Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.10.2022

Alumni: Huoli ilmastosta johti energia- ja ympäristötekniikan insinööritutkintoon

Heini Lehtinen on valmistumisensa jälkeen työskennellyt prosessi-insinöörinä suunnittelutehtävissä kansainvälisen insinööritoimisto AFRY Finland Oy:n Turun toimistolla.

Teksti ja kuva: Siiri Welling 

Miten voisi tehdä oman osansa ilmastonmuutoksen estämiseksi? Tätä ajatusta Heini Lehtinen pohti paljon, ennen kuin päätti hakeutua Turun ammattikorkeakouluun opiskelemaan energia- ja ympäristötekniikkaa.  

– Halusin tehdä jotain ilmaston hyväksi. Uskoin, että koulutus pystyisi tarjoamaan ratkaisuja ilmastokriisiin ja antaa lisätietoja uusiutuvasta energiasta ja energiatekniikasta, kertoo Lehtinen.

Koulutus vastasikin Lehtisen toiveita. Siinä käsiteltiin muun muassa aurinkopaneeleita ja aurinkoenergiaan liittyviä asioita, mutta kursseja oli myös kiertotaloudesta ja vesi- ja ympäristötekniikasta. Vaikka Lehtisen oli mahdollista valita kiertotalouden tai vesipuolen suuntaus, päätti hän keskittyä uusiutuvaan energiaan.  

– Kiertotalous kiinnosti kyllä, mutta perinteisemmät insinööriopinnot vetivät puoleensa. Suuntaus antoi mahdollisuuden tutustua energiatehokkuuteen eli siihen, miten voi säästää energiaa. 

Suunnittelutyö on kaiken perusta 

Lehtinen päätyi silloiselle Pöyrylle töihin jo opiskelujensa aikana, kolmannen vuoden keväällä. Hän työskenteli harjoittelijana ja piirsi PI-kaavioita. Ne ovat kaksiulotteisia piirustuksia, jotka kuvaavat yksityiskohtaisesti prosessin etenemisen ja tiedot teknisistä ratkaisuista. 

Harjoittelun aikana Lehtinen päätti tehdä myös opinnäytetyönsä Pöyrylle, joka sittemmin yrityskauppojen jälkeen vaihtoi nimensä AFRYksi. Hänen opinnäytetyönsä käsitteli prosessilämmön talteenottojärjestelmän esiselvitystä ja muutoksia. Lehtinen on valmistumisestaan saakka työskennellyt AFRYlla. Nykyään hänen tittelinsä on prosessi-insinööri.  

– Käytännössä suunnittelen teollisuuden prosesseja. Jos vaikka iso tehdas tarvitsee uuden tuotantolinjan, määrittelen minä tarvittavat laitteet sekä mitä ja miten paljon käyttöhyödykkeitä linjalla tarvitaan. Miten tuotantolinjaa ohjataan, entä tarvitaanko linjalle säätöventtiileitä, painemittauksia, virtausmittauksia ja niin edelleen, selventää Lehtinen.  

Prosessisuunnittelu on kaiken muun suunnittelun perusta. Kun prosessille on määritelty suunnitteluarvot sekä laitteet ja niiden väliset putkivedot, on muiden suunnittelualojen helpompi jatkaa eteenpäin. Nykyisessä tehtävässään Lehtistä on auttanut Turun AMK:n opetukset lämmön siirtymisestä ja virtaustekniikasta.  

– Mutta kaksi vuotta sitten osaamiseni myös laajeni hieman. Olin mukana eräässä energiakatselmuksessa, jossa katsottiin erään yrityksen energian käyttöä ja sitä, miten sitä voisi parantaa tai vähentää. Esimieheni oli aikaisemmin kuullut, että olen kiinnostunut juuri tämän tyyppisistä tehtävistä, joten vuosi sitten sain käydä Motivan energiakatselmuskurssin. Sen myötä voin nyt itse tehdä sellaisia energiakatselmuksia yrityksille, joihin saa 20 prosentin tuen valtiolta kokonaiskustannuksista, sanoo Lehtinen.  

Käytännössä Lehtinen matkustaa paikan päälle yrityksen pääpaikalle ja selvittää, miten paljon yritys kuluttaa ja tuottaa energiaa. Sen perusteella Lehtinen tekee energiataseen, jossa selviää, onko yrityksen mahdollista ottaa energiaa talteen.  

– Tämä niin sanottu energiakonsultin tehtävä on minulle vielä uusi, mutta tätä haluan tehdä enemmänkin, sanoo Lehtinen.  

Pääasiassa Lehtinen työskentelee esimerkiksi kemianteollisuudenalan parissa, mutta toki maailmanlaajuisella insinööritoimistolla AFRYlla on asiakkaita monelta eri teollisuudenalalta.  

Turun ammattikorkeakoulun energia- ja ympäristötekniikan opintoja Lehtinen suosittelee avoimesti monenlaiselle opiskelijalle. Lehtisen mukaan moni muukin AMK:sta valmistunut on työllistynyt myöhemmin AFRYlle, tosin he ovat erikoistuneen muun muassa infra- ja verkostosuunnitteluihin. Yleisemmin energia- ja ympäristötekniikan insinööri suuntautuu juuri insinööritasoisiin konseptointi- ja suunnittelutehtäviin.  

– Lopuksi haluan korostaa, että koen kaikin tavoin olleeni tavallinen opiskelija. Opinnäytetyöni ei ollut megamullistava, mutta keskivertotyölläkin pääsee elämässään hyvin eteenpäin ja työllistyy hyviin työtehtäviin, tiivistää Lehtinen.