Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.5.2016
Opiskelijoita

Linnankatu on taidekatu

Turun kaupunginkirjastoa vastapäätä liehuu kirpputorin kulmalla värikäs lippu ja baari Kukassa kannattaa kiinnittää huomiota uusin yksilöllisiin lasinalusiin.

Molemmat ovat muistoja huhtikuun viimeisillä viikoilla Linnankadulle toteutetusta taidetapahtumasta, jossa myös satunnaisten ohikulkijoiden oli mahdollista päästä osalliseksi taiteen tekemistä.

Teksti: Susanna Pyörre, hankeasiantutija ja Sari Torvinen, tuntiopettaja
Kuvat: Johanna Naukkarinen

Taideakatemian kuvataiteen opiskelijat houkuttelivat jalankulkijoita piirtämään katuliiduilla ja jättämään tunnustuksiaan tunnustuspuuhun. Baarin asiakkaat saivat luoda oman näkemyksensä lasinalusen ja taiteen kohtaamisesta. Linnankadun taidetapahtumien tavoitteena oli löytää uusia yleisöjä, reagoida kaupunkitilaan ja toteuttaa teoksia yhdessä.

Väriläiskiä katukuvaan

Ikääntyneiden maahanmuuttajanaisten päivätoimintakeskus Muistojen Koti vastaanotti lämpimästi kuvataiteen opiskelijat Annaleena Talasmaan ja Sini Talosen. Työpajan toteutuksessa oli tärkeää antaa riittävästi aikaa tutustumiselle ja luottamuksen syntymiselle. Työpajan aikana maahanmuuttajien ja opiskelijoiden yhteistyönä ideoitiin Muistojen Kodin sisäpihalle uutta ilmettä. Työpajan tuloksia pääsee ihastelemaan toukokuun lopulla, kun pihalle rakennetaan Välitila; värikäs ja vehreä lehtimaja ja levähdyspaikka.

Muistojen välitila
Tähän syntyy kevään aikana Muistojen Kodin viihtyisä Välitila.


Adam Galachin teos Lippu joen yllä syntyi yhteistyössä Kirpputori Lähimmäisen kanssa. Työpajavaihtoon Taideakatemialle tulleen Antwerpenin kuninkaallisen taideakatemian opiskelija Adam kiinnostui kirpputorilta löytyneistä ristipistotöistä, joita hänen mukaansa ei juuri löydy Belgiasta. Tehtiin vaihtokaupat: Adam sai teosta varten ristipistotöitä kirpputorilta ja liike taas sai kulmalleen niillä koristellun lipun. Lippu liehuu yhä, käykääpä katsomassa!

Taidetta tuopin alle

Ravintola Kukassa voi edelleen saada tuoppinsa alle siellä Tuoppikortti -työpajassa tehdyn tuopinalusen. Huhtikuisena sunnuntaina ravintolassa sai piirtää korttipohjalle oman kuvallisen tai sanallisen viestinsä, joka myöhemmin laminoitiin käyttöä varten. Keskittyneessä ilmapiirissä piirretyistä korteista voi löytää vaikka baarimikon piirteet tai viestin tiskijukalle. Ravintolan ohjelmavastaava piti opiskelijoiden työpajaideaa mainiona, ja asiakkaat ovat jälkikäteen kiitelleet yksilöllisiä kortteja.

Taidetta tuoppien alle Bar Kukassa
Bar Kukan tuoppikorteissa on sanallisia ja kuvallisia viestejä.

Linnankadun taidetapahtumat ovat osa kansainvälistä, Turun AMK:n koordinoimaa In Public, In Particular (IPIP) -hanketta, jossa vastaavanlaisia taiteen katutapahtumia järjestetään myös Dublinissa, Zagrebissa ja Antwerpenissa. IPIP on saanut rahoitusta kolmelle vuodelle Luova Eurooppa -rahoitusohjelmasta, joten vastaavanlaisia katutapahtumia Linnankadulle on luvassa lisää.

Linkit: