Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.2.2024

Turun AMK loi työkalun, jonka avulla voi laskea avokonttorin akustisen laadun

Työkalu on maksuton ja on kaikkien saatavilla netissä.

Teksti: Siiri Welling

Turun ammattikorkeakoulun Rakennettu ympäristö -tutkimusryhmä on julkaissut uuden työkalun, jonka avulla voi laskea avotoimiston akustiset ominaisuudet. Työkalu löytyy netistä. Laskimeen kirjataan huonemitat, huonepintojen äänenvaimennusmateriaalit, seinäkekorot ja ilmanvaihdon äänitaso. 

– Julkaisimme työkalun ensimmäisen nettiversion jo vuonna 2008, ja se oli silloin aikaansa vuosia edellä. Työkalu jäi sen jälkeen vähälle huomiolle, kun toiminnassamme tuli muutoksia. Silti sitä on koko ajan kysytty takaisin verkkoon. Sen vuoksi päätimmekin nyt muokata aiemmin luotua työkalua ja päivittää sen ajan tasalle, kertoo tutkimusryhmän vetäjä Valtteri Hongisto

Online-työkalu on päivitetty vastaamaan uusimman kansainvälisen ISO 3382-3 standardin vaatimuksia. Työkalu sopii erityisesti akustiikkasuunnittelijoille tai muille akustiikkaan perehtyneille henkilöille. Myös akustiikkatuotteiden valmistajat hyötyvät uudesta työkalusta, koska sillä voi demonstroida tuotteiden vaikutukset. 

– Työkalu on tehty palvelemaan akustiikkasuunnittelijoita globaalisti. Asiantuntija voi työkalun avulla erittäin nopeasti tehdä johtopäätökset jatkotoimenpiteiden suhteen, selventää Hongisto. 

Työkalu on päivitetty MOTTI - sisäympäristö ja hyvinvointi toimitiloissa -projektin aikana. Projekti päättyy kesäkuussa 2024. Hongisto tietää, että työkalu on ainutlaatuinen koko maailmassa. Työkalun taustalla on käytetty tieteellistä, vertaisarvioitua materiaalia. Lisäksi Hongisto on omassa tutkimusryhmässään tehnyt lukuisia psykologisia tutkimuksia, jotka osoittavat korkeatasoisen huoneakustiikan lisäävän työtehoa. 

– Mikään muu taho maailmassa ei ole luonut vastaavaa työkalua. Tämä on nyt avoimesti kaikkien käytössä, joten kuka vain asiaan vihkiytynyt voi tehdä omat laskelmansa, sanoo Hongisto. 

Akustiikkatyökalun löydät täältä.

Tutustu tutkimusryhmään