkuu hyvinvointialueen myötä.

Turun ammattikorkeakoulu kuuluu alan merkittävään koulutuskeskittymään, johon lukeutuvat suuhygienisti- ja hammasteknikkokoulutukset, toisen asteen hammashoitajakoulutus, Turun yliopiston hammaslääketieteen ja biomateriaalitieteen koulutukset sekä Turun kaupungin hammaslääketieteen opiskelijoiden hoitoharjoittelu ja erikoishammaslääkärikoulutus.

Tyks suu- ja leukasairauksien klinikka sijaitsee lähietäisyydellä Majakkasairaalassa. Alueellista yhteistyötä vahvistaa Turun AMK:n Suun terveyden tutkimusryhmä, joka kehittää suun terveysosaamista koskevaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa (TKI). 

”Monipuolisuus on rikkaus”

Kolmannen vuoden suuhygienistiopiskelija Sofia Nyström on tyytyväinen opetukseen Turun ammattikorkeakoulussa. Koulutuksessa on ollut parasta monipuolisuus.

– Olen saanut kokemusta erilaisista vastaanotolla käytettävistä laitteista ja välineistä, mikä on mielestäni rikkaus. Työelämässä valinnanvaraa ei ole välttämättä yhtä paljon, mutta on ollut kivaa kokeilla laajasti kaikkea. Käytännön tekemisen kautta on oppinut parhaiten, joskin korona-aikana klinikalla on luonnollisesti ollut hiljaisempaa.

Sofia Nyström.jpeg
Sofia Nyström on saanut tuntumaa käytännön työhön jo monissa harjoitteluissa. Jos hoitotoimenpide jännittää asiakasta, kaverillinen keskustelu auttaa. – Myös tekijän varmat otteet ja itsevarmuus lisäävät turvallisuuden tunnetta, Nyström tietää.

Nyström kertoo halunneensa suuhygienistiksi työn ihmisläheisyyden vuoksi. Opetusklinikalla käy eri-ikäisiä potilaita, mikä lisää työn mielekkyyttä.

– Saan tehdä töitä terveydenhoitoalalla ja tavata asiakkaita vauvasta vaariin. On aina innostavaa huomata, kun potilas kiinnostuu omasta suun terveydestään. Lisäksi olen päässyt verkostoitumaan alan ammattilaisten kanssa, Nyström iloitsee.

Yksityiset palvelut täydentävät tarjontaa

Vuoden 2019 syksystä lähtien Turun AMK:n suuhygienistikoulutus on voinut tuottaa suun terveydenhuollon palveluita yksityisille asiakkaille. AVI-toimiluvalliset palvelut ovat täydentäviä suuhygienistipalveluja myös turkulaisille, erityisesti esteettisen hoidon osalta.  

Koulutusvastaava Minna Hyötilän mukaan palveluiden tuotteistamisessa on päästy hyvään vauhtiin. Opiskelijat ovat opinnäytteissään kehittäneet palveluprosesseja ja laatineet perehdytysmateriaalia.

– Toimiluvat mahdollistavat myös kliinisen tutkimuksen. Pystymme toteuttamaan TKI-toimintaa aidossa ja aidonkaltaisessa ympäristössä. Meillä on pitkä historia esimerkiksi Paraisilla toimivan LM-Instruments Oy:n kanssa tuotekehitysyhteistyössä.

Studental, kuva 2, Antti Ala-Könni.jpg
Turun AMK:n StuDental on suuhygienistiopiskelijoiden opetusklinikka. Se sijaitsee Kupittaalla Medisiina D -monitoimijarakennuksen toisessa kerroksessa.

Jos asiakas haluaa ostaa täydentäviä palveluja, hän voi tehdä ajanvarauksen Turun AMK:n nettisivujen kautta. Kevään toimintakausi kestää toukokuun loppuun. Tervetuloa tutustumaan!

Verkkoartikkelin tiivistetty versio on julkaistu Turkupostissa 2/2022 (s. 10).

Hyvinvointisi tukena

Turun AMK:n Sun hyvä elämä -liiketoimintakonseptiin kuuluu suun terveydenhuollon palvelujen lisäksi muun muassa fysio- ja toimintaterapiapalveluja, näytteenotto- ja laboratoriopalveluja, esteettömän ja turvallisen asumisen neuvontaa sekä liikkumisen ja toimintakyvyn arviointeja. Palvelut ovat kaikkien hyödynnettävissä.