Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.6.2023

Yritysten kyberturvaosaaminen kuntoon koulutuksella

Turun ammattikorkeakoulu on mukana kansainvälisessä suurhankkeessa, jonka tarkoituksena on parantaa pk-yritysten digitaalista osaamista. Osaamista parannetaan muun muassa koulutusten avulla, ja Turun AMK järjestää kyberturvakoulutusta.

Teksi: Siiri Welling

Jopa yli puolella eurooppalaisista pk-yrityksistä on puutteelliset digitaaliset taidot. Digitaaliset taidot ovat kasvun ja innovaatiotoiminnan edellytyksiä, ja minkä vuoksi kehityssuunta on huolestuttava. Näin todettiin muun muassa OECD:n kaksi vuotta sitten julkaistussa raportissa , mutta samansuuntaisia vastauksia saatiin myös YK:n teollisen kehityksen järjestön (UNIDO) ja Euroopan koulutussäätiön oppimisen ja tietämyksen kehittämisjärjestelyn selvityksestä kolme vuotta sitten. Sen mukaan noin 76 prosenttia vastanneista yrityksistä koki ongelmakseen erityisesti ICT-taitojen hallinnan. 

– On puhuttu, että digitaalisten taitojen heikko taso voi vaikuttaa merkittävästi juuri pienen tai keskisuuren yrityksen kykyyn menestyä. Nämä yritykset ovat isompiin yrityksiin verrattuna riippuvaisempia esimerkiksi verkostoistaan, ja hyvät taidot ovat suoraan suhteessa esimerkiksi tuottavuuteen tai kestävyyteen, sanoo Turun ammattikorkeakoulun yliopettaja ja tutkimusryhmän vetäjä Jarkko Paavola

Paavolan tutkimusryhmä Wireless Communication and Cybersecurity on osa kansainvälistä EAGLE-hanketta . EAGLE-hankkeen (CovEring the trAining Gap in digital skills for European SMEs manpower) tarkoituksena on puuttua juuri pienten ja keskisuurten yritysten digitaalisiin osaamisvajeisiin EU:ssa. Tavoitteena on auttaa pk-yrityksiä sopeutumaan nopeasti muuttuvaan digitaaliseen toimintaympäristöön ja varmistaa, että niillä on ammattitaitoista työvoimaa nyt ja tulevaisuudessa. Paavola huomauttaa, että erityisesti koronaviruspandemia hankaloitti monen sellaisen pk-yrityksen toimintaa, joka ei ollut jo omaksunut digitaalisia taitoja. 

– Lisäksi myös kulutustottumukset muuttuivat pandemian aikana, minkä vuoksi monen yrityksen on pitänyt miettiä koko liiketoimintaa uudestaan. Tähän on auttanut juuri hyvä digitaalisten taitojen osaaminen, sanoo Paavola. 

Turussa kyberturvakoulutusta

EAGLE-hankkeessa pyritään ensisijaisesti kehittämään kohdennettuja koulutuksia, joilla tuetaan pk-yrityksiä korjaamaan olemassa olevien taitojen puutteita esimerkiksi robotiikan, data-analytiikan, tekoälyn tai kyberturvallisuuden osalta. Kyberturvallisuusosaaminen on tärkeää esimerkiksi yrityksen toimintavarmuuden turvaamisen takia, sillä hybridimaailmassa kyberhyökkäysten uhka on kasvanut. 

– Turun ammattikorkeakoulu ja me tutkimusryhmänä osallistumme juuri tähän kyberturvallisuusosuuteen, sanoo Paavola. 

Käytännössä Turun AMK voi auttaa yrityksiä parantamaan kyberturvaosaamista tarjoamalla koulutusta. Lisäksi koko EAGLE-hankkeessa parannetaan opetuksen ja koulutuksen laatua ylipäätään, syvennetään yhteistyötä korkeakoulujen välillä ja lisätään organisaatioiden mahdollisuuksia kansainvälistyä. Samalla myös niiden kilpailukyky paranee ja verkostot kasvavat. Konkreettisesti Turun ammattikorkeakoulun tavoitteena hankkeessa on järjestää sadalle opiskelijalle viidentoista opintopisteen laajuinen kurssikokonaisuus. 

– Turun ammattikorkeakoulussa tarjotaan jo nyt AMK- ja YAMK –tasoista koulutusta liittyen tieto- ja viestintätekniikkaan ja kyberturvallisuuteen. Siksi uuden kokonaisuuden järjestäminen tuntuu luontevalta. Lisäksi näkisin, että laadukkaan korkeakoulun tarjoama koulutus on myös houkutteleva ja helppo vaihtoehto pk-yrityksille, jotka tarvitsevat osaamisen lisäämistä nopeasti, sanoo Paavola. 

Pk-yritykset voivat hakea koulutukseen ensimmäisen kerran keväällä 2024 ja koulutus toteutuu syksyllä 2024. Koulutus järjestetään kolmeen kertaan hankkeen aikana. EAGLE-hanketta rahoittaa Euroopan unionin Digitaalinen Eurooppa -ohjelma. Hankkeen pääkoordinaattori on espanjalainen korkeakoulu Universidad de Burgos. Hankkeen on määrä päättyä vuoden 2025 lopussa.