Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 10.8.2022

Journalistiopiskelijan päivä mestarin opissa

Turun AMK:n ensimmäisen vuoden journalistiopiskelijat tutustuivat Yle Turun toimittajien työhön osana uutistuotannon opintojaksoa. Lue Suvi Pulliaisen kokemuksista päivästä ammattitoimittajan kanssa.

Teksti ja kuvat: Suvi Pulliainen, ensimmäisen vuoden medianomiopiskelija (journalismi) Turun ammattikorkeakoulussa. 

Seison maaliskuisena aamuna kahden opiskelukaverini kanssa Turun Yliopistonkadulla. Tarkoituksenamme on hypätä Yle Turun toimittajan matkaan päiväksi ja suunnata hänen kanssaan juttukeikalle Uudenkaupungin Pyhämaalle. 
Pian mäkeä alas astelee tutun näköinen kiharapää.

– Tehän olette ajoissa, hän naurahtaa. Opimme vielä kuulemma tavoille – toimittajat kun yleensä saapuvat paikalle just eikä melkein. Hän on yksi Yle Turun tunnetuimmista toimittajista, pitkän linjan konkari ja tekijä, Lassi Lähteenmäki

Matka Uudenkaupungin Pyhämaahan kestää lähes puolitoista tuntia, ja matkan aikana saamme varsin kattavan kuvan toimittajan arjesta. Lähteenmäki kertoo meille omia kokemuksiaan, antaa vinkkejä ja kyselee opiskelustamme. Matkaamme värittävät myös useat lintubongaukset, joita innokas kuskimme tekee ohi vilistäviltä pelloilta.

Ideasta pohjustukseen ja haastatteluun

Lintujen bongauksesta huolimatta päivän pääteemana on Pyhämaan kalastajat ja Turun tulevat Saaristolaismarkkinat. Lähteenmäen ideana on tehdä juttu markkinoihin valmistautumisesta, kun kalastajat niille taas pääsevät pitkän koronatauon jälkeen. Haastattelun hän on sopinut tutun pyhämaalaisen kalastajan kanssa.

Muutaman harkitun mutkan (lue: sightseeing Pyhämaan kirkonkylässä) jälkeen saavumme tismalleen sovittuna aikana perille ja pääsemme seuraamaan Lähteenmäen työskentelyä lähietäisyydeltä. Hän keskustelee kaikessa rauhassa silakoita purkittavan haastateltavansa kanssa niitä näitä eikä näytä pitävän kiirettä kuvauksen tai haastattelun kanssa. Myöhemmin ymmärrämme, että hän rakentaa pohjaa jutulleen.

Vasemmalla kalastaja purkittaa silakoita pöydän ääressä ja oikealla toimittaja valmistautuu haastatteluun kameran kanssa.

Kalastaja Vento Aalto purkittaa silakoita Saaristolaismarkkinoita varten Ylen toimittajan Lassi Lähteenmäen kameran edessä. 

Haastattelu on läsnäoloa ja kohtaamista

Rauhallisen jutusteluhetken jälkeen on aika kuvata. Lähteenmäki kuvaa ja selostaa samalla meille mitä kuvaa ja miksi. Hän ohjaa sujuvasti kuvissa esiintyvää kalastajaa ja saa houkuteltua kameran eteen myös aluksi pontevasti kuvauksesta kieltäytyneen apulaisen. Pitkä kokemus näkyy ja kuuluu Lähteenmäen tekemisessä.

Kun kuvat ja silakat on saatu purkkiin, on haastattelun aika. Lähteenmäki jututtaa haastateltavaansa ilman valmista kysymyslistaa ja saa häneltä selkeät vastaukset haluamiinsa kysymyksiin. Samalla jutun luonne muuttuu. Alun perin kevyt markkinoihin valmistautumisjuttu muuttuu kuvaukseen kalastajasukupolven katoamisesta. Juttuun tulee syvyyttä, jonka lähde on tapaamisen alkumetreillä tehty kuulumisten vaihto. Vaikuttavaa.

Toimittaja haastattelee ja kuvaa henkilöä. Kaksi opiskelijaa seuraa haastattelutilannetta talvisessa maisemassa.

Haastattelussa hyödynnettiin Pyhämaan kauniit maisemat. Haastattelua seuraamassa journalistiopiskelijat Iines Toivonen ja Niko Kettunen.

Haastattelun jälkeen kalastaja haluaa esitellä meille Pyhämaan keskustassa sijaitsevan ravintola- ja majoitustoimintansa. Vaikka tiedämme Lähteenmäellä olevan kiire muiden juttujen kanssa, hän ei anna sen näkyä. Hän on läsnä, osoittaa kiinnostusta ja kuuntelee tarinat loppuun asti. Ei mikään ihme, että hänen haastattelupyynnöstään harva kieltäytyy.

Siniharmaan kassin sisällä on mikrofoni ja johtoja.

Toimittajan välineitä.

Pitkistä ajomatkoista huolimatta päivä on nopeasti ohi ja huomaamme seisovamme taas Yliopistonkadulla. Pursuamme kaikki energiaa ja intoa. Tällaiset kokemukset ovat arvokkaita toimittajan uran alussa olevalle opiskelijalle. Jatkoa toivottavasti seuraa harjoittelupaikan muodossa ensi lukuvuonna.

Medianomin koulutus (journalismi) Turun AMK:ssa

Media-alan koulutuksessa, journalismin opinnoissa, saat valmiudet toimia ammattilaisena monimediaympäristössä. Opinnoissa erikoistutaan joko monimediajournalismiin tai viestintään.