Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 10.4.2017

Kokeilukulttuuriin perehtynyt TUAS Fellow Ander Ferran Turkuun

Yliopettaja ja yrittäjä Ander Ferran Mondragonin yliopistosta Espanjan Baskimaasta opettaa kuluvan kevään Turun AMK:ssa liiketalouden opiskelijoita. Ferran on yksi ensimmäisistä TUAS Fellow -asiantuntijajärjestelmään mukaan kutsutuista yhteistyökumppaneista.

TUAS Fellow -järjestelmä on ensimmäinen laatuaan Suomen ammattikorkeakouluissa, ja mukaan kutsuttavat TUAS Fellow -asiantuntijat ovat kukin jäseninä viisi tulevaa vuotta.

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio ja Jaana Kallio-Gerlander

Ander Ferranin opetus Suomessa alkoi osallistumisesta International Week -tapahtumaan , jossa hän piti kaksi toiminnallista työpajaa vieraille ja Turun AMK:n henkilökunnalle. Työpajojen aiheena oli ryhmien kautta tapahtuva arvonluonti – value co-creation.

Kaksi tuntia kestäneissä työpajoissa osallistujat pääsivät ideoimaan uuden tuotteen, kaupallistamaan sen ja myymään asiakkaille. Kaikki tapahtui 10 - 15 minuutin sykleissä. Lopuksi saatiin myös palaute asiakkailta siitä, mikä toimi, mitä parannettavaa on ja mitä voidaan viedä oikeasti käytäntöön.

- Myös opiskelijamme pääsevät kevään aikana käymään läpi saman kokeilevan työpajaideoinnin Ander Ferranin vetämänä, kertoo koulutus- ja tutkimuspäällikkö Jaana Kallio-Gerlander.

Ander Ferran vetää BisnesAkatemia-tyylistä tiimimäistä opiskelua sisältävää koulutusohjelmaa Mondragonissa ja Bilbaossa. Hänelle tärkeintä on osaaminen ja osaamisen kasvattaminen.

-  Joskus luennot ovatkin varsin sopivia, kun on tärkeää siirtää tietoa nopeasti. Mutta toki luentojen sisältöjä pitää sitten purkaa ja havainnollistaa esimerkiksi työpajoissa tai treeneissä, TUAS Fellow Ander Ferran kertoo.

 

Kyvykkyys-ohjelma – elinkeinoelämän sparrausta opiskelijoille

Suomen ja Espanjan Bilbaon korkeakoulujen välillä on nyt alkamassa yhteinen Kyvykkyys-ohjelma. Ohjelmassa taataan se, että opiskelijoilla on mahdollisuus mitata osaamistaan työelämäprojekteissa jo opiskelun aikana heti ensimmäisestä vuodesta lähtien.

Tarkoituksena on saada opiskelijoille sparrausta elinkeinoelämästä päin heti, eikä vasta esimerkiksi työharjoittelun aikana.

- Kyvykkyys-tiimit ovat monialaisia ja sekoitamme ensimmäisessä ohjelmamoduulissa tekniikan alan opiskelijoita Mondragonista ja Bilbaosta suomalaisten liiketalouden opiskelijoiden kanssa. Toimeksiannot on saatu sekä Baskimaasta että Turusta. Opiskelijat valmistelevat nyt asiaa ja ensimmäinen yhteinen arvonluontityöpaja pidetään huhtikuun lopussa Turussa, Kallio-Gerlander toteaa.

Jaana Kallio-Gerlander on tyytyväinen TUAS Fellow –ohjelmaan.

- Tällainen toimintamalli herättää selvästi mielenkiintoa yhteistyökumppaneissamme. Suomalainen koulutus ja TKI-osaaminen kiinnostavat ulkomaalaisia. Tärkeää on tietenkin se, että ohjelmaan osallistujille tarjottava tekeminen on meidän omaa ydintekemistämme ja kerryttää verkostojen lisäksi opintopistetuotantoamme, hän miettii.

Työpajan etenemistä ja tuloksia voi seurata Entrepreneurship Excellence Centerin sivuilta koko kevään. Toimeksiantoja tuottavat yritykset ovat vielä salaisuuksia, mutta Bilbaossa on eräs hyvin menestynyt jalkapallojoukkue ja he ovat mukana Kyvykkyys-ohjelmassa.

Ander Ferran ihailee suomalaista osaamista

Yliopettaja ja yrittäjä Ander Ferran kertoi halunneensa tulla Suomeen, koska hän ihailee suomalaista osaamista. Koulutus on täällä Ferranin mukaan huippuluokkaa ja korkeakoulut ovat avarakatseisia.

Ferran on kiinnostunut myös suomalaisesta ruokakulttuurista, ja kaiken lisäksi hän rakastaa saunomista ja uimista.

- Kun KT-päällikkö Jaana Kallio-Gerlander kysyi minulta mahdollisuutta tulla hieman pidemmäksi aikaa Turun ammattikorkeakouluun, suostuin mielelläni. Se oli kunnia. Meillähän on taustalla jo 5-vuotinen opiskelijavaihtoperinne Akatemioiden välillä ja nyt suunnittelemme yhteistä Kyvykkyys-ohjelmaa.

 

Turun AMK:n liiketalouden yksikkö on tehnyt yhteistyötä Mondragonin yliopiston kanssa jo yli viiden vuoden ajan. Yhteistyö alkoi opiskelijavaihdolla vuonna 2011. Tällöin BisnesAkatemia vastaanotti baskeja opintomatkalle seitsemäksi viikoksi.

Yhdessä on toteutettu joka syksyiset ja keväiset oppimismatkat sekä neljä 12 tunnin mittaista innovaatiopäivää. Lisäksi paikallisten yritysten toimeksiantoja on ratkottu baski-suomalaistiimeissä. Toimeksiantoja ovat antaneet esim. Salon seudun osuuskauppa, Liedon säästöpankki, Salon Sisustustehdas ja Motonet.

TKI-yhteistyötä on tällä hetkellä LB D-DECR3E – Learning by Doing hankkeessa , joka on Erasmus + rahoitteinen. Sen aikana kehitetään rakennusalan yrittäjien liikeideoita, jotka suuntautuvat uusiutuvan energian ja energiatehokkaan rakentamisen aloille erityisesti rakennusteollisuudessa. Koulutuksessa käytetään hyväksi tiimioppimisen metodologiaa.