
Wireless Communications and Cybersecurity
Tulevaisuuden suuria haasteita ovat siirrettävien datamäärien valtava kasvu, pilvipalveluiden yleistyminen, tiedonsiirron painopisteen siirtyminen langattomiin verkkoihin sekä tietovirtojen ja -varastojen turvaaminen. Yritysten näkökulmasta uudet teknologiat tuovat merkittäviä mahdollisuuksia tuottavuudelle, mutta samalla lisäävät liiketoiminnan haavoittuvuutta toiminnan siirtyessa enenevässä määrin verkkoon.
TKI-toiminnan painopisteet
Salon IoT-kampukselle rakennetussa kyberturvallisuuslaboratoriossa kehitetään testaustoimintaa erityisesti IoT-liiketoimintaan liittyviin järjestelmien ja laitteiden sekä valmistavan teollisuuden tarpeisiin. Testaus- ja mittaustoiminnan ohella tutkimusryhmän tavoitteena on yleisen tietoturvatietoisuuden lisääminen – toimintaan kuuluu esimerkiksi PK-yrityksille suunnattu vuosittainen Tietoturvapäivä .Turun AMK on jäsenenä ECSOssa (European Cyber Security Organisation) ja FISCissä (Finnish Information Security Cluster).
Tietoliikenteen osalta tutkimustoiminnan pohja on keskittynyt digitaalisen TV:n tekniikoihin. Tutkimusta on tehty useissa Tekes-rahoitteisissa EU:n laajuisissa EUREKA/Celtic -klusterin hankkeissa. 2010-luvun alussa painopiste siirtyi jaetun spektrinkäytön ja kognitiiviradioverkkojen tutkimukseen. Tekesin Trial-teknologiaohjelmassa Turkuun on rakennettu esimerkiksi TV White Space -testiympäristö sekä spektriobservatorio, jolla seurataan pitkällä aikavälillä taajuuksien hyödyntämistä Turun alueella.
Viime vuosina Business Finlandin 5thGear-teknologiaohjelmassa sekä EU:n H2020-tutkimusohjelmassa toimintamme on keskittynyt 5G:hen eli viidennen sukupolven matkapuhelinverkkoihin sekä langattomiin IoT-tekniikoihin. Hankkeissa on rakennettu
5G-testiverkko
, jota hyödynnetään pilotoinnissa sekä testaustoiminnassa viestintäverkkoja hyödyntävien yritysten kanssa.
Ryhmän tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta on herättänyt laajasti kansainvälistä mielenkiintoa. Vuonna 2016 tutkimusryhmä oli mukana konsortiossa, joka voitti
Horizon Prize -palkinnon 500 000€
Collaborative Spectrum Sharing-aiheessa.
Tutkimusryhmän jäsenet
Horizon 2020 -tutkimusohjelman 5G-Xcast keskittyi mediajakelun kehittämiseen mobiiliverkkojen avulla. Hankkeessa oli mukana mobiiliverkkotoimijoiden lisäksi merkittäviä TV-toimijoita kuten BBC ja Euroopan yleisradiounioni (EBU).