Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.5.2021

Uusi tutkimusryhmä CCM keskittyy osallistavaan johtamiseen

Turun ammattikorkeakoulussa toimii 28 erilaista tutkimusryhmää. Uusin niistä on Co-Creative Management (CCM) -tutkimusryhmä, joka aloitti toimintansa keväällä 2021.

Teksti: Mari Loikkanen

Turun ammattikorkeakoulun uusi Co-Creative Management (CCM) -tutkimusryhmä pureutuu erityisesti johtamisen näkökulmaan. 

Co-Creative Management tarkoittaa sananmukaisesti osallistavaa johtamista. Tutkimusryhmä keskittyy poikkitieteellisesti liiketalouden ja -toiminnan johtamisen kysymyksiin yrityksissä, julkisorganisaatioissa ja kolmannella sektorilla.

− Ryhmän tekemä tutkimustyö hyödyttää niin akateemista osaamista kuin käytännön yritystoimintaakin. Synnytämme sekä uutta tutkimustietoa että käytännössä toimivia ratkaisuja, kuvailee tutkimusryhmän vetäjä Heli Aramo-Immonen.

Tutkimusryhmä sijoittuu Tekniikka ja liiketoiminta -sektorin Master Schoolin alle. Aramo-Immonen kertoo, että ryhmä toimii mielellään yhdessä Turun AMK:n muiden tutkimusryhmien kanssa yli sektorirajojen. 

− Johtamisen teemat linkittyvät moneen. Tutkimusryhmämme osaamista ja verkostoa kannattaa hyödyntää yhtä lailla tekniikassa ja liiketoiminnassa, sote-alalla kuin taide- ja kulttuurialallakin. Monesti uudet innovaatiot syntyvät eri toimijoiden törmäytyksessä tai rajapinnoilla.

Aramo-Immonen nostaa esimerkiksi kulttuurialan: sillä olisi hänen mielestään paljon annettavaa perinteiselle teollisuudelle ja taas liiketoiminnalla voisi olla paljon annettavaa kulttuurituotantojen kaupallistamiselle.

− Tällä alueella on paljon potentiaalia. Sen lisäksi, että on design- ja innovaatiojohtamista luovuuden rajapinnassa, siellä voisi olla kaikkea muutakin, hän huomauttaa.

Heli_Aramo-Immonen.jpg
Heli Aramo-Immonen vetää CCM-tutkimusryhmää. Kuva: Johannes Romppanen

Tarve johtamistaitojen tutkimukseen

Muutos-, tieto- ja teknologiajohtaminen sekä organisaatioiden oppiminen ovat kaikki teemoja, joita CCM käsittelee. Asiantuntijuutta löytyy yhtä lailla markkinointiin ja strategiseen johtamiseen sekä henkilöstön ja virtuaalitiimien johtamiseen.

Keskiössä on verkostomaisten organisaatioiden osallistava johtaminen. Miksi juuri se?

− Jo pidempään on tunnistettu, että teollisuuden toimijat verkostoituvat laajoiksi alihankintaverkostoiksi. Kun ajatellaan tämän verkoston johtamista, osallistava ja jaettu johtaminen on keskeistä ja mielenkiintoista, Aramo-Immonen kertoo.

Kun teollisuuden verkostot ovat kasvaneet ja alihankintaketjut ovat muodostuneet pitkiksi, kumpuaa tarve johtamistaitojen ja johtamisen alan tutkimukseen ja koulutukseen. Selvittämällä keinoja, miten verkosto parhaiten toimii ja miten sitä johdetaan, ollaan tärkeän kilpailukykytekijän äärellä.

Osallistavassa johtamisessa johdetaan alhaalta ylöspäin, eikä ylhäältä alas, kuten perinteisesti. Osallistuvuutta ja osallistamista ovat, kun asiakaslähtöisyys lähtee asiakaspinnasta ja henkilöstön tarpeet nousevat henkilöstöstä.

Osallistamalla toimijat päätöksentekoon pyritään tekemään entistä parempia päätöksiä. Ottamalla toimijat mukaan kehittelyyn saadaan heidät myös sitoutumaan päätöksiin. Tällöin myös epäonnistumisen riskit vähenevät.

Töihin keskelle koronakevättä

Tutkimusryhmän vetäjä, yliopettaja Heli Aramo-Immonen aloitti työnsä Turun AMK:ssa vuosi sitten, juuri ennen ensimmäistä koronakevättä.

− Ehdin olla töissä vain kaksi viikkoa, kun koko kampus suljettiin. En ehtinyt edes nähdä kaikkia työkavereita. Toisaalta olen jo aiemmin tottunut tekemään etätöitä kansainvälisessä verkostossa, joten ei tämä etäaika ole tuonut minulle kovin suurta muutosta entiseen, Aramo-Immonen kertoo.

Aramo-Immonen on työskennellyt urallaan muun muassa Tampereen teknillisessä yliopistossa, Porin yliopistokeskuksessa ja Exeterin yliopistossa Englannissa innovaatiotutkimuksen tutkimusryhmässä. 

Ennen Turun AMK:hon siirtymistään hän työskenteli Ruotsissa Örebron yliopistossa markkinoinnin apulaisprofessorina ja oli siellä mukana erilaisissa tutkimusryhmissä, jotka käsittelivät tieto- ja innovaatiojohtamista.

Koulutukseltaan hän on tuotantotalouden diplomi-insinööri ja tekniikan tohtori.

− Teli Master Schoolissa on ollut aivan mahtava vastaanotto ja porukka. Vaikka toimimme nyt etänä, olemme Teamsissä tehokkaasti yhteyksissä, hän kertoo.

CCM-tutkimusryhmän toiminta on vasta lähtökuopissaan. Yksi alkava hanke, jossa CCM on mukana, on Jaettu johtaminen projektitiimeissä (JOPO). Hankkeessa tutkitaan jaetun johtamisen kehittymistä ja projektitiimien toimivuutta.

Tutustu tutkimusryhmään