Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.12.2022

Vireyttä arkeen Sun-klinikalta – pikkulotat osallistuivat virkistyspäivään

Turun ammattikorkeakoulun Sun hyvä elämä -klinikka lisää hyvinvointia ja tukee arjen toimintakykyä. Turun seudun lottaperinneyhdistyksen jäsenet vierailivat klinikalla ja innostuivat sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden toteuttamasta ohjelmasta.

Teksti ja kuvat: Aleksi Rajamäki

– Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat järjestäneet meille virikkeellistä toimintaa jo noin kymmenen vuoden ajan. Olimme aikoinaan Ruiskadulla, nyt virkistyspäivä pidetään toista kertaa Sun-klinikalla, kertoo Leena Suominen, joka toimii tukihenkilönä Turun seudun lottaperinneyhdistyksen kuntoutusryhmässä.

– Moni pikkulotista on osallistunut tilaisuuksiin useita kertoja. He pitävät yhden päivän tapaamisista, joissa on mahdollista nähdä toisia ja tehdä yhdessä. Ohjelmat ovat olleet innostavia, hän kehuu.

Pikkulotat vierailivat Sun hyvä elämä -klinikalla keskiviikkona 30. marraskuuta. Ajankohta oli symbolinen, sillä Suomen ja Neuvostoliiton välillä käyty talvisota syttyi päivälleen 83 vuotta aiemmin. Pikkulotilla tarkoitetaan 8–16-vuotiaita tyttöjä, jotka toimivat talvisodassa aikuisten lottien apuna muun muassa sidetarpeiden teossa, ruuan jaossa ja postin lajittelussa.

Tuolijumppa herätteli päivään

Virkistyspäivä käynnistyi fysioterapeuttiopiskelijoiden vetreyttävällä jumpalla. 

– Herätellään ensin verenkiertoa. Otetaan tukeva istuma-asento ja aloitellaan hartioiden pyörityksellä. Ihan rauhassa omaan tahtiin. Seuraavaksi nostetaan hartioita korviin ja pääsetään alas rennoksi, Iida Rissanen ja Katja Kauttu ohjasivat.

 

Kuvituskuva 1.JPG
”Sitten voisimme hiihdellä käsien kanssa, tulee hieman kiertoliikettä rintakehään. Hienosti menee!” opiskelijat kannustivat.

 

Reippaan tuolijumpan jälkeen olivat vuorossa sosionomi- ja toimintaterapeuttiopiskelijoiden järjestämät rentoutus- ja metsämieliharjoitukset luontokuvien avulla. Korttien kanssa palattiin muistoihin vuosikymmenien taakse. Kukin saattoi poimia itseään miellyttävän kuvan tai esitellä siihen kiteytyneen muiston.  

– Valitsin kuvan, jossa on päivänkakkaroita. Oli kesä 1948, olin juuri päässyt ylioppilaaksi. Kuljin päivittäin töihin kaunista niittypolkua pitkin. Suomen luonto on upea, ollaan iloisia siitä, yksi osallistujista kertoi.

Pikkulottien virkistyspäivään kuului lisäksi yhteistä tekemistä myönteisten muistelukorttien, joulukorttien ja musiikin parissa. Myönteisen muistelun kortit ohjaavat pelaajia muistelemaan elämän mieleisiä tapahtumia ja näin vahvistamaan hyvinvointiaan.  

 

Kuvituskuva 2.JPG
Kuvien avulla muisteltiin menneitä. Muistelulla voidaan lisätä mielen hyvinvointia.

 

Opiskelijat oppivat aidoissa asiakastilanteissa

Sun hyvä elämä -klinikka on Turun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden moniammatillinen harjoitteluympäristö. Opiskelijat tuottavat klinikalla erilaisia hyvinvointia lisääviä palveluita opettajien ohjauksessa.

– Fysioterapeutti-, toimintaterapeutti-, sosionomi- ja sairaanhoitajaopiskelijoista koostunut ryhmä oli järjestänyt monipuolista tekemistä. Tarkoituksena oli tarjota mukava yhteinen virkistyspäivä. Samalla he oppivat projekti- ja tiimitaitoja sekä moniammatillista työskentelyä, opetussairaanhoitaja Miia Tähtinen esittelee.

– Haluamme olla tukemassa ja vahvistamassa osallistujien toimintakykyisiä, hyvinvoivia ja merkityksellisiä vanhuuspäiviä. Moniammatillisessa yhteistyössä opiskelijoiden osaaminen täydentää toisiaan, ja sitä kautta hyötyvät niin asiakas kuin meidän opiskelijammekin, päätoiminen tuntiopettaja Annika Luomala lisää. 

Sun hyvä elämä -klinikalla toteutetaan virkistyspäivien lisäksi muun muassa hyvinvointiluentoja ja erilaisia terveysmittauksia. Klinikka kuuluu Turun ammattikorkeakoulun Sun hyvä elämä -palvelukokonaisuuteen.