Monimuoto-opinnot yllättivät Suvi Ståhlbergin antoisuudellaan
Monimuoto-opiskelu on työssäkäyvälle aikuiselle juuri sopiva tapa opiskella, kertoo Turun AMK:n kirjasto- ja tietopalvelualan tradenomitutkintoa suorittava Suvi Ståhlberg.
Teksti: Mari Loikkanen, pääkuva: Suvi Ståhlbergin kotialbumi
Kirjasto on aina ollut paikka, jossa Suvi Ståhlberg viihtyy. Erityisesti kirjaston tasa-arvoisuus on ollut tekijä, mikä on viehättänyt.
– Jokainen ihminen on kirjastossa vilpittömästi tasa-arvoinen, sillä ihan jokainen saa siellä samanlaiset palvelut. Monille tämä on ollut tekijä, joka on ajanut kirjastoalalle – minullekin, Ståhlberg kertoo.
Hän itse työskentelee kirjastovirkailijana Tampereella. Sen lisäksi hän opiskelee kirjasto- ja tietopalvelualan tradenomitutkintoa monimuoto-opintoina Turun ammattikorkeakoulussa.
Suvi Ståhlbergille monimuoto-opiskelu oli ainut tapa, jolla mahdollistaa opinnot työn rinnalla. Käytännössä lähiopetusta on muutamana päivänä kuussa ja loput opinnot hoidetaan etänä. Tällöin ei haittaa sekään, ettei asu samalla paikkakunnalla kuin missä oppilaitos sijaitsee. Ståhlberg itse asuu Akaassa.
Monimuoto sopii monelle
– Monimuoto-opiskelu on ollut minulle toimiva ratkaisu ja olen tykännyt siitä. Monimuoto-opiskelu sopii esimerkiksi aikuisille, perheellisille, työssäkäyville ja niille, joilla on jo reilusti työelämää takana, Ståhlberg luettelee.
42-vuotias Ståhlberg lukeutuu itse näihin kaikkiin. 17 vuotta kirjastovirkailijana on saanut hänet haluamaan vaihtelua ja monipuolisia tehtäviä kirjastoalalla. Suunnitelmissa siintävät tietopalvelusihteerin ja kirjastonhoitajan pestit ja ne vaativat lisäkouluttautumista.
Kirjasto- ja tietopalveluihin suuntautuvasta tradenomin tutkinnosta hän saa tarvitsemansa pätevyyden uusiin tehtäviin. Aiempana koulutuksena hänellä on kirjasto- ja informaatiopalveluiden merkonomitutkinto.
– AMK-opinnot ovat yllättäneet minut antoisuudellaan. Ne tempaisivat mukaansa niin, että otin paljon kursseja. Samalla kurssimäärä tuki tavoitettani valmistua. Saankin tutkinnon nyt valmiiksi kahdessa vuodessa, Ståhlberg kertoo.
Vauhdista huolimatta hän suunnitteli tarkkaan, missä järjestyksessä opinnot kannattaa suorittaa.
– Monista samanaikaisista kursseista on ollut myös paljon työtä. Toisaalta hyvän olon tunne voittaa kiireen. Olen oppinut tradenomiopintojen aikana enemmän kuin alun perin ajattelin oppivani, Ståhlberg tuumii.
Talousosaamisesta hyötyä työelämässä
Opinnoissa on käyty läpi muun muassa liiketoiminta- ja talousosaamista, yritystoimintaa, markkinointia ja juridiikkaa. Erityisesti Ståhlberg on nauttinut kirjanpitokurssista, jota hän suosittelisi kaikille jo ihan yleissivistävältä kantilta.
– On hyvä olla talousosaamista, sillä se antaa valmiuksia erilaisiin tehtäviin työelämässä. Kirjastoalan tradenomitutkinnosta saa pätevyyden myös liiketoiminnan muille aloille, jolloin voi työllistyä muuallekin kuin vain kirjastoon, hän muistuttaa.
Kirjasto- ja tietopalvelualan suuntautumiseen kuuluvissa erikoistumisopinnoissa käydään läpi muun muassa tiedonhankintataitoja sekä kirjaston taustaa ja asemaa yhteiskunnassa.
Opintoihin kuuluu myös tapahtumatuotantoa, jota voi hyödyntää esimerkiksi kirjaston satutunteja, kirjailijavierailuja ja paneelikeskusteluja järjestäessä. Kirjastopedagogiikan perusteista saa valmiudet ohjata ja opastaa esimerkiksi luokkakäyntejä.
– Olen pitänyt kovasti kirjastoalan opinnoista, koska meillä on todella taitavat opettajat. Koen, että kirjastoalan opinnot ovat tukeneet työelämää.
Lisäksi Ståhlberg on käynyt CampusOnlinen kautta johtamisopintoja vapaavalintaisina opintoina.
Hyvä yhteishenki
Vaikka monimuoto-opiskelussa on harvoin lähitapaamisia, Ståhlbergin mielestä opiskelu ei ole ollut yksinäistä puuhaa. Etäopinnot hoituvat verkossa Teamsin ja Zoomin avulla.
– Meillä on luokan kanssa oma WhatsApp-ryhmä, minne laittelemme tuntoja ja kysymyksiä. Monet meistä asuu ympäri Suomea ja silti tuntuu yhteisölliseltä. Meillä on hyvä yhteishenki, hän kuvailee.
Ståhlberg tekee parhaillaan opinnäytetyötään aiheesta ”Työyhteisötaitojen johtaminen yleisissä kirjastoissa”. Tavoitteena on valmistua toukokuussa. Opinnäytetyön aihe kiinnostaa Ståhlbergiä henkilökohtaisesti, sillä hän on toiminut useita vuosia luottamusmiehenä ja henkilöstönedustajana.
– Kirjasto on muutenkin sellainen ala, jossa kaikki tiedot tulevat käyttöön. Kun ihmiset hakevat tietoa eri aloilta, on helpompi auttaa nopeammin, kun on laaja tietämys vähän kaikenlaisesta.