Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 20.10.2023
Suuhygienisti (AMK)

Suuhygienisti (AMK)

Valmistuttuasi suuhygienistiksi olet suun terveydenhoitotyön asiantuntija. Olet kiinnostunut ihmisistä, hoitamisesta ja terveyden edistämisestä. Edistät ja ylläpidät suun terveyttä, hoidat ja ehkäiset suu- ja hammassairauksia sekä opastat ja ohjaat. Voit työskennellä terveysalan organisaatioissa, kuten terveyskeskuksissa, hoiva- ja palvelulaitoksissa, yksityisillä hammaslääkäriasemilla tai yksityisenä yrittäjänä.

Yhteistyön tekeminen muun terveydenhuollon ammattihenkilöstön ja terveyden edistämistahojen kanssa on olennainen osa työtäsi. Yhteistyötä tehdään yhä enemmän esimerkiksi hoitotyön- ja sosiaalialan asiantuntijoiden, puhe- ja toimintaterapeuttien ja opettajien kanssa.

Turun ammattikorkeakoulun suuhygienistikoulutus on osa kansallista suun terveydenhuollon koulutus- ja osaamiskeskittymää. Opinnot toteutuvat uusissa tiloissa ja modernissa oppimisympäristössä Kupittaan kampuksella terveysosaamisen ytimessä. Alan keskeisiä taitoja harjoitellaan suuhygienistikoulutuksen omalla StuDental klinikalla tarjoamalla suun terveydenhoitopalveluja eri ikäisille ihmisille.

Suuhygienistin ammatissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö. Tutkinnon suoritettuasi haet ammattioikeuksia sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta. Tutkinto sisältää valtioneuvoston asetuksen mukaisen rajatun lääkkeenmääräämisen lisäkoulutuksen. 

Koulutuksen sisältö

Opintosi muodostuvat ydinosaamisesta ja laajentavasta osaamisesta, joihin sisältyy ammattikorkeakoulun yhteisiä opintoja, ammattiopintoja, harjoittelua, opinnäytetyö kypsyysnäytteineen sekä vapaasti valittavia opintoja. Ammattiopinnoissa perehdyt ammatin keskeisiin tehtäväkokonaisuuksiin ja ongelmakohtiin. Valmistuttuasi kykenet itsenäisesti työskentelemään tehtäväalueen asiantuntijatehtävissä ja yrittäjänä sekä osallistumaan työyhteisön kehittämiseen ja toimimaan tarvittaessa lähiesimiehenä.

Opintoihin sisältyy harjoittelua korkeakoulukampuksen simulaatiotilanteissa, suuhygienistikoulutuksen StuDental -klinikkaoppimisympäristössä sekä erilaisissa terveydenhuollon yksiköissä. Opinnot sisältävät monimuotoisia ja moniammatillisia ristiin opiskeltavia kokonaisuuksia eri menetelmillä (luento-, verkko- ja simulaatio-opetusta, taitopajoja, itsenäistä opiskelua ja harjoittelua.)

Hae yhteishaussa

Voit hakea koulutukseen korkeakoulujen yhteishaussa. Seuraava yhteishaku koulutukseen on:

  • kevään yhteishaku 13. – 27.3.2024 klo 15.00

Hakeminen tapahtuu Opintopolussa. Opintopolusta löydät mm. tarkempaa tietoa koulutuksesta sekä hakulomakkeen.

Yhteishaussa opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella. Opiskelijavalinnat -sivulta löydät lisätietoa valintatavoista. 

Hae polkuopintoihin

Voit hakeutua opiskelemaan myös avoimen AMK:n väylän kautta suorittamalla ensin opintoja avoimessa ammattikorkeakoulussa.

Avoimen AMK:n polkuopinnoissa opiskelet ensimmäisen vuoden opinnot yhdessä tutkinto-opiskelijaryhmän kanssa. Kun olet suorittanut riittävän määrän opintopisteitä polkuopinnoissa, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen AMK:n väylähaussa ja jatkaa opintojasi keskeytyksettä saman ryhmän kanssa. Opiskelu avoimessa AMK:ssa on maksullista.

Seuraava haku koulutuksen polkuopintoihin on 

  • kesän polkuopintojen haku heinä-elokuussa 2024

Polkuopintoihin haetaan Opintopolussa. Opintopolusta löydät mm. lisätietoa polkuopintojen sisällöstä sekä hakulomakkeen. Huomaathan, että suuhygienistin polkuopintoihin opiskelijat valitaan valintakurssin perusteella.

Suomenkielisten polkuopintojen hakijoilta, joiden koulusivistyskieli on muu kuin suomi, edellytetään todistusta kielitaidosta. Katso tarkemmat ohjeet kielitaidon todistamisesta polkuopintohaussa.