Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.11.2017

Kesätyöhavainto konkretisoitui: suunnitteilla mobiiliappi asumistuen hakemiseen

Opiskelijat siirtyivät yleisen asumistuen piiriin 1.8.2017. Muutos toi mukanaan kehitystyötä, jossa Kelaa ovat olleet auttamassa Turun ammattikorkeakoulussa neljättä vuotta liiketalouden tradenomeiksi opiskelevat Jonna Kuusisto ja Oskar Räsänen BisnesAkatemiasta Lemminkäisenkadulta.

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio
Kuva: Jonna Kuusisto ja Oskar Räsänen

Syksyn aikana valmistui opinnäytetyö ja samalla syntyi idea ja suunnitelma mobiiliapplikaatiosta Kelan käyttöön.

Kun opiskelijat siirtyivät yleisen asumistuen piiriin viime kesänä, olivat Jonna Kuusisto ja Oskar Räsänen juuri sopivasti kesätöissä Kelassa ratkaisuasiantuntijoina. Käytännössä työ oli opiskelijoiden hakemusten vastaanottamista ja niissä havaittujen ongelmien ratkaisemista. Kesätyön kautta opiskelijat havaitsivat monia puutteita hakemuksessa ja sen, että hakemus oli melko vaikea täyttää.

- Mietimme, että Kelassa pitäisi olla applikaatio yleisen asumistuen hakemiseen, jotta opiskelijoiden olisi helpompi ja yksinkertaisempi hakea asumistukea ja täyttää siihen liittyviä tarkennuksia, kertovat Jonna Kuusisto ja Oskar Räsänen.

Nyt suunnitelma applikaatiosta on valmis ja se on esitelty Kelalle Helsingissä. Työ esiteltiin Helsingissä Kelan kehitystiimille ja IT-puolen asiantuntijalle. Lisäksi työ on esitelty Turussa läntisen vakuutuspiirin etuuden asiantuntijoille.

- Saimme heti paljon positiivista palautetta. Välittömästi esittelytilaisuuden jälkeen meitä pyydettiinkin esittämään työ myös valtakunnallisesti. Maanantaina 13.11. esitimme työmme Skypen välityksellä, ja esitystä seurasivat koko Suomen vakuutuspiirien johtajat, kertovat Kuusisto ja Räsänen.

Ja siitä se idea opinnäytetyöhön sitten lähti

Sekä Kuusisto että Räsänen aloittivat työskentelyn Kelassa yleisen asumistuen ratkaisuasiantuntijoina huhtikuussa 2017. Kesän kuluessa (1.8. alkaen) opiskelijat siirtyivät lainmuutoksen johdosta yleisen asumistuen piiriin. Kesän aikana kesätyöntekijät huomasivatkin hakuprosessissa kohtia, joissa olisi ollut parantamisen varaa.

- Näin me keksimme kehittää suunnitelman mobiiliapplikaatiolla tehtävästä hakemuksesta. Vaikka kummankin opinnäytetyöt olivat jo hyvällä mallilla, päätimme yhdistää voimamme ja aloittaa alusta tämän aiheen parissa. Tuntui mielekkäältä tehdä konkreettisempi opinnäytetyö ja ajattelimme, että tästä työstä voisi oikeasti joku joskus hyötyäkin, Kuusisto ja Räsänen kertovat.
Opiskelijat tekivät työnsä oma-aloitteisesti.

- Vasta kun suunnitelma applikaatiosta oli valmis, kysyimme Kelalta, haluttaisiinko siellä kuulla tekemästämme työstä. Olimme tosin vinkanneet jo aloittaessamme, että alamme työstää tätä ideaa, Kuusisto ja Räsänen muistelevat.

Kelassa vastaanotto on ollut erittäin positiivista, vaikkei applikaation toteuttamisesta ole vielä mitään varmuutta. Palaute on ollut kuitenkin todella innostunutta, ja opiskelijat toivovat, että Kela saisi heidän työstään konkreettista apua oman toimintansa kehittämiseen. Työtä on joka tapauksessa ollut kiva tehdä!

Opinnäytettä ammattikorkeakoulun puolelta ohjasivat lehtorit Anne-Marie Junger sekä Kari Juhala.

- Kun Jonna ja Oskar esittelivät opinnäytetyön aihettaan, innostuimme heti ajankohtaisesta ja työelämälle hyödyllisestä aiheesta, toteavat Junger ja Juhala.

Applikaation suunnittelu ei ole tavanomainen aihe liiketalouden töissä. Opiskelijat työskentelivätkin varsin itsenäisesti ja kehittämisehdotusten käsittely sujuihyvässä hengessä. Opiskelijoiden toiminta on ohjaajien mukaan myös osoittanut yrittäjyyttä parhaimmillaan.

- Myöhemmin kun opiskelijat sitten esittelivät suunnitelman applikaatiosta ja perustelivat applikaation hyötyjä, oli helppo ymmärtää, miksi Kelan edustajien kiinnostus heräsi, kertovat Junger ja Juhala.

Tule opiskelemaan BisnesAkatemiaan!

Tradenomi (AMK), liiketalous (Turku)

Tavoitteletko näköalapaikkaa liiketalouden asiantuntijatehtävissä? Haluatko kehittyä kansainväliseksi tiimiosaajaksi ja toimia monialaisessa ja monikulttuurisessa toimintaympäristössä? Tradenomin tutkinto tarjoaa sinulle mielenkiintoiset työskentelymahdollisuudet niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Tutustu ja hae ensi kevään yhteishaussa