Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 10.4.2024

Alumni: Maaseudun rentous houkutteli markkinointitöihin Vakka-Suomeen

Hanna Hiitelä opiskeli Turun AMK:ssa ensin restonomiksi ja sittemmin tradenomin YAMK-tutkinnon. Työuraansa hän on rakentanut määrätietoisesti Vakka-Suomeen, jossa on hyvä elää luonnon lähellä.

Teksti: Mari Loikkanen, kuva: Anni Laaksonen

Kun Hanna Hiitelä mietti nuorena, mitä hän haluaisi opiskella, hänellä oli selvät sävelet. Hän halusi ehdottomasti opiskella palvelujen tuottamista ja johtamista Turun AMK:n silloisella matkailu-, majoitus- ja kokouspalvelujen restonomilinjalla.

─ Halusin juuri sinne ja juuri Turkuun. Matkailu teemana on mielestäni tosi kiinnostava. Tein pitkäjänteisesti töitä päästäkseni tavoitteeseeni ja sinne sitten pääsin, Hiitelä kertoo.

Turun AMK:n restonomitutkinnossa Hiitelä arvosti erityisesti käytännönläheisiä työelämän projekteja eli sitä, että opiskelija pääsee osana opintojaan tekemään työtehtäviä oikeille yrityksille.

─ Sellaisesta nuori oppii itsensä johtamista, aloitekykyä ja käytännön tekemistä. Samalla saa kokemusta, kuinka toimia erilaisissa työelämän tilanteissa. Vaikkapa, kuinka tehdä pop up -piste ruokamessuille, kuten meillä oli yhtenä tehtävänä.

Opiskelun nälkä ei päättynyt ensimmäiseen tutkintoon. Hiitelä valmistui restonomiksi vuonna 2011 ja hänellä oli heti kova into suorittaa myös ylempi korkeakoulututkinto.

─ Ajattelin, että tradenomin tutkinto toisi monipuolisuutta restonomin rinnalle, joten aloin opiskella ylempää ammattikorkeakoulututkintoa avoimessa AMK:ssa Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelmassa. Avoimen kautta kävin kolme kurssia ja hain sitten Turun AMK:n tutkinto-opiskelijaksi, hän kertoo.

Tradenomin (YAMK) tutkintotodistuksen hän pokkasi vuonna 2016.

Oman paikan piirtäminen kartalle

Vehmaalta kotoisin oleva, sittemmin mynämäkeläistynyt Hiitelä ei muuttanut opintojen perässä pois kotoa, vaan ajeli tunneille Vehmaalta joko omalla autolla tai välillä kulki bussilla.

─ Arvostan maaseudun rentoutta. Haen palautumista luonnosta. Vaikka välillä on kiva käydä kaupungissa, palaan mielelläni syrjäkylille. Siksi mietin tarkkaan myös sitä, missä päin haluan työskennellä ja tehdä uraani.

Hiitelä kertookin jo lukion jälkeen piirtäneensä mielessään akselin, millä alueella haluaa asua ja liikkua. Akseli muodostui Vakka-Suomeen ja Turun alueelle, kotikunta Vehmaan ympärille. 

Hän on valmistumisensa jälkeen työskennellyt Taivassalossa, Naantalissa ja Turussa muun muassa Turun Messukeskuksen myyntipäällikkönä. Hiitelä kuvailee, että Vakka-Suomi ja Turun seutu on mielenkiintoinen ja vireä alue, jolla on runsaasti yritystoimintaa. Paikkakunnilla on hyvät puitteet asua ja harrastaa. Bonuksena ovat meren läheisyys ja kaunis saaristo.

─ Vakka-Suomesta ja Turusta löytyy todella monipuolisesti töitä. Ei tarvitse lähteä Helsinkiin tai vaikka Tampereelle asti työllistyäkseen.

Pankki mukana eri elämäntilanteissa

Nykyisin Hiitelä työskentelee Uudessakaupungissa OP Lounaisrannikon markkinoinnin ja viestinnän asiantuntijana.

─ OP-ryhmässä työyhteisö ja asiakkaat ovat ihania, ja työssä on hyvät mahdollisuudet kouluttaa itseään. Päädyin ihan alun perin OP:lle palveluneuvojaksi ja silloin minut yllätti suuresti se, miten hienoa on olla ihmisten eri elämäntilanteissa mukana. Siellä avataan lapsuuden tilit, toteutetaan tulevaisuuden haaveet, kuten maailman ympäri -matka tai talon ostaminen ja tuetaan surevaa leskeä puolison menehdyttyä. Silloin huomasin, että pankissa työskentely on aivan mahtavaa ja vuorovaikutustilanteet ihmisten kanssa ovat antoisia.

Markkinoinnin ja viestinnän tehtävissä Hiitelä vastaa OP Lounaisrannikon markkinoinnista ja toimii myynnin tukena. Hän esimerkiksi suunnittelee vastuullisuuskampanjoita ja laatii yhteistyö- ja sponsorisopimuksia.

─ Kannattaa olla avarakatseinen ja utelias töiden haussa. Ei kannata poteroitua tiettyyn alaan. Jos olisin itse katsonut vain matkailualan tehtäviä, en olisi päätynyt pankkiin töihin, hän korostaa.

Vuorovaikutuksesta voimaa

Hiitelä muistaa Turun AMK:n opettajia lämmöllä. Opintoympäristö oli motivoiva.

─ Opettajat olivat aivan huikeita, oikeita ammattilaisia, joilla on paljon annettavaa. Pidän yhteyttä heihin vieläkin ja arvostan heitä kovasti. 

Hiitelä kokee, että kaikki opiskeluista saadut taidot ovat olleet hyödynnettävissä työelämässä. YAMK-opinnoissa korostui Hiitelän mielestä toisten ihmisten kanssa toimiminen ja ryhmätyöt. Kyky olla vuorovaikutuksessa ja tehdä töitä tiimin kanssa ovat olennaisia työelämässä. 

YAMK-opinnäytetyönsä hän teki siitä, kuinka asiakaskokemusta voi parantaa yhteistyöllä.

─ Se oli konkreettista tutkimusta työelämää varten ja hyödyin siitä nykyisessä tehtävässäni. Kun on yhteistyötaitoja, saadaan myös kantavampia projekteja. Kuuntelemalla ja ottamalla huomioon tavoitteet, saa rakennettua parempaa yhteistyötä. Se vaikuttaa ilmapiiriin ja se välittyy myös asiakkaille.

Hiitelä kokeekin, että on löytänyt oman paikkansa markkinoinnin, viestinnän ja myynnin sisältä.

─ Ne kaikki kytkeytyvät toisiinsa. Eri aikoina viehättävät eri puolet työelämässä, mutta loppujen lopuksi myynti ja markkinointi kulkevat käsi kädessä.

 

Artikkeli on osa Osaajia maakuntaan -hanketta.