Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 9.1.2024

Alumni: Arvosanoista ei kannata stressata, oma asenne vie pitkälle

Osana Turun ammattikorkeakoulun ja Destian yhteistyötä on Destia tarjonnut muun muassa vierailijaluentoja Turun ammattikorkeakoulun rakennustekniikan insinööriopiskelijoille. Alumni Johanna Akkanen kävi joulukuussa opettamassa opiskelijoille tietomallinnusta.

Teksti ja kuva: Siiri Welling

Johanna Akkanen on lapsesta asti ollut kiinnostunut taloista ja rakentamisesta. Urasuunnitelmat selkeytyivät kuitenkin vasta lukion jälkeen, sillä vielä hetkeä ennen toisen asteen yhteishakua oli Akkanen ajatellut opiskelevansa lastenhoitajaksi tai ompelijaksi. 

– Yhteishaun viimeiseinä päivänä päätinkin, että haluan lukioon, jotta saisin lisäaikaa miettiä, mitä oikeasti haluan tulevaisuudessa tehdä. Lukiossa vaihtoehtona oli myös lähteä opiskelemaan arkkitehdiksi, mutta lopulta sekään ei tuntunut omalta, kertoo Akkanen. 

Akkanen halusi opiskella tutkinnon, jossa on laaja uramahdollisuus, minkä vuoksi Turun ammattikorkeakoulun rakennustekniikan insinöörikoulutus alkoi tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta. Tuolloin elettiin vuotta 2006, ja ammattikorkeakouluopintojen alkaessa oli Akkanen varma siitä, että tie johtaisi talonrakennuspuolelle. 

– Opiskelujen alkaessa olin varma, että haluan suuntautua rakennesuunnitteluun, mutta opiskelujen edetessä selkeni, että haluan suuntautua infrapuolelle. Infrapuolen työmahdollisuuksien laajuus on avautunut vasta uran edetessä, kertoo Akkanen nyt. 

Työ opettaa

Suuntauksen vaihtaminen kannatti. Akkanen opiskeli vielä kolmatta vuottaan ammattikorkeakoulussa, kun hänet napattiin töihin Rambollille infrasuunnittelijaksi. Rambollilla Akkanen viihtyi lähes viisi vuotta. Vaikka työn ja opiskelun yhdistäminen lisää aina arjen hektisyyttä, oli työskentelystä opiskelun ohessa hyötyäkin. 

– Työelämässä tutustui hyvin alan viimeisimpään kehitykseen, ja sitä tietoutta pystyi myös soveltamaan opiskeluissa. 

tähän kiteytyykin Akkasen opiskeluajan suurin opetus: Jotta kelpaa työelämään, ei oman osaamisen tarvitse olla täydellistä. Erityisesti nuoren opiskelijan ei oleteta osaavan kaikkea heti, ja monet työantajat kouluttavat käytännön töihin työn ohessa. Akkanen itse kertoo olleensa keskinkertainen opiskelija arvosanoiltaan ja stressanneensa juuri siitä, että valmistumisen jälkeen hänellä täytyy olla hallussa kaikki mahdollinen tieto omasta alastaan. 

– Koin painetta siitä, jos en oppinut koulussa, en osaisi mitään. Mutta oikeastaan tosi iso osa omasta ammattitaidosta on karttunut nimenomaan työn kautta. Kenenkään opiskelijan ei siis tarvitse olla täysin valmis ammattilainen astuessaan työelämään, sillä se työ itsessään tulee opettamaan aivan valtavan paljon, sanoo Akkanen. 

Destialta uutta suuntaa

Tällä hetkellä Akkanen työskentelee Destialla infrasuunnittelun ryhmäpäällikkönä. Destian ja Turun ammattikorkeakoulun yhteistyön myötä Akkanen on päässyt opettamaan tietomallinnuksen perusteita ensimmäisen vuoden rakennustekniikan insinööriopiskelijoille. Hän kehuu opiskelijoiden olleen aktiivisia ja esittäneen lisäkysymyksiä opetettavasta aiheesta. Akkanen pitää tärkeänä sitä, että voi tuoda työelämän tietoutta osaksi korkeakouluarkea ja esitellä samalla Destian uramahdollisuuksia opiskelijoille. 

– Destiahan on siitä erityinen yritys, että meillä on sekä suunnittelu- että rakennuspuolta. Meidän kauttamme on siis mahdollista nähdä, kun suunnittelutyö etenee toteutukseen. Lisäksi hankkeemme ovat monipuolisia, eivätkä rajoitu vain katusuunnitteluun. Esimerkiksi energia- ja ympäristötekniikan insinööriopiskelijoille tai tradenomiopiskelijoille voisi löytyä rakennustekniikan insinööriopiskelijoiden lisäksi mielenkiintoisia työmahdollisuuksia. Destialla on hyvä työilmapiiri ja urat ovat pitkiä, kehuu Akkanen. 

Destialla myös kannustetaan lisäkouluttautumaan. Akkanen opiskelee tällä hetkellä projektijohtamisen YAMK-koulutusta Turun ammattikorkeakoulussa, josta hänen on tarkoitus valmistua tavoiteajassa vuonna 2024. Koulutuksen kautta Akkanen on saanut lisää työkaluja projektinhallintaan. 

– On virkistävää oppia uutta. Nuorille opiskelijoille haluaisin vielä muistuttaa, että kannattaa yrittää ottaa opiskelusta irti kaikki mahdollinen. Parhaat arvosanat eivät ole tärkeitä, vaan oikea asenne ja ammattiylpeys, vinkkaa Akkanen.