Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 1.10.2021

Ensihoidon opiskelijat saivat uudet kirjat lahjoituksena

Turun ammattikorkeakoulun ensihoidon ensimmäisen vuoden opiskelijat saivat lahjoituksena uudet oppikirjat ICT-talolla järjestetyssä tilaisuudessa. Kirjat opiskelijoille lahjoitti Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian lehtori David Yoken.

Tilaisuuden aloitti Koulutus- ja tutkimuspäällikkö Camilla Laaksonen, joka kertoi tämän kaltaisten tapahtumien olevan historiallisia hetkiä, jolloin juhlistetaan hyvyyttä ja empatiaa.

Laaksosen jälkeen Yoken aloitti puheensa kertomalla tarinan vaiheista, jotka johtivat lopulta lahjoituksen tekemiseen.

Yoken ajautui Suomeen tavattuaan jyväskyläläisen tulevan vaimonsa New Yorkissa. Suomessa hän päätyi työskentelemään Turun AMK:n Taideakatemiaan. Vanhempiensa vanhetessa Yoken sai Taideakatemialta mahdollisuuden mennä heidän omaishoitajikseen New Yorkiin, jossa hän vaikuttui suuresti vanhempiaan hoitaneiden hoitajien empatiasta ja huolenpidosta.

Lisäksi Yoken kertoi, kuinka hän kaatui Ruissalossa pyörällä ja joutui soittamaan ambulanssin, koska loukkasi polvensa. Ambulanssin henkilökunnan avuliaisuus teki häneen vaikutuksen, aivan kuten hänen vanhempiaan hoitaneet hoitajat olivat tehneet.

Kokemuksiensa ja koronatilanteen kautta Yoken on ajatellut ensihoitajia ja sitä, kuinka he ovat usein ensimmäisenä paikalla kohtaamassa hädän. Niinpä hän päätyi kysymään ensihoidon opettajilta, mitä hän voisi antaa muistaakseen ensihoitoa. Opettajat suosittelivat kirjoja, mikä oli Yokenin mielestä loistava idea. Sen lisäksi, että kirjat sisältävät tärkeää tietoa, valmistavat ne osaltaan opiskelijoita myös nykyisen yhä monikulttuurisemman yhteiskunnan eri tilanteisiin, sillä kirjat ovat kokonaan englanniksi.

– Tilaisuus oli pienimuotoinen, mutta tunnelma oli hyvin lämmin. Harmitti, että koronatilanne vaikutti tilaisuuteen, eikä päästy henkilökohtaisesti kiittämään Davidia kirjoista tilaisuuden yhteydessä, kertoo ensihoidon ensimmäisen vuoden opiskelija Aada Elo.

Myös Elon kanssa samassa ryhmässä opinnot aloittanut Kia Lehto piti tilaisuutta arvokkaana:

– Mielestäni tällaisten tilaisuuksien järjestäminen on arvokasta, sillä Davidin osoittama aito kunnioitus innosti ja kannusti itseäni opiskeluun. Davidin hyväsydämisyys lämmitti sekä minun että ystävieni mieltä!

Molemmat opiskelijat pitivät lahjoitettuja kirjoja hyödyllisinä ja Yokenin ja lehtoreiden mainitsema englanninkielisyys nousi esiin positiivisena asiana myös opiskelijoiden keskuudessa.

– Kirja on varmasti hyödyllinen niin opinnoissa kuin tulevaisuudessa työelämässäkin. On hienoa päästä lukemaan alaan liittyvää kirjallisuutta myös ulkomaalaisilta kirjoittajilta. Tämä antaa uuden näkökulman alaa kohtaan. Lisäksi se, että kirja on englanninkielinen, kehittää alaan liittyvää kielitaitoa, Elo kommentoi.

Tilaisuuteen osallistuneet lehtorit Nina Rantalaiho-Kulo ja Jari Säämänen kertoivat tämän kaltaisten lahjoitustilanteiden olevan ainutlaatuisia ja erittäin tärkeitä.

– Opiskelijoiden kokemukset kirjan hyödyllisyydestä ja Davidin heille välittämä tärkeä viesti toisen ihmisen kunnioittamisesta ja arvostamisesta vastaavat myös omaa kokemustani, Säämänen kertoo.

Yokenin viestin tärkeydestä puhuu osaltaan myös Lehdon kommentti aiheesta:

– Minusta oli upeaa, että David pohjusti lahjoitustaan henkilökohtaisella suomeksi kertomallaan tarinalla. Davidin puheesta esiin noussut vilpitön kiitollisuus on jotain, mitä tahdon itsekin tulevaisuuden työelämässä asiakkailleni tarjota.

Donation1.jpg
Lehtori David Yoken ja ensihoidon ensimäisen vuoden opiskelijat lahjoitustilaisuudessa.

Ensihoidon opiskelusta voit lukea täältä: