Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.4.2016

Nina Arponen suosittelee hakijoita haastamaan itsensä

Nina Arponen on ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut sairaanhoitaja Raumalta. Hän valmistui Turun AMK:n kliinisen asiantuntijan koulutuksesta toukokuussa 2014. Opinnot hän suoritti työn ohessa kahdessa vuodessa.

Teksti: Saija Vanhanen, viestintävastaava ja Katja Heikkinen, yliopettaja

Nina Arponen työskentelee Rauman kaupungin sosiaali- ja terveysvirastossa, kuten ennen opintojakin, mutta valmistumisen jälkeen hänen työnkuvansa on muuttunut.

- Tällä hetkellä toimin projektipäällikkönä sosiaali- ja terveysvirastossa käynnissä olevassa hankkeessa, joka integroituu Rauman kaupunkiorganisaation laajempaan organisaatiouudistuksen kokonaisuuteen, Arponen kertoo.

- Ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK) antaa osaamista, jota edellytetään asiantuntijatehtävissä. Se antaa pätevyyden virkaan, jossa edellytetään korkeakoulututkintoa, muistuttaa koulutusvastaava Katja Heikkinen Turun AMK:sta.

Kliininen asiantuntijan koulutus vastaa työelämän tarpeisiin

Valmistumisen jälkeen Arponen on toiminut oman työyksikkönsä, lääkärien ja hoitajien vastaanoton, erilaisissa laatu- ja kehittämistehtävissä, vastaanottotoiminnan kehittämisen ohjausryhmässä sekä ollut mukana suunnittelemassa ja käynnistämässä yksikköön uutta moniammatillista vastaanotontoimintamallia.

- Itsenäiseen potilasvastaanottoon ja puhelinpalveluun koulutus on tarjonnut laaja-alaisemmat ja systemaattisemmat valmiudet. Olen myös saanut varmuutta itsenäiseen päätöksentekokykyyn, ongelmanratkaisutaito on vahvistunut ja kriittinen ajattelukyky kehittynyt, hän tuumaa.

Koulutuksen jälkeen hän on osallistunut erilaisiin konferensseihin ja seminaareihin niin luennoitsijan ominaisuudessa kuin posteriesityksilläkin. Näissä tilaisuuksissa hän on kyennyt tuomaan kliinisen asiantuntijan osaamista ja koulutusta näkyville.

Nina Arponen toteaa, että kliinisen asiantuntijan koulutus (YAMK) vastaa työelämän lisääntyneisiin osaamistarpeisiin ja -vaatimuksiin. Koulutus edistää sellaista kliinistä hoitotyön osaamista, jonka johdosta kliininen asiantuntija kykenee toimimaan itsenäisenä asiantuntijana vaativissakin hoitotyön tehtävissä.

- Koulutus antaa myös valmiuksia muutosten, osaamisen ja kehittämisen johtamiselle terveydenhuollon eri toimintaympäristöissä, hän miettii.

- YAMK-koulutus on työelämää kehittävä tutkinto, jolloin samanaikaisesti opinnoissa kehitetään työelämää. Koulutuksen sisällöt ja tehtävät linkittyvät suoraan opiskelijan työympäristöön, ja hyöty työnantajalle on välitön, Heikkinen kertoo.

Haasta itsesi ja tartu tilaisuuteen

Opintojen toteutus on suunniteltu siten, että opiskelu on helposti ja joustavasti toteutettavissa työn ohessa.

- Opetus Turun ammattikorkeakoulussa on asiantuntevaa, kannustavaa ja rohkaisevaa. Opinnot mahdollistivat verkostoitumisen sekä tutustumisen lukuisiin uusiin ihmisiin, Arponen kehaisee.

- Kannustan kaikkia ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opintoja suunnittelevia haastamaan itsensä ja rohkeasti tarttumaan tilaisuuteen ja toteuttamaan suunnitelmansa. Sitä päätöstä tuskin myöhemmin katuu, hän rohkaisee.

Syksyllä käynnistyvä kliininen asiantuntija koulutus suuntaa syövän hoidon teemaan.  Koulutus on moniammatillinen ja suunnattu kaikille sosiaali- ja terveysalan AMK-tutkinnon suorittaneille. Uusi koulutus luo edellytykset toimia itsenäisesti laajennetuissa asiantuntijatehtävissä syövän hoidon eri toiminta-alueilla kliinistä erityisosaamista vaativissa tehtävissä.

- Tulevaisuuden työpaikka voi löytyä terveyttä edistävän ja ennaltaehkäisevän toiminnan palveluissa, perusterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa, visioi Heikkinen.

Katso videolta lisää koulutuksesta ja toisen alumnin kokemuksista
https://www.youtube.com/watch?v=GOVd2_9s638