Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.1.2024

Opiskelu tutkimusryhmässä rikastutti vaihtokokemusta

Turun ammattikorkeakoulu on tehnyt yhteistyötä alankomaalaisen Zuyd Hogeschoolin kanssa, ja mahdollistanut opiskelijavaihtoja Suomeen. Opiskelijoiden kokemus Suomesta ja Turusta on ollut positiivinen.

Teksti ja kuva: Siiri Welling

– Eniten suomalaisissa ja suomalaisuudessa yllätti se, miten hyvin kaikki osaavat puhua englantia. Ihmisten kanssa on siten melko helppoa tulla toimeen. 

Näin kertoo vaihto-opiskelijana Turun ammattikorkeakoulussa oleva alankomaalainen Faye Vossen, joka opiskelee kotimaassaan terveysteknologiaa ja on suuntautunut biometriikkaan. Alankomaissa Zuyd Hogeschool -korkeakoulussa kolmatta vuotta opiskeleva Vossen saapui Suomeen Erasmus-opiskelijavaihtoon viime vuoden elokuussa yhdessä opiskelukaverinsa Ellen de Dreun kanssa. 

– Faye oikeastaan kuuli tästä vaihtomahdollisuudesta ensin opettajiltaan. Opettaja siten kysyi minulta, haluaisinko minäkin lähteä Fayen kanssaan vaihtoon Suomeen ja Turun ammattikorkeakouluun, kertoo de Dreu. 

Vossenilla tai de Dreulla ei ollut juuri käsitystä siitä, minkälaisia Turun ammattikorkeakoulu, Turku tai Suomi ylipäätään olivat. Siksi yllätyksiäkin osui matkan varrelle: Korkeakouluissa Alankomaissa ei ole valtion tukemia opiskelijalounaita, joten edullinen ja runsas lounas Turun AMK:n kampuksella oli molemmille mieluinen yllätys. Sen lisäksi Turun ja Suomen hyvä infrastruktuuri ilahdutti. Lyhyiden välimatkojen takia moni taival taittuu kävellen tai pyöräillen.  

– Yllättävää minulle oli tosin se, että suomalaiset ottavat kengät pois jaloistaan aina, jos he tulevat sisään taloon tai rakennukseen. Tapa on yleinen jopa työpaikoilla, sanoo Vossen.

Opintoja tutkimusryhmässä

Turun ammattikorkeakoulussa vaihto-opiskelijat saivat oppia lisää Terveysteknologian tutkimusryhmässä. Pienen alkusäädön jälkeen Vossen ja de Dreu pääsivät mukaan MyE.Way-hankkeeseen . Se toteutti loppuvuonna 2023 ja alkuvuonna 2024 esitutkimuksen juoksumatolla tehtävän askelanalyysin soveltuvuudesta alaraajojen loukkaantumisriskin seulontaan ja arviointiin. Tutkimukseen osallistui 16–18-vuotiaita tyttöjalkapalloilijoita Lounais-Suomen alueelta. Koehenkilöt tulivat mitattavaksi Turun AMK:n liikunta- ja toimintakykylaboratorioon , ja Vossen ja de Dreu keräsivät heistä dataa esitutkimusta varten. 

– Datan avulla voisi olla mahdollista muokata näiden nuorten urheilijoiden treeniohjelmaa, yhdessä tietysti valmennuksen kanssa. Se taas voisi parantaa heidän suoritustaan, pohtii Vossen. 

Tutkimukseen osallistuminen opetti paljon, vaikka mukana oli tuttujakin elementtejä. Molemmat pitävät MyE.Way -hanketta mielenkiintoisena ja hyvin arvokkaana hankkeena urheilijoiden näkökulmasta. Lisäksi projekti oli hyödyllinen molempien opintojen kannalta. He suosittelevatkin opiskelua Turun ammattikorkeakoulussa ja Turussa, ja pitävät tutkimusryhmän projekteihin osallistumista mielenkiintoisena oppimismahdollisuutena. 

– Olemme oppineet paljon kärsivällisyyttä, mutta myös itsenäistä työskentelyotetta. Monet ihmiset täällä luottivat siihen, että me hoidamme oman osamme tutkimuksessa, sanovat Vossen ja de Dreu.

Turun ammattikorkeakoulun yliopettaja Mikko Pohjola kehuu opiskelijoiden asennetta ja onnistumista MyE.Way-hankkeen osalta. 

– Vaihto-opiskelijat ovat olleet todella reippaita, oma-aloitteisia ja aikaansaavia. On ollut ilo olla tekemässä tätä tutkimusta heidän kanssaan ja uskon, että tämä pilottitutkimus on ollut myös heille hyvä oppimiskokemus. Lisäksi yhteistyö heidän oppilaitoksensa Zuyd Hogeschoolin kanssa on ollut toimivaa ja jatkuu vielä tänä vuonna, kertoo Pohjola.

Tutustu tutkimusryhmään

FI_Co-fundedbytheEU_RGB_POS.png