Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 1.2.2018

Radiojuontajan ja sairaanhoitajan työssä keskiössä on vuorovaikutus

Nettiradio Tutkan lähetyksiä työstää monialainen opiskelijatiimi. Radio Tutkan päätoimittaja Pia Oförsagd tunsi onnistuneensa, kun opiskelija kertoi löytäneensä itsestään radiotyön myötä jotain sellaista, mitä ei tiennyt aikaisemmin olevan olemassakaan.

Teksti ja kuva: Aleksi Ristimäki

”Kun nuoruuden huuman, hehkuvan kuuman vie muiston tie, niin muistot nuo lohdun suo, ja kaikki muu unhoittuu.” Iskelmälaulaja Eila Pienimäen Vanhan veräjän luona -laulun sanat soivat radio Tutkan perjantai-iltapäivässä. Studiossa Humppaprofessorin vastaanottoa juontaa Turun AMK:n sairaanhoitajaopiskelija Markus Vatka yhdessä journalismin opiskelija Antti Kauppisen kanssa.

– Tätä kampusradiota voi suositella ammatillisesti kehittävänä myös muille kuin journalismin opiskelijoille. Sairaanhoitajan opinnoissa ja työssä ollaan paljon vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa, kuten radiotyössäkin, miettii jo syksyllä radio Tutkassa juontajana toiminut Vatka.

Radio Tutkan lähetyksiä on toteuttamassa journalistiopiskelijoiden lisäksi myös tradenomiksi, mainonnan suunnittelijaksi ja sairaanhoitajaksi opiskelevia nuoria. Journalismin opiskelija Kauppisen mukaan muiden alojen opiskelijat tuovat kiinnostavia uusia näkökulmia kampusradioon kertomalla, mitä itse haluaisivat kuulla.

Rap-musiikkia, metallia, urbaania musiikkia, jazzia, iskelmiä ja humppaa

Mainonnan suunnittelun opiskelija Sanne Aro-Heinilä oli jo lapsena erittäin kiinnostunut radiojuontajan työstä. Mainosalan copywriter-opintojen lisäksi hän on ehtinyt jo valmistua tradenomiksi. Kampusradion kautta hän on saanut uusia kavereita eri alojen opiskelijoista. Aro-Heinilän mukaan radiotyössä pääsee myös kartuttamaan sosiaalisen median osaamista, jota tarvitaan nykyisin monella alalla.

Radio Tutkan lähetykset pyörivät maanantaista perjantaihin kello 14–19. Kevään lähetyskausi kestää aina huhtikuun 27. päivään asti. Radio Tutkan toimituspäällikkö, journalismin opiskelija Tiina Rastiola kertoo, että kattaus on monipuolinen.

– Luvassa on paljon puhetta sekä erilaisia musiikkiohjelmia: on rap-musiikkia, metallia, urbaania musiikkia, jazzia, iskelmiä, humppaa ja sävelmiä eri puolilta Eurooppaa.

Radiotyössä voi löytää itsestään uusia, ennennäkemättömiä puolia

Radio Tutkan lähetyksiin saadaan kevään aikana kansainvälisyyttä englantilaisen vaihto-opiskelija Joshua Copuksen oman ohjelman myötä. Copus on toisen vuoden journalismin opiskelija Falmouthin yliopistosta. Edessä oleva juontajan tehtävä on hänen ensimmäinen kosketuksensa radiotyöhön.

– On kiva kokeilla, millaista on toimia radiojuontajana. Virheitä varmasti sattuu, mutta tästä tulee varmasti opettavainen kokemus. Uutta asiaa tulee niin radiojuontamisesta yleensä kuin teknisestä puolestakin, sanoo Copus.

Radio perustuu oppimisympäristönä vahvasti monipuolisuudelle, yhteisöllisyydelle ja luovuudelle. Radio Tutkan päätoimittajan Pia Oförsagdin mukaan opiskelijoiden innostusta ja ammattimaista sitoutumista on aina hieno seurata. Radiota tehdään kunnianhimoisesti ja suurella motivaatiolla.

– Olen tyytyväinen, että olemme onnistuneet luomaan ympäristön, joka yhdistää kaikki vuosikurssit ykkösistä n:n vuoden opiskelijoihin. Tunsin onnistuneeni, kun opiskelija kertoi, että hän löysi itsestään radiotyön myötä jotain sellaista, mitä ei tiennyt aikaisemmin olevan olemassakaan. On tärkeää, että radion ilmapiiri pysyy kannustavana, jotta uskalletaan kokeilla ja luoda uutta.

Radio Tutka on verkostoitunut muiden suomalaisten ja kansainvälisten opiskelijaradioiden kanssa. Syksyllä radio Tutka oli mukana maailmanlaajuisessa World College Radio Day -opiskelijaradiotapahtumassa. Oförsagd kertoo, että parhaillaan suunnitteilla on pohjoismaisen opiskelijaradiotapaamisen järjestäminen Turussa.