Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.1.2018

Seksuaalineuvonnan tarve kasvaa

Hyvinvoinnin yksi perustekijä on hyvä seksuaaliterveys. Hyvä seksuaaliterveys puolestaan pohjaa oman seksuaalisuuden tuntemiselle ja hyväksymiselle. Tässä prosessissa voi olla apuna seksuaalineuvoja, joka myös on käynyt tunnistamisprosessin läpi. Turun ammattikorkeakoulussa Ruiskadulla jo 13. ryhmä aloitti seksologian opinnot 25.1.2018.

Teksti: Saija Vanhanen 

Täydennyskoulutuksena tarjottavat opinnot kestävät koko kalenterivuoden.   Valmistuttuaan he voivat hakea Suomen Seksologisen Seuran auktorisointia nimikkeelle Auktorisoitu seksuaalineuvoja (SSS). 

Turun AMK:n koulutuksessa noudatetaan Pohjoismaisia (NACS) koulutuskriteeristöjä. Ammattikorkeakoulut ovat tehneet yhteistyössä opetussuunnitelman varmistaen opetuksen laadun.

Pohjakoulutusvaatimuksena on vähintään alempi korkeakoulututkinto sosiaali-, terveys- tai kasvatusalalta tai lähialalta. Myös aiempi vastaava opistoasteen tutkinto täyttää pohjakoulutusvaatimuksen. 

Seksologian opinnot antavat valmiudet seksuaaliohjaukseen, -neuvontaan ja -kasvatukseen. Tavoitteena on lisätä osallistujien osaamista ja valmiuksia seksuaalisuuden huomioimiseen ja seksuaaliterveyden edistämiseen asiakas- ja potilastilanteissa.

Seksuaalineuvojaopinnot  (30 op) ovat edellytyksenä jatko-opinnoille eli seksuaaliterapiaopinnoille (30 op). Seksuaaliterapiaopinnot puolestaan antavat mahdollisuuden ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneille jatkaa opintojaan kliinisen seksologin opintoihin.  

Opiskeluryhmän vahvuutena moniammatillisuus

Koulutuksen suunnittelijana ja vastuuopettajana toimii Anne Merta työparinaan Sari Kallio-Kökkö, molemmat Turun AMK:sta. Kouluttajina toimivat monet seksologian asiantuntijat kuten mm.  terveydenhoitaja, seksuaaliterapeutti Marjukka Takala Turun kaupungilta.  

–  Olen ollut Annen oppilaana vuonna 2007. Nyt on mukava olla itse kouluttamassa, kertomassa erilaisista seksuaalisuuden esiintymistä ja innostamassa opiskelijoita, Takala hymyilee.  

–  Tässä seksistisessä yhteiskunnassa tarve seksuaalineuvojille kasvaa koko ajan. Tarvitaan osaavia ihmisiä, jotka vastaavat asiallisesti kysymyksiin, jotta niitä uskalletaan myös kysyä, hän jatkaa. 

–  Opiskelijaryhmät ovat yleensä moniammatillisia, opiskelijoina on ollut kätilöitä, sairaanhoitajia, sosiaalialan ammattilaisia, fysioterapeutteja, toimintaterapeutteja, psykologeja, opettajia ja lääkäreitä. Moniammatillisuus onkin ryhmän vahvuus, jaamme tietoa, kokemuksia ja näkemyksiä Merta toteaa. 

Seksuaalisuus on iso osa ihmistä

Seksuaalisuus muuttuu ajassa. 80- ja vielä 90-luvullakin keskeisenä kohteena oli seksuaalinen suuntautuminen. Tällä hetkellä keskiössä on sukupuolikokemus, halu/haluttomuus ja porno on noussut selkeästi esiin. Ajan ilmiöt on huomioitava sisältöjen suunnittelussa. 

Seksologian perusteet -opinnoissa perehdytään seksuaalisuuteen hyvin laajasti. Opinnoissa käsitellään mm. seksuaalisuutta elämänkaaren eri vaiheissa, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta, seksuaalioikeuksia, seksuaalietiikkaa, seksuaalisuuden ja sairauksien välisiä suhteita, seksuaalisuuteen ja lähisuhteisiin liittyvää väkivaltaa, parisuhteen seksuaalisuutta sekä kulttuurien ja seksuaalisuuden välistä suhdetta.

Joulukuussa 2017 valmistunut seksuaalineuvojaryhmä jakoi ajatuksiaan:

–       Koulutuksessa oppi suhtautumista erilaisuuteen. Heteronormatiivisuus on jäänyt matkan varrella, on huomannut, että ei ole mitään ”normaalia” seksuaalisuutta. 

–       Itsestään on oppinut hirveästi. Ei alussa osannut ajatellakaan, kuinka paljon opinnot muokkaavat omaa itseä, on oppinut itsestään. Koulutus oli prosessina sellainen, mikä jokaisen tulisi käydä läpi, omaan seksuaalisuuteen suhtautuminen ja sen hyväksyminen auttavat käsittelemään asiaa muiden kanssa. 

–       Koulutukseen hakeutuminen kannattaa aina ja tästä saa välineitä jokaisen perustoimintaan työssään. Koulutus on antanut ammatillista osaamista, täältä saa puheeksiottamisen välineitä. 

–       Ihmistä ei voi kohdata ilman, että kohtaa myös hänen seksuaalisuutensa. Se on niin iso osa ihmisyyttä. 

–       Sosiaali- ja terveyshuollon kaikilla työntekijöillä pitää olla valmius käsitellä seksuaaliterveyteen liittyviä asioita kuten muitakin terveyteen liittyviä asioita – tällä hetkellä tämä ei toteudu. 

–       Seksuaaliväkivallan uhrien kanssa työskentelyyn sopivaa koulutusta. Seksuaalisuus vanhempien ihmisten kanssa unohtuu, siitä pitää puhua. Pitäisi ottaa myös apteekkien palvelukonseptiin, mutta vielä ei uskalleta, vaikka myydään seksuaalisuuteen liittyviä lääkkeitä. 

Koulutuksen pohjana on se, että jokaisen pitää olla sinut oman seksuaalisuutensa kanssa, pitää tunnistaa ja olla tietoinen omasta historiastaan, omista arvoistaan ja asenteistaan   - tämä prosessi kulkee mukana koko opintojen matkan ja jatkuu koko elämän. 

 

Kuvissa joulukuussa 2017 valmistuneen ryhmän opiskelijoita.