Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.3.2021

Tekoälyosaamista tuodaan osaksi lääkärikoulutusta

Teknologian merkitys osana lääkärin työtä kasvaa entisestään tulevaisuudessa. Turun ammattikorkeakoulu rakentaa tekoälyyn liittyvää opintokokonaisuutta lääketieteen opiskelijoille.

Teksti: Mari Loikkanen    

Turun AMK on mukana AIIS – Artificial Intelligence, Innovation & Society, the future of medicine -hankkeessa, jonka tarkoituksena on rakentaa lääketieteen opiskelijoille tekoälyyn liittyvä opintokokonaisuus.

Opintokokonaisuudessa tullaan opettamaan myös johtamis- ja kommunikointitaitoja. Turun AMK vastaa hankkeen tekoälyyn liittyvästä osuudesta.

Tulevaisuudessa teknologian merkitys osana lääkärin työtä kasvaa entisestään ja tuleville lääkäreille halutaan tarjota valmiuksia käyttää teknologiaa parhaansa mukaan.

– Tulevaisuuden työssään suurin osa lääketieteen opiskelijoista tulee olemaan tavalla tai toisella tekoälyn kanssa tekemisissä, ja he hyödyntävät tekoälyn tuottamia asioita esimerkiksi päätöksenteossa, kertoo Turun AMK:n projektiryhmän jäsen ja lehtori Teppo Saarenpää.

Tarpeita kartoitetaan kyselyllä

Vuoden 2020 lopulla alkanut hanke lähtee ensi alkuun kartoittamaan lääketieteellisten tiedekuntien nykytilannetta: millaista taustatietoa opiskelijoilla on aiheesta entuudestaan ja mitä aiheita olisi tarpeen käydä läpi tulevassa opintokokonaisuudessa.

– Kysely aiheesta lähetetään lääketieteellisiin tiedekuntiin tänä keväänä ja vastaukset saadaan kesään mennessä. Opintokokonaisuus suunnitellaan kyselyn pohjalta, joten vielä ovet ovat auki monenlaisille ratkaisuille. Opintokokonaisuus voidaan toteuttaa esimerkiksi verkossa, digitaalisena pelinä tai vaikkapa valmiina materiaalipakettina.

Myös opintokokonaisuuden laajuus päätetään kyselyn jälkeen. Köykäisimmillään opinnot voivat sisältää tietoa, miten tekoälyä sovelletaan tällä hetkellä ja miltä tulevaisuuden näkymät näyttävät, kun taas enimmillään opintokokonaisuus voisi tuoda lääketieteen opiskelijoille taitoja kehittää itsekin tekoälysisältöjä.

Valmiudet tekoälyosaamiseen ovat lääkärin työssä tärkeitä. Saarenpää huomauttaa, että kun tietoa kerätään monista lähteistä ja potilastietojärjestelmät ovat pullollaan tietoa, tiedoista voidaan päätellä asioita tekoälyn avulla.

– Jos tekoälyn kautta päästään penkomaan todella isoa massaa tietoa, siitä saatetaan pystyä ennustamaan tiettyjä asioita tapahtuvaksi tai havaitsemaan asioiden yhteyksiä, Saarenpää kuvailee.

AIIS-hanketta koordinoi Salamancan yliopisto Espanjasta. 991 000 euron hankerahoitus tulee Erasmukselta. Turun AMK:ssa hankkeesta vastaa Terveysteknologian tutkimusryhmä