Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.8.2022

Luontokadon ja ilmastokriisin ratkaisut voivat muuttaa omistajuutta

Lainaaminen ja vuokraaminen omistamisen sijaan voi vapauttaa tavaroiden tuomalta säilytys- ja huoltotarpeelta. Yrityksille tuote palveluna -malli tuo uudenlaista arvoa ja ympäristöhyötyjä tuotannon vähenemisen kautta. PaaS Pilots – Product as a Service pilots -hankkeessa luotu opas antaa eväitä yrityksille kiertotaloussiirtymään.

Teksti: Marketta Virta ja Salla Piirainen
Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Kiertotalouden tuote palveluna -liiketoimintamalli tarjoaa asiakkaille tuotteiden vuokraamista ja lainaamista vaihtoehtona omistamiselle. Yritys luovuttaa tällöin asiakkaalleen käyttöoikeuden tuotteeseen, mutta tuotteen ja sen materiaalien omistus säilyy yrityksellä. Yhteiskäytössä oleville tuotteille on mahdollista saada korkeampi käyttöaste kuin yksittäisen asiakkaan omistamana. 

Yritykselle tuote palveluna -malli antaa mahdollisuuden hallita omia materiaalejaan, kun tuotteet lopulta palautuvat takaisin asiakkaalta yritykselle. Materiaalien kokonaisvaltainen hallinta voi lisätä yksittäisten tuotteiden käyttökertoja ja vähentää luonnonvarojen kulutusta sekä helpottaa kierrätysmateriaalin hyödyntämistä. 

Pure Waste Textiles ja Image Wear pilotoivat arkivaate ja työvaate palveluna -konsepteja keväällä 2022 osana Turun ammattikorkeakoulun, LAB-ammattikorkeakoulun ja VTT:n toteuttamaa PaaS Pilots  -hanketta . Piloteista kerättiin tietoa, jota muut yritykset voivat hyödyntää oman liiketoimintansa kehittämisessä, ja yritysten avuksi tuotettiin opas palvelumallien kehittämiseen. Kokeilu tuotti yrityksille elintärkeää dataa uuden liiketoimintamallin toimimisen mahdollistamisesta, ja molemmat yritykset tulevat jatkamaan palvelujensa kehittämistä myös tulevaisuudessa. Juuri ilmestynyt englanninkielinen opas julkaistaan syksyllä 2022 myös suomeksi. Opas on tarkoitettu kaikkien alojen yrityksille. 

Omistajuudesta luopuminen tuo vaivattomuutta

Kuluttajat ovat aikaisempaa kiinnostuneempia kuluttamisensa ympäristövaikutuksista ja myös suhtautumisessa omistamiseen on nähtävissä muutosta. Erilaiset vaatelainaamot mahdollistavat vaatekaapin päivittämisen ilman hutiostosten riskiä ja kulkuvälineeksi voi ottaa yhteiskäyttöisen polkupyörän tai sähköpotkulaudan. 

Tuote palveluna -malli mahdollistaa asiakkaille pääsyn tuotteiden käyttämiseen juuri oikeaan tarpeeseen ja oikea-aikaisesti, ilman suuria investointeja. Omistajuudesta luopuminen tuo siis vaivattomuutta asiakkaalle. Tuotteen elinkaaren päättymisestä ei tarvitse huolehtia vaan palveluntarjoaja hoitaa kierrätyksen asiakkaan puolesta.

Yrityksille siirtyminen tuote palveluna -mallien tarjoamiseen voi tuoda uutta liiketoimintaa ja mahdollisuuksia pärjätä yhä enemmän kiertotalouteen painottuvilla markkinoilla. Mallia voitaisiin hyödyntää vielä nykyistä huomattavasti laajemmin useilla toimialoilla ja eri kokoisissa yrityksissä.

Tutustu oppaaseen:
Heinonen, Eerika; Kalliomäki, Helena; Petänen, Päivi; Hokkanen, Mitja; Heikkilä, Jouko; Mäkiö, Inka; Antikainen, Maria; Nurmi, Piia; Virta, Marketta (2022): Guide for developing Product as a Service business. Reports from Turku University of Applied Sciences 291.

Sitran rahoittamassa PaaS Pilots – Product as a Service pilots -hankkeessa olivat mukana Turun ammattikorkeakoulu, LAB-ammattikorkeakoulu ja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy. 


 

Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmä